Amerikanen vetoën opnieuw Gaza-resolutie in Veiligheidsraad
Nieuws

Amerikanen vetoën opnieuw Gaza-resolutie in Veiligheidsraad

Redactie 20 februari 2024, 17:57
Amerikanen vetoën opnieuw Gaza-resolutie in Veiligheidsraad

Dertien landen hadden aangekondigd voor een Algerijnse resolutie te stemmen die een onmiddellijk staakt-het-vuren beveelt. Dat de Noord-Afrikaanse dictatuur dit voorstelt en zoveel landen aan zijn kant krijgt, is vreemd te noemen. Het is immers niet Israël maar Hamas dat een wapenstilstand in de Gazastrook blokkeert.

De Amerikaanse rechtvaardiging van een veto is goed beredeneerd. Washington vindt dat een VN-resolutie de onderhandelingen over een gevechtspauze in de wielen rijdt. Terecht, want als de VN een wapenstilstand dwingend aan Israël zou opleggen, waarom zou de terreurbeweging dan nog de ongeveer honderd levende Israëlische gijzelaars vrijlaten, die Palestijnen op 7 oktober naar Gaza ontvoerden.

Israël heeft aangekondigd pas een offensief tegen Rafah te beginnen als de Palestijnen bij het begin van de ramadan nog steeds geen gijzelaars hebben vrijgelaten

“Iedere actie die de Veiligheidsraad nu onderneemt moet de voortdurende, gevoelige onderhandelingen ondersteunen, niet hinderen,” meent de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield. “Nu een onvoorwaardelijk en onmiddellijk staakt-het-vuren eisen zonder de voorwaarde dat Hamas de gijzelaars vrijlaat, zal geen duurzame vrede brengen. Integendeel, dat kan de strijd tussen Hamas en Israël verlengen.”

Het is de derde keer dat Washington dreigt zijn veto in te zetten tegen een anti-Israëlresolutie sinds Palestijnse terroristen op 7 oktober een bloedbad aanrichtten onder Israëlische burgers. Jeruzalem heeft als handreiking aangekondigd pas een offensief tegen Rafah, het laatste Hamasbolwerk in de Gazastrook, te beginnen als de terreurbeweging bij het begin van de ramadan nog steeds geen gijzelaars heeft vrijgelaten. De islamitische vastenmaand begint op 10 maart.

Plaats opmerking