Yoed Sorek & Susanna Klovsky ‘Sima’s Songs’ op 7 mei in MerkAz, Utrecht
Agenda

Yoed Sorek & Susanna Klovsky ‘Sima’s Songs’ op 7 mei in MerkAz, Utrecht

jetje 31 maart 2015, 00:00
Yoed Sorek  & Susanna Klovsky ‘Sima’s Songs’ op 7 mei in MerkAz, Utrecht

“Het Jiddische lied levend houden is mijn levensopdracht!”

Op donderdagavond 7 mei treden Yoed Sorek, vertolker van het Jiddische lied, en pianiste Susanna Klovsky op in MerkAz, de sfeervolle synagoge van het voormalig Centraal Israëlitisch Weeshuis in Utrecht. Yoed is een jonge Israëlische tenor, operazanger en dirigent, en bovendien een enthousiaste en gedreven performer. Als jongenssopraan zong hij al met het Berliner Philharmoniker. Hij komt uit Jeruzalem en studeerde onder meer aan het Haags conservatorium. Toen hij zich ging specialiseren in het Jiddische lied, verhuisde hij naar Duitsland, waar hij concertpianiste Susanne Klovsky leerde kennen.

Samen met Susanna brengt Yoed het programma ‘Sima’s Songs’, de Jiddische liederen die hij leerde van zijn grootmoeder, Sima. Het levend houden van het Jiddische lied beschouwt Yoed als zijn levensopdracht:

“Door het Jiddische lied kan ik écht iets betekenen. Die traditie moet behouden blijven! Het verhaal moet aan zoveel mogelijk mensen verteld worden. Europa wordt opnieuw steeds gevaarlijker voor Joden en andere minderheden. We moeten ons herinneren wat er gebeurd is, en tegelijk met een positieve blik naar de toekomst kijken. Muziek en lied zijn daartoe de meest effectieve middelen. Dát is de muzikale activiteit die voor mij het allerbelangrijkst en meest uitdagend is.”

Yoed en Susanna wonnen tijdens het International Jewish Music Festival 2014 de Mira Rafalowicz-prijs voor beste vertolking van het Jiddische lied. De jury schreef over hun optreden:

“Yoed Sorek is een groot zanger en een geweldige performer en entertainer. Zijn vertolking van het Jiddische repertoire en uitspraak zijn onberispelijk. De Jiddische muziek kan zich geen betere pleitbezorger wensen, ook gezien zijn ongebruikelijke repertoirekeuze. Pianiste Susanna Klovsky ondersteunt hem op excellente wijze met mooie arrangementen en muzikaliteit op een hoog professioneel niveau.”

Als voorproefje is hier een video-opname te zien van hun vertolking van het lied ‘Bay mir bist du scheyn’: https://www.youtube.com/watch?v=5iT1B5fnoPQ.

De website van Yoed Sorek is te vinden op: http://yoedsorek.weebly.com/. Meer informatie over Susanna Klovsky staat op: http://www.clazzic.org/en/Susanna_Klovsky.html.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door KUNSTENISRAËL en Clavis Piano’s.

Reserveren kan via de website: www.merkaz.nl

of per mail: merkazevenementen@gmail.com.DSC07831

Plaats: Joods Cultureel Centrum MerkAz, Magdalenastraat 1a, Utrecht.

Entree: 15 euro

(foto: Bart van Klink)

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking