Vlaamse garagehouder weert Joden
Nieuws

Vlaamse garagehouder weert Joden

Redactie 26 april 2022, 13:56
Vlaamse garagehouder weert Joden

Een garagehouder uit het Vlaamse Stabroek heeft van Volkswagen een ‘dringend verzoek’ gekregen om het logo van het automerk van de gevel te halen.

Dat doet Volkswagen nadat er een mail werd geopenbaard waarin de eigenaar van de zaak schrijft voortaan geen Joden meer te helpen. “Sinds vandaag zijn onze Joodse klanten niet meer welkom voor onderhoud van hun voertuig of het oplossen van elektronische problemen,” schreef Ludo Eyckmans in een bericht dat Joods Actueel in handen kreeg.

De garagehouder zegt dat te doen ‘omdat Israël niet erkent dat Poetin oorlogsmisdaden uitvoert tegen de bevolking van Oekraïne.’ “Uw land moet zich schamen. U heeft hetzelfde meegemaakt,” schrijft Eyckmans. Buiten de één-op-één vergelijking tussen Joden en Israël, klopt het statement niet. De Israëlische buitenlandminister Yair Lapid veroordeelde de moorden in Boetsja en bij de VN stemde Israël meerdere keren tegen Rusland.

Volkswagen zegt nu tegen Joods Actueel niet achter de woorden van de man de staan.  “Ons bedrijf distantieert zich uitdrukkelijk van elke vorm van discriminatie op grond van etniciteit, nationaliteit, wereldbeschouwing, religie, geslacht, leeftijd, politieke overtuiging of sociale afkomst.” Er zijn nog geen reacties van andere automerken die ook op de gevel staan van de garage, waaronder Skoda. Volgens Volkswagen maakt de garagehouder in ieder geval onwettig gebruik van hun officiële logo’s.

Zelf zegt Eyckmans dat de e-mail niet van hem was. Het bericht werd echter vanuit zijn eigen e-mailadres gestuurd en ook het telefoonnummer onderaan de mail komt overeen. De man heeft daarnaast geen aangifte gedaan van hacken.

Het Belgische Forum der Joodse organisaties probeerde eerder met de garagehouder in gesprek te gaan, maar daar stond de man niet voor open. De organisatie heeft daarom besloten om een officiële klacht in te dienen bij het Belgische parket.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking