Alle Israëlische nederzettingen weer in handen IDF; ‘Volledig beleg’ van Gaza
Nieuws

Alle Israëlische nederzettingen weer in handen IDF; ‘Volledig beleg’ van Gaza

Redactie 09 oktober 2023, 13:15
Alle Israëlische nederzettingen weer in handen IDF; ‘Volledig beleg’ van Gaza
The scene where a rocket fired from the Gaza Strip by Palestinian militants hit a building and cars in the southern Israeli city of Ashkelon. October 9, 2023. Photo by Chaim Goldberg/Flash90 *** Local Caption *** ????? ????? ?????? ??? ????? ????

Update 18.30Het dodental van de Hamas-terreurinvasie is in Israël opgelopen tot meer dan 800. Meer dan 2600 Israëli’s raakten gewond. Het gaat bij zowel de doden als de gewonden in overgrote meerderheid om burgers. Bij een raketaanval op Jeruzalem zijn verschillende gewonden gevallen, onder wie een 10-jarig jongetje en een vrouw die in kritieke toestand verkeert. Onder de zaterdag door de Terroristen vermoorde burgers, zijn negen Amerikanen.

Israël heeft 300.000 reservisten opgeroepen. Dit duidt op de voorbereiding van een grondoperatie in Gaza en tegelijkertijd wil de IDF klaar staan om een twee- of zelfs driefrontenoorlog te voeren, mocht Hezbollah Noord-Israël aanvallen en de verschillende terreurorganisaties op de Westelijke Jordaanoever zich in de strijd mengen. “De toekomst van Israël hangt af van de uitkomst van deze oorlog,” zegt minister van Defensie Yoav Gallant.

IDF-eenheden hebben een infiltratiepoging vanuit Zuid-Libanon voorkomen. Daarbij zouden zij’ verschillende terroristen gedood hebben. Hezbollah ontkent dat de gedode infiltranten tot de ‘Partij van God’ behoren. Dit komt overeen met het feit dat de Palestijnse Islamitische Jihad de verantwoordelijkheid voor de aanval heeft opgeëist. Zes Israëlische soldaten raakten gewond tijdens het vuurgevecht. De IDF beantwoordde de aanval met artilleriebeschietingen.

Dinsdag 13.00De IDF zegt alle dorpen en steden die zaterdag geïnfiltreerd werden door Hamas-terroristen, weer in handen te hebben. Wel waarschuwt het leger burgers ervoor dat er nog Palestijnse terroristen op Israëlisch grondgebied kunnen zijn, individueel of in kleine groepjes.

Intussen heeft de Israëlische luchtmacht de bombardementen op doelen van Hamas in Gaza opgevoerd. 500 doelen werden in de nacht van maandag op dinsdag geraakt, waaronder commandocentra, wapens- en munitieopslagplaatsen, terreurtunnels en andere door de terreurbeweging gebruikte gebouwen. Daarbij zouden volgens de terreurbeweging vier van de 130 Israëlische gijzelaars zijn omgekomen, maar dit soort claims van Hamas zijn in het verleden gebleken niet meer dan propaganda te zijn. Het dodental aan Israëlische zijde staat sinds gisteren stabiel op zo’n 700. Onder hen zijn 260 bezoekers van een rave-feest in de woestijn, die in koelen bloede door de jihadisten zijn afgeslacht.

Minister van Defensie Yoav Gallant heeft een ‘volledig beleg’ van Gaza afgekondigd. Dat betekent dat er vanuit Israël geen elektriciteit, geen brandstof, geen voedsel en geen water meer aan het gebied zullen worden geleverd. Militaire experts zien dit als een noodzakelijke voorbereidende stap voor een invasie met grondtropen. Desondanks blijven terreurorganisaties Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad honderden raketten afvuren op Israëlische steden en dorpen.

De VS sturen een vliegkampschip, de USS Gerald Ford, met ondersteunende oorlogsschepen naar de oostelijke Middellandse Zee ter ondersteuning van Israël. Deze zal hoogstwaarschijnlijk niet meedoen aan de vergeldingsoperatie tegen Hamas in Gaza, maar kan wel gezien worden als een waarschuwing aan andere spelers in de regio – denk aan de Libanese terreurbeweging Hezbollah, Syrië en Iran – zich niet te mengen in de strijd tussen de IDF en de Palestijnse jihadi’s.

Op de foto hierboven: Een man draagt zijn zoontje door de verwoesting die een Palestijnse raket dinsdagmorgen aanrichtte in Ashkelon – Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Plaats opmerking