Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Weer het beste jongetje van de klas

In schril contrast met Nederland lijkt Israël de coronapandemie achter zich gelaten te hebben. De succesformule? Vertrouwen in de wetenschap.

Bart Schut 20 november 2021, 12:15
Weer het beste jongetje van de klas

Angst voor bosbranden, de nieuwe Shin Bet-baas die met Mahmoud Abbas spreekt, Netanyahu in de rechtbank, klimaatverandering, technische innovatie … Wie dezer dagen coronanieuws in de Israëlische pers wil vinden, moet goed zoeken. De pandemie is van de voorpagina’s verdwenen en lijkt dat nog amper aanwezig in de hoofden van de burgers en politici van de Joodse staat.

Het is weinig verwonderlijk, de cijfers geven er alle aanleiding toe de coronacrisis als praktisch beëindigd te beschouwen. In november worden nieuwe besmettingen niet meer in duizenden, maar in honderden per dag geteld. Sinds medio september is het aantal geïnfecteerden in een vrije val terechtgekomen: van meer dan 90 duizend op de achttiende van die maand, naar ruim vijfduizend twee maanden later. Afgelopen woensdag waren er nog slechts 138 ernstige gevallen. Logisch dat het sterftecijfer ook sterk is gedaald: in de week van 10 tot en met 16 november overleden welgeteld veertien Israëli’s aan covid-19.

Achtbaan
Ter vergelijking de Nederlandse cijfers. In diezelfde week stierven 173 landgenoten aan de gevolgen van het virus (de Nederlandse bevolking is minder dan tweemaal zo groot als de Israëlische). Dankzij de hoge vaccinatiegraad zijn dat er veel minder dan bij eerdere pieken in het aantal besmettingen. Dat is maar goed ook want in Nederland gaat er geen dag meer voorbij met minder dan 10 duizend positieve coronatests: 110 duizend in een week. Terwijl de Nederlandse ziekenhuizen volledig vast dreigen te open door de nieuwe golf ernstige covidpatiënten (op dit moment meer dan vierhonderd), keert de Israëlische gezondheidszorg langzaam maar zeker terug naar de situatie van voor het uitbreken van de pandemie.

De explosie van nieuwe besmettingen in ogenschouw nemend, is het niet verwonderlijk dat Nederland vermoedelijk getroffen zal worden door nieuwe inreisbeperkingen van de Joodse staat. Ons land wordt wellicht toegevoegd aan een groep Zuidoost-Europese staten, zoals Bulgarije en Roemenië, waar het virus op dit moment een enorme menselijke tragedie aanricht. En dat terwijl Israël voor andere landen juist de beperkingen voor toeristen aan het versoepelen is.

De coronapandemie is in Israël te vergelijken met een rit over de achtbaan. Van een lichtend voorbeeld voor veel landen aan het begin van de crisis – met een snelle, toen nog internationaal gezien ongekende lockdown – naar een bijzonder zware tweede golf, waarin Israël soms relatief het hoogste aantal nieuwe besmettingen ter wereld had. Maar het land leidde van het begin af aan de mondiale strijd tegen het virus door alle kaarten op de wetenschap te zetten. In de praktijk betekende dat een ongekend vroeg en snel vaccinatieprogramma. Het legde geen windeieren voor Israël en de rest van de wereld, want de vroege onderzoeksresultaten uit de Joodse staat hielpen andere landen hun aanpak te modelleren naar Israëlisch voorbeeld.

Hoopgevend
De regering in Jeruzalem bleef ook na de wisseling van de wacht in juni van dit jaar trouw aan dat principe. De vierde golf waar op dit moment Nederland onder lijdt, werd snel de kop ingedrukt met boostershots, waarvan de eerste al begin augustus gezet werden. Niet alleen voor ouderen: iedereen boven 12 jaar kan er een krijgen. Ook besloten de Israëli’s zo snel en zo veel mogelijk kinderen te vaccineren. Gezien de explosie van het aantal besmettingen op Nederlandse lagere en middelbare scholen is het wellicht verstandig dat Den Haag ook nu kijkt naar Israël. Vooral nu steeds meer bekend raakt over langetermijngevolgen voor schoolkinderen, die tot recent als vrijwel onaantastbaar door het virus werden beschouwd.

Van het beste naar het slechtste en terug naar het beste jongetje van de klas dus. En nu heeft Israël opnieuw de handen ineengeslagen met de farmaceutische wetenschap en industrie. Vaccinmaker Pfizer heeft aangekondigd een eerste lading van een experimenteel antiviraal medicijn, Paxlovid, naar de Joodse staat te sturen. Zodra Pfizer groen licht van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA krijgt, ontvangt Israël tienduizenden doses. De onderzoeksresultaten zijn meer dan hoopgevend: de kans dat een patiënt naar het ziekenhuis moet, wordt door Paxlovid met liefst 90 procent verkleind. Nederland zou er ook nu verstandig aan doen niet te lang te wachten en het Israëlische voorbeeld zo snel mogelijk te volgen.

Foto: Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *