Vrijspraak in rechtszaak kakkerlakvlag
Nieuws

Vrijspraak in rechtszaak kakkerlakvlag

Redactie 14 mei 2021, 15:43
Vrijspraak in rechtszaak kakkerlakvlag

Anti-Israël demonstrant Robert-Willem van Norren is vrijdag vrijgesproken van het beledigen van Joden en Israëliërs.

Van Norren stond in 2018 op de Dam met een Israëlische vlag waarvan de davidster was vervangen door een kakkerlak. De rechtbank Amsterdam oordeelde vandaag dat dat niet strafbaar is.

Volgens de rechter is de vlag een uiting tegen de staat Israël en het politieke beleid van het land. “De uitlatingen zijn niet gericht tegen de Joden of tegen de Israëliërs,” aldus de rechtbank. Opvallend is dat Van Norren tijdens een eerdere behandeling van de zaak zei dat hij de kakkerlakvlag alleen uit zijn tas haalde om bepaalde personen te laten zien, waaronder de Joodse Michael Jacobs. Jacobs deed aangifte.

Het OM eiste twee weken geleden nog een geldboete van 500 euro, waarvan 400 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ronnie Eisenmann, de advocaat van Michael Jacobs, vroeg om een schadevergoeding van 5000 euro voor zijn client. Die krijgt hij met de uitspraak van de rechter dus niet.

In 2017 liep Van Norren ook rond met een Israëlische vlag waar een nazivlag met hakenkruis in was verwerkt. Ook daar werd hij niet voor vervolgd.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking