Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Sjechita blijft verboden in Polen

Redactie 19 juli 2013, 00:00
Sjechita blijft verboden in Polen

koeHet Poolse parlement heeft vrijdag 12 juli een ontwerpwet weggestemd die de sjechita in Polen legaal zou hebben gemaakt. Het wetsvoorstel, dat de Joodse rituele slacht goedkeurde wanneer die in een slachthuis zou worden uitgevoerd, werd met 222-178 afgekeurd. Tot januari van dit jaar gold geen verbod van de Joodse en islamitische rituele slacht. Er werd jaarlijksvoor 650 miljoen dollar kosjer en halal vlees naar Israël en islamitische landen als Egypte en Iran uitgevoerd. Maar die zaken kwamen in januari tot stilstand nadat een rechtbank bepaalde dat het toestaan van rituele slacht geen rechtsgrond had. Die uitspraak kwam nadat dierenrechtengroepen een zaak hadden aangespannen. Zesduizend mensen die werkzaam zijn in de slachtsector dreigen hun baan te verliezen. De Poolse opperrabbijn Michael Schudrich dreigt nu met aftreden. Hij zegt in een verklaring die hij naar de Jerusalem Post mailde dat hij ‘niet kan functioneren als de opperrabbijn van een land waarin de rechten van Joden worden beperkt’. „Als de wettelijkheid van de rituele slacht niet wordt hersteld zal ik gedwongen zijn om mij functie op te geven, want dan kan ik mijn medegelovigen niet goed dienen.”

Pincas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese rabbijnen, zei dat het resultaat van de stemming in de Sjem (het Poolse parlement) ‘Joodse gemeenschappen in heel Europa ‘enorm frustreert’. Hij zei ook dat hij ‘gealarmeerd was door de graad van desinformatie waardoor de parlementaire debatten [in diverse landen] werd gekenmerkt’. „Dit is het dieptepunt van de campagne om de sjechita in Europa te beschermen,’ zei een woordvoerder van Shechitah UK, een ideële groep uit Groot-Brittannië die zich inzet voor legalisering van de rituele slacht. Piotr Kadlcik, voorzitter van de Pools-Joodse koepelorganisatie, zei dat de stemming ‘schokkend’ was en wees erop dat jagen voor de sport in Polen wél is toegestaan. Hij sprak over de ‘sinistere hypocrisie die doorgaans de discriminatie van een bepaalde groep burgers maskeert’.

Voorzitter van de Anti-Defamation League, Abraham Foxman, verklaarde: „De meerderheid in het Poolse parlement geeft de Joodse gemeenschap drie keuzes: oefen uw religie niet uit, eet geen vlees, of woon niet onder ons.” Ook in Israël was er veel woede. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het verbod op de productie van kosjer vlees ‘de pogingen schade toebrengt om het Joodse leven te herstellen in een land waarvan de Joodse gemeenschap tijdens de Sjoa bijna werd vernietigd’. Het ministerie noemde het verbod ‘volkomen onacceptabel’. Het riep het Poolse parlement op om de beslissing te herzien. Het verbod is extra problematisch omdat de betrekkingen tussen Polen en Israël voor het overige sinds enige jaren heel goed zijn en Polen zich internationaal regelmatig vierkant achter Israël opstelt.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *