Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

‘Aanval Hamas was rechtmatig’
Buitenland

‘Aanval Hamas was rechtmatig’

Redactie 01 februari 2024, 12:00
‘Aanval Hamas was rechtmatig’

Het centrum voor politieke studies in Qatar heeft onder burgers van Arabische landen de mening gepeild over 7 oktober. Het mag helaas geen verrassing heten dat de overgrote meerderheid van de geraadpleegde burgers de pogrom van Hamas gerechtvaardigd vindt. De respondenten konden hun antwoord nuanceren: zij konden ook aangeven dat de aanval ‘mislukt maar gerechtvaardigd’ was, of ‘gerechtvaardigd maar met onacceptabele wreedheid’.

Opmerkelijk is dat op de Westelijke Jordaanoever honderd procent van de ondervraagden de actie rechtmatig acht. Het hoogste aantal respondenten dat de aanval onrechtmatig vindt, is te vinden in Soedan en Irak, beide 11 procent. De twee landen kennen grote minderheden die vervolging aan den lijve hebben ondervonden. In Egypte vindt ruim de helft de bloedige slachtpartij ‘mislukt, maar gerechtvaardigd’. 

Het Qatarese onderzoeksinstituut constateert tevreden dat het aantal respondenten dat Israël weigert te erkennen, is gestegen van 84 naar 89 procent. In Saoedi-Arabië is dat zelfs bijna verdubbeld van 38 naar 68 procent. Dat land telt ook het hoogste percentage deelnemers die ‘geen mening’ invulden.

Opmerkingen (3)
Cees van Dijk 01 februari 2024, 14:58
Deze culturen, landen, drijven op zee-en, oceanen van onwetendheid, ongeletterdheid en al dan niet politiek geweld. Dit soort 'raadplegingen' heeft daardoor niet hetzelfde gewicht als in meer ontwikkelde (Westerse?) landen. Op de Westoever, en ook in Gaza, komt daar nog eens bij dat er een permanente sfeer van oorlog, geweld en onderdrukking (zowel extern als intern) heerst. Dus wat dit dan nog moet verhelderen of verduidelijken is mij onbekend. Ja, de haat en de onwetendheid zijn groot. En dan? Zeg het maar, roept u maar.
Geert ter Horst 01 februari 2024, 18:27
Uitslagen als deze sluiten aan bij mijn opvatting dat een moreel georiënteerde buitenlandse politiek kansloos is. Je moet er gewoon voor gaan om je belangen te behartigen op de meest intelligente manier die praktisch mogelijk is, en vooral zonder morele scrupules. Het heeft geen enkele zin verontwaardigd te doen over de opinies die in deze statistiek aan het licht komen. Je bereikt er niets mee. Je moet je neerleggen bij de feiten zoals ze zijn en er het beste van zien te maken. We zitten in een ongelooflijk moeilijke oorlog, die hoe langer hij duurt steeds meer stemmingmakerij tegen Israel zal ontketenen. Precies de humanitaire wijze waarop Israel oorlog voert, maakt dat er slechts langzaam vooruitgang wordt geboekt en dat de media meer tijd krijgen om hun schadelijk werk te doen. Het was op zich beter geweest als de Gazastrook met één geweldige dreun naar de totale vernietiging was gebombardeerd. Dan zouden alle Arabieren ontzag voor Israel hebben gekregen, ondanks de beschuldigingen van genocide die dan zouden zijn gevolgd. Die beschuldigingen zijn er echter nu even goed. Het gaat er om het moreel van de vijand te breken en hem radeloos van angst te maken. Dat lukt alleen als de vijand de indruk krijgt dat er geen grens is aan wat jij bereid bent hem aan te doen. En je moet ook zelf zo'n innerlijke grens niet hebben. Verschrikkelijk, maar waar.
Erik 02 februari 2024, 11:24
Zo'n enquête lijkt me onhandig, omdat het mensen dwingt stelling te nemen in zaken waar ze niks van afweten. Op die manier kan het zelfs een grotere vijandigheid in de hand helpen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *