Wonderkind in het water
Nieuws

Wonderkind in het water

De wereldkampioen-schappen zwemmen beginnen vandaag, vrijdag, in het Japanse Fukuoka. Bij de Amerikaanse ploeg doet Claire Weinstein mee, die met haar zestien lentes al verbluffende prestaties heeft neergezet.

Bart Schut 14 juli 2023, 06:00
Wonderkind in het water

Het waren sensationele laatste meters. Na 150 meter keerde zwemlegende Katie Ledecky nog met een voorsprong van 0,28 seconden. Geen probleem voor de langeafstandsspecialiste leek het. Maar in die laatste 50 meter kwam haar concurrente in de naastgelegen baan slag na slag dichterbij. Toen de nummers 1 en 2 aantikten, was het verschil miniem: twee honderdsten van een seconde. Het was de eerste nederlaag voor Ledecky op de 200 meter vrije slag in negen jaar. De winnares was een zestienjarige uit White Plains, New York: Claire Weinstein. Onthoud die naam. 

Ledecky is al een generatie lang een van de grootste namen in het mondiale zwemmen. In 2012 schokte de kleindochter van een Joodse grootmoeder de sportwereld door als vijftienjarige goud te pakken op de 800 meter vrij in Londen. Vier jaar later volgden vier keer goud en eenmaal zilver in Rio de Janeiro. En in 2020 in Tokio nog eens twee gouden en twee zilveren plakken. Haar goudhonger is nog niet gestild: volgend jaar wordt verwacht dat zij op nog eens vier onderdelen in Parijs zal zwemmen: de 400, 800 en 1500 meter vrij individueel en de 200 meter estafette met de Amerikaanse ploeg. Dat zijn ook de onderdelen waarop Ledecky de komende twee weken zal deelnemen aan de wereldkampioenschappen in Fukuoka.

Bat mitswa

Maar niet op de 200 meter vrij dus. Daar is Weinstein dit jaar de vaandeldraagster voor de Amerikaanse ploeg. De overwinning op Ledecky wordt in de VS als haar definitieve doorbraak beschouwd, maar vorig jaar haalde zij als vijftienjarige al een gouden medaille op het WK in Boedapest, als startzwemster van de Amerikaanse estafetteploeg op de 4 x 200 meter vrije slag. In diezelfde ploeg haalde Ledecky haar duizelingwekkende negentiende gouden medaille op een wereldkampioenschap.

Op haar veertiende zwom Weinstein een 43 jaar oud record uit de boeken


Claire Weinstein werd op 1 maart 2007 geboren in een liberaal-Joods gezin. Zij zwemt sinds haar derde levensjaar en in wedstrijdverband sinds haar zesde. De dochter van Rodney en Diane Weinstein werd bat mitswa in de Kol Ami-synagoge in White Plains, een stadje op zo’n dertig kilometer ten noorden van Manhattan. Voor haar bat-mitswaproject trainde zij als vrijwilliger jongere zwemmers en droeg zij bij aan een stichting die entreegelden en reiskosten uitkeert aan kinderen uit arme gezinnen die aan wedstrijden willen meedoen. 

Open water

Dat Claire de ster van haar schoolzwemploeg was, zal niemand verbazen. Op haar dertiende was zij de jongste Amerikaanse zwemster ooit die zich wist te kwalificeren voor de Amerikaanse trials, het toernooi waar wordt bepaald welke sporters naar de Olympische Spelen gaan. Een jaar later zwom Weinstein een 43 jaar oud jeugdrecord op de 200 meter vrij uit de boeken. Al tijdens haar schooltijd verkaste zij naar Las Vegas in Nevada, om daar – in afwachting van haar universiteitskeuze – voor de semiprofessionele zwemclub de Sandpipers uit te komen. Dat betaalde zich uit, binnen een jaar schaafde Claire een seconde van haar persoonlijk record op de 200 meter vrij af. 

“Ik ben erg nerveus voor wedstrijden. Maar dan besef ik dat de uitslag meestal helemaal niet zo belangrijk is,” vertelt Weinstein in een opvallend volwassen interview met Swimming World Magazine. Naast alle afstanden in de vrije slag vanaf 200 meter, voelt zij zich ook thuis in open water. Daar zwemt zij nog wel bij de junioren; de competitie op de 5 en 10 kilometer wordt doorgaans gedomineerd door iets oudere zwemmers. Vorig jaar werd Claire met overmacht juniorenkampioen op de 5 kilometer, de komende jaren wil zij ook bij de volwassenen een greep naar de macht doen.

Plaats opmerking