Zaalvoetballers geroyeerd na aanval op Maccabi-spelers
Binnenland

Zaalvoetballers geroyeerd na aanval op Maccabi-spelers

Redactie 11 mei 2023, 08:34
Zaalvoetballers geroyeerd na aanval op Maccabi-spelers

Spelers van een zaalvoetbalteam van de voetbalvereniging Amsterdam Gencler Birligi zijn geschorst door hun clubleiding nadat zij twee spelers van Maccabi Zaalvoetbal hadden mishandeld.

Op de website van vv AGB is te lezen dat het elftal Zaal-3 uit de competitie is genomen. Bij Amsterdam Gencler Birligi spelen voornamelijk voetballers van Turkse afkomst. Blijkbaar gaat het vaker mis bij de club, want de leiding schrijft: “Het is vaker gedeeld maar wees ervan bewust dat wij in een KNVB-traject voor risico-aanpak zitten. Bij een eerstvolgende zware tuchtzaak kan de KNVB besluiten onze KNVB-licentie terug te trekken en dan is het einde verhaal voor AGB.”

Het incident met de Joodse spelers van Maccabi vond plaats op 25 april in de Sporthallen Zuid in Amsterdam. De slachtoffers hebben aangifte gedaan bij de politie van ‘openlijke geweldpleging, zware mishandeling, discriminatie en bedreiging,’ laat de politie weten in De Telegraaf.

Antisemitisme

De Amsterdamse politie weet nog niet zeker of er inderdaad sprake was van antisemitisme en wil ‘niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek’. Maar het is niet de eerste keer dat Maccabi-spelers racistisch worden bejegend of aangevallen door tegenstanders. Vorig jaar april ging het mis bij een wedstrijd tegen Atletico Amsterdam, een club met veel spelers van Marokkaanse afkomst.

Volgens Viktor Loonstein, voorzitter van Maccabi Zaalvoetbal, werden zijn spelers toen uitgescholden voor ‘kanker-Joden’ en ‘kankermietjes’. Een Atletico-speler bracht de Hitlergroet. Twee Maccabi-spelers raakten gewond bij de vechtpartij, die alleen door de inzet van vijftien politieagenten kon worden gestopt. Ook in 2020 ging het mis tussen de twee clubs, waarna Atletico een boete opgelegd kreeg door de KNVB.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking