‘Aanval Hamas was rechtmatig’
Buitenland

‘Aanval Hamas was rechtmatig’

Redactie 01 februari 2024, 12:00
‘Aanval Hamas was rechtmatig’

Het centrum voor politieke studies in Qatar heeft onder burgers van Arabische landen de mening gepeild over 7 oktober. Het mag helaas geen verrassing heten dat de overgrote meerderheid van de geraadpleegde burgers de pogrom van Hamas gerechtvaardigd vindt. De respondenten konden hun antwoord nuanceren: zij konden ook aangeven dat de aanval ‘mislukt maar gerechtvaardigd’ was, of ‘gerechtvaardigd maar met onacceptabele wreedheid’.

Opmerkelijk is dat op de Westelijke Jordaanoever honderd procent van de ondervraagden de actie rechtmatig acht. Het hoogste aantal respondenten dat de aanval onrechtmatig vindt, is te vinden in Soedan en Irak, beide 11 procent. De twee landen kennen grote minderheden die vervolging aan den lijve hebben ondervonden. In Egypte vindt ruim de helft de bloedige slachtpartij ‘mislukt, maar gerechtvaardigd’. 

Het Qatarese onderzoeksinstituut constateert tevreden dat het aantal respondenten dat Israël weigert te erkennen, is gestegen van 84 naar 89 procent. In Saoedi-Arabië is dat zelfs bijna verdubbeld van 38 naar 68 procent. Dat land telt ook het hoogste percentage deelnemers die ‘geen mening’ invulden.

Plaats opmerking