Zeker 44 doden na paniek bij viering Lag Ba’omer
Nieuws

Zeker 44 doden na paniek bij viering Lag Ba’omer

Redactie 30 april 2021, 08:28
Zeker 44 doden na paniek bij viering Lag Ba’omer
Israeli rescue forces and police at the scene after a mass fatality scene during the celebrations of the Jewish holiday of Lag Baomer on Mt. Meron, in northern Israel on April 30, 2021. Photo by David Cohen/Flash90 *** Local Caption *** ?"? ????? ?? ????? ???? ????? ??? ???? ????? ?????? ????? ?? ?? ???? ?? ?????

Zeker 44 mensen zijn om het leven gekomen nadat er paniek uitbrak tijdens een grote bijeenkomst bij de Meronberg in Israël.

Tienduizenden orthodoxe Joden kwamen samen op de berg voor een vreugdevuurceremonie en muziek ter ere van de Joodse feestdag Lag Ba’omer. In eerste instantie werd er gemeld dat er een tribune ingestort zou zijn, maar volgens de politie vielen de slachtoffers nadat er paniek ontstond in de menigte. Meerdere mensen werden daarbij onder de voet gelopen. Premier Benjamin Netanyahu noemde de gebeurtenis ‘een verschrikkelijke ramp’.

De ramp gebeurde ’s nachts, terwijl de gelovigen het graf van rabbijn Shimon Bar Yochai bezochten, die begraven ligt op de berg. Het was de grootste openbare bijeenkomst sinds de uitbraak van de corona-epidemie in Israël. Volgens de Israëlische media waren er zeker 30.000 mensen aanwezig.

Bij de paniek die ontstond raakten zeker 150 mensen gewond, waarvan er zes in kritieke toestand verkeren en achttien in ernstige toestand. Tientallen ambulances en zes helikopters werden ingezet om de slachtoffers te helpen. Ook is er een veldhospitaal opgericht.

De gewonden worden overgebracht naar ziekenhuizen in de regio. Veel van de ziekenhuizen hebben speciale telefoonnummers geopend waar mensen heen kunnen bellen om te kunnen achterhalen waar hun familieleden of vrienden zijn.

Momenteel is er een reddingsoperatie aan de gang om de tienduizenden mensen die nog bij de berg zijn te evacueren. Volgens het Israëlische Ministerie van Transport zijn er driehonderd lege bussen gestuurd om de gelovigen te redden, maar staan deze vast in het verkeer.

Op Twitter verschenen beelden van de ramp:

Foto: Flash90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking