14
Nieuws

14

Administrator 01 april 2016, 00:00
14

NIW foto Esther commentaar 14 jan 2016Op een bitterkoude dag, terwijl ik stond te vernikkelen tijdens een bijzondere bijeenkomst bij de Koninklijke Militaire Academie in Breda, kwam er een appje van mijn moeder binnen. Het bericht was simpel: Cruijff is dood.

De deelnemers aan de militaire ceremonie schoten met losse flodders, mijn moeders nieuws sloeg in als een bom. Ooit mocht ik in Spanje een middag met Johan Cruijff meelopen. Voor die ontmoeting was ik zo zenuwachtig geweest als een idolate tiener, maar mijn gemoedstoestand sloeg binnen een paar minuten om. Van ook maar een spoor van arrogantie was geen enkele sprake. Tijdens het interview dat ik voor een woonblad waar ik toen hoofdredacteur van was, met hem had, gaf hij eerlijk antwoord op alle vragen en van zijn uitspraken had ik wel twintig koppen kunnen maken. Allemaal raak. Zijn heldenstatus was aan het einde van die middag zo mogelijk nog groter geworden.

Cruijff was een beetje angejiddeld. Als je tijdens College Tour reageert op een uitspraak van iemand op een filmpje met: “Zijn mond zal koekjes eten,” kun je dat rustig stellen. Zijn fascinatie voor cijfers had bijna iets kabbalistisch. Jaap de Groot vertelde daar mooi over bij Pauw. Zo vond hij het fascinerend dat hij van ’47 was, en zoon Jordi van ’74, en dat het cijfer 14 ook een speciale betekenis had, wat het volgens de oude Joodse wijsheid ook heeft.

Niet lang voor zijn dood was Cruijff nog op bezoek in Israël bij zoon Jordi, die daar technisch directeur is van Maccabi Tel Aviv. Jaap, een vriend van me, vertelt: “Ook omdat het in Tel Aviv warmer was dan in Barcelona en die warmte hem goed deed. Johan kwam er graag. Van de politiek bleef hij altijd weg, hij begreep politici niet, maar hij hield van de mentaliteit in het land. Het beantwoordde aan zijn gevoel van: wie klein is moet slim zijn.”

Wie als Nederlander ooit in Israël is geweest, weet dat het land ook van hem hield. Johan Cruijff , nummer 14, zijn naam zal ook in Israël voortleven, niet in de laatste plaats vanwege een prachtig Cruijff -court in Jaffa, waar Joodse en Arabische jongeren elkaar vinden door middel van de bal.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking