Kosjere lintjes
Binnenland

Kosjere lintjes

Redactie 03 mei 2013, 00:00
Kosjere lintjes

LintjeOok dit jaar had de lintjesregen een Joods tintje. Verschillende mensen uit Joods Nederland werden onderscheiden.

Door Awi Groen

Maar liefst drie Ridders in de Orde van Oranje- Nassau is Joods Nederland rijker. De mannelijke Ridders, Hans Vuijsje, directeur van het Joods Maatschappelijk Werk en huisarts Ruben van Coevorden, werden benoemd op 26 april 2013 in de Beurs van Berlage. Directeur en mede-oprichter van het Joods Hospice Immanuel Sasja Martel-De Haas was toen nog op een cruise en zal haar onderscheiding op 8 mei in ontvangst nemen. Zij werd benoemd tot Ridder als dank voor haar langdurige vrijwilligerswerk tijdens het opzetten van het enige Joodse hospice in Europa, waar ze nu directeur is. Ook schreef ze het boek ‘Sterk als de dood, sterven en rouwen in Joods perspectief’, een boek over sterven in het jodendom waar ze negentien jaar lang aan werkte.

Levenseindezorg
Vuijsje ontvangt zijn lintje als dank voor zijn werkzaamheden bij JMW, waar hij al sinds 1997 directeur is, en voor zijn inspanningen voor het Centraal Joods Overleg, onder andere als voorzitter van de Werkgroep Verdeling Joodse Tegoeden. Hij is voorgedragen door de Raad van Bestuur. „Tot het moment dat ik bij de Beurs van Berlage allemaal collega’s van JMW zag staan in plaats van de vriend die ik zou ontmoeten, had ik niets door. Ik vind het prachtig dat mijn vrienden, collega’s en mijn vrouw deze eer geheim hebben weten te houden, al word je er natuurlijk wel achterdochtig van,” aldus Vuijsje. Van Coevorden werd onderscheiden als dank voor zijn jarenlange werk in de levenseindezorg, het opleiden van SCEN artsen (artsen die getraind worden met euthanasie om te gaan) en voor het vertegenwoordigen van het Nederlandse euthanasiebeleid in het buitenland. Het lintje was voor hem echter niet de mooiste prijs van de dag. Van Coevorden: „Ik werd benaderd door de Amsterdamse wethouder Zorg om hem te ontmoeten op het stadhuis. Ik stuurde hem meteen de enthousiaste reactie dat ik blij was dat hij blijkbaar met me wilde spreken over het opschroeven van het budget voor de hospicezorg in Amsterdam. Vrijdag bleek het allemaal nep. Gelukkig was daar burgemeester van der Laan, die in zijn toespraak vertelde dat de meeste mensen door familie naar de Beurs waren gelokt en een aantal door de Gemeente. De uitnodiging was een smoes, maar die afspraak zou er komen, zei hij. En inderdaad: binnenkort zit ik bij de wethouder.”

Fietstocht
Verder werden vijf mensen uit de Joodse gemeenschap benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van hen is Ron van der Wieken, voorzitter van de LJG Amsterdam en cardioloog. Hij ontving de onderscheiding voor zijn werk binnen de LJG en zijn inspanningen voor het recht op de religieuze besnijdenis. Suzy Raber-Meerschwam werd onderscheiden als voorzitter van Alyn, een stichting die geld ophaalt voor het Alyn Hospital, een ziekenhuis in Israël dat kinderen met uiteenlopende achtergrond verpleegt. „Ik had geen seconde gedacht aan de lintjesregen toen mijn zoon me uitnodigde voor iets heel speciaals voor zijn werk,” vertelt Raber-Meerschwam. „Het is een enorme eer en de avond was ontzettend leuk, vooral de ontmoeting met burgemeester van der Laan. Ik heb hem uitgenodigd voor de Alyn fi etstocht op zondagochtend. Hij wilde heel graag mee doen, maar had helaas geen tijd.” In Amstelveen stond onder andere Chanan Aronson op het podium. Hij is oud-directeur van het Joods Bijzonder Onderwijs en kreeg zijn lintje onder meer voor het buiten werktijd werven van fondsen voor de verbouwing van basisschool Rosj Pina. Max Groen, lid van de Raad van Toezicht bij Stichting Cefi na, werd in Amstelveen onderscheiden met het oog op de talloze functies die hij in de loop der jaren vervulde in de Joodse gemeenschap. Zo was hij lid van de Raad van Toezicht van het Sinai Centrum. Ook Channah Horvath, bestuurslid van de NIHS-Arnhem, gaat voortaan door het leven als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is hiermee het laatste lid van het voltallige bestuur van de NIHS-Arnhem dat wordt gedecoreerd. Er zijn dit jaar in totaal 3016 lintjes uitgedeeld in Nederland. De provincie Noord-Brabant pakt de koppositie met 605 lintjes, goede tweede is Zuid-Holland met 585 decoraties en op de derde plaats staat Noord-Holland met 367 lintjes.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking