Amerika’s populairste Jodenhater
Nieuws

Amerika’s populairste Jodenhater

Louis Farrakhan is meer dan de leider van een obscure islamitische sekte. Op de golf van de Black Lives Matter-beweging beweegt hij zich in de richting van de mainstream. Grote sterren en politici verspreiden zijn antisemitische gedachtegoed onder het grote publiek.

Bart Schut 02 oktober 2020, 10:45
Amerika’s populairste Jodenhater

We moeten het even over Madonna hebben. Nadat La Ciccone vorig jaar de Europese en Israëlische Joden choqueerde met het wellicht slechtste optreden ooit bij een Eurovisiesongfestival – geen gemakkelijk te bereiken wapenfeit – is zij er nu in geslaagd ook het Amerikaanse jodendom tegen zich in het harnas te jagen. Helaas niet met zoiets triviaals als een liedjeswedstrijd, maar door een podium te verschaffen aan Louis Farrakhan, volgens de invloedrijke Anti-Defamation League ‘de misschien wel populairste Jodenhater van Amerika’ .

Liefst 700 duizend keer werd de speech van Louis Farrakhan bekeken op Madonna’s Instagramaccount. De leider van de Nation of Islam stelde niet teleur met zijn gebruikelijke tirades tegen de ‘Synagoge van Satan’, zijn koosnaampje voor het jodendom (als hij het geen ‘religie uit de goot’ noemt). Maar, liet Farrakhan weten, hij is geen antisemiet: hij heeft immers nooit ‘de woorden des doods uitgesproken over de Joden’. U ziet, de lat ligt niet erg hoog. Het is weinig verwonderlijk voor iemand die al in de jaren tachtig liet weten dat hij vergelijkingen met Adolf Hitler – een ‘groot man’ volgens Farrakhan – als compliment beschouwt en die tegenwoordig vooral grossiert in complottheorieën over Joods geld en macht, de heerschappij over Hollywood, de Joodse rol in de slavenhandel en Israëls hand in de aanslagen van 11 september.

Moord op Malcolm X
Normaal gesproken haal je de schouders op over de zoveelste antisemiet op het internet, maar er is meer aan de hand. Dat blijkt uit het feit dat Farrakhan in het kielzog van de Black Lives Matterbeweging aan populariteit wint. Met recent al hulp van zwarte beroemdheden als rapper Ice Cube, American footballster DeSean Jackson en televisiepresentator Nick Cannon. Maar nu dus ook van Madonna, ondanks haar gedweep met de kabbala, en zelfs van de Joods-Amerikaanse comédienne Chelsea Handler. Steeds meer blanke celebrity’s vinden het nodig te laten zien hoe recht zij in de ‘antiracistische’ leer zijn door zich in te laten met haatprediker Farrakhan.

In het huidige politieke klimaat worden zij daarvoor minder vaak aan de schandpaal genageld. Ja, Handler bood haar excuses aan – mag het, als Joodse? – maar Madonna werd geen strobreed in de weg gelegd. En dat terwijl iedereen het cv van Louis Farrakhan, in 1933 in New York geboren als Louis Eugene Walcott, inmiddels wel kent. Na een redelijk succesvolle zangcarrière onder de artiestennaam The Charmer werd Farrakhan steeds actiever in de Nation of Islam, waarvan hij in 1981 formeel leider werd. Lang daarvoor al werd hij verdacht van een rol bij de moord op de militante zwarte leider Malcolm X door leden van de Nation in 1965.

Ismen en fobieën
Farrakhan haat niet alleen Joden en blanken, zijn afkeer richt zich ook op homoseksuelen en vrouwen minacht hij. Natuurlijk combineert hij haast achteloos zijn ismen en fobieën. Zo zouden de Joden hun greep op de filmindustrie gebruiken om homoseksualiteit te verspreiden. Zelfs de niet bepaald antizwarte mensenrechtenbeweging Southern Poverty Law Center bestempelt de Nation of Islam als een haatgroep met een oogmerk van zwarte overheersing. Desondanks – of misschien juist daarom – laten ook progressieve politici en activisten zich in met Farrakhan.

Dat geldt voor de Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden Ilhan Omar en Rachida Tlaib (van respectievelijk Somalische en Palestijnse afkomst) en voor ten minste twee (ex-) leiders van de Women’s March-protestbeweging: de islamitische Linda Sarsour en de zwarte activiste Tamika Mallory. Toen Mallory Farrakhan als ‘de grootste ooit’ betitelde, brak een opstand uit in de feministische organisatie. Deze voorliefde van de nationale leiding voor een verklaarde antisemiet ging de lokale afdelingen te ver. Sindsdien hebben we nauwelijks meer iets van de Women’s March gehoord. Daaruit is wellicht een les te trekken voor Black Lives Matter: wie met een racistische haatprediker omgaat, wordt vroeg of laat door hem besmet. Laten we hopen dat Madonna niet te ver heen is om die voor de hand liggende les te leren.

De grootste hits van The Charmer
Door de decennia heen heeft Louis Farrakhan een groot aantal antisemitische uitspraken gedaan. Ondanks herhaalde beloften tot beterschap blijft de leider van de Nation of Islam tot op de dag anti-Joodse complottheorieën verspreiden en Israël, Amerikaanse Joden en hun religie beledigen en belasteren.

1984: “De Joden houden niet van Farrakhan en dus noemen ze mij Hitler. Nou, dat is een goede naam. Hitler was een groot man. Hij was niet groot voor mij als zwarte man, maar hij was een groot Duitser en bouwde Duitsland op uit de as van zijn nederlaag.”

1985: “Vergeet niet, als God jullie in de oven stopt, is het voor eeuwig.”

1990: “De Joden, een handjevol mensen, beheersen de koers van deze grote natie zoals een radar de koers van een groot schip in het water beheerst. (…) De Joden houden het parlement in een wurggreep.”

1995: “Duitse Joden financierden Amerika. Internationale bankiers financierden Hitler en arme Joden stierven terwijl grote Joden aan de wieg stonden van wat jullie de Holocaust noemen.”

1996: “Onthoud dat ik heb gewaarschuwd dat Allah jullie zal straffen. Jullie zijn de kwaadaardige bedreigers van het Amerikaanse volk. Jullie hebben ons bloed opgezogen. Jullie zijn geen echte Joden (…). Jullie zijn de synagoge van Satan en jullie hebben je tentakels om de regering van de Verenigde Staten geslagen. En jullie sturen deze natie naar de hel met je bedrog. Maar ik waarschuw jullie in de naam van Allah, (…) als jullie ervoor kiezen mij te kruisigen, weet dan dat Allah jullie zal kruisigen.”

1998: “De Joden waren zo slecht in politiek dat zij de helft van hun bevolking in de Holocaust verloren. Zij dachten dat ze Hitler konden vertrouwen en hielpen hem op weg met het Derde Rijk.”

2000: Farrakhan: “Is de centrale bank van de regering?” Publiek: “Nee!” Farrakhan: “Van wie is de centrale bank?” Publiek: “De Joden!”

2003: “Wat mij niet bevalt aan de Joden? Het zijn bloedzuigers.”

2006: “En de rechtse christenen, met hun blindheid voor die kwaadaardige staat Israël… kan dat het Heilige Land zijn? En jullie hebben homoparades, en willen een gay pride toestaan in Jeruzalem terwijl geen enkele profeet ooit dergelijk gedrag heeft goedgekeurd. Hoe kan dat Israël zijn? Hoe kan dat Jeruzalem zijn, als ongelovige mensen het Heilige Land leiden, terwijl heiligen het Heilige Land zouden moeten leiden? Dat land zal met bloed schoongeveegd worden!”

2007: “De echte antisemieten zijn degenen die uit Europa kwamen, zich in Palestina vestigden en zich nu de ware Joden noemen. Maar in feite zijn zij bekeerlingen.”

2010: “Degenen die ons antisemieten noemen zijn zelf helemaal geen Semieten. Zij hebben geen enkele band met het Heilige Land. Het zijn bezetters en landrovers.” En: “De oorspronkelijke Joden waren zwart.”

2012: “Joden beheersen Hollywood. Joden beheersen de banken. In Washington staat het Holocaustmuseum naast de centrale bank waar het geld wordt gedrukt. Is dat toeval?”

2013: “President Obama heeft zich omringd met satansgebroed (…), de leden van de Joodse gemeenschap.”

2015: “Het wordt nu duidelijk dat veel Israëli’s en zionisten een sleutelrol speelden bij de aanslagen van 11 september. Als zij het tegendeel kunnen bewijzen, zal ik daarvoor met mijn leven boeten, want zij willen mij toch al dood hebben. Bewijs het tegendeel maar. Wij hebben hier te maken met leugenaars en moordenaars.”

2016: “De lieden die onder valse vlag de operatie van 11 september hebben gepland, zijn de leden van de synagoge van Satan over wie in de Bijbel wordt gesproken. Zij moeten ontmaskerd worden en het is mijn taak hen te ontmaskeren.”

2017: “Zij die zich Joden noemen, zijn helemaal geen Joden, maar in feite duivels. Jullie moeten leren hen bij hun echte naam te noemen: Satan.”

2018: “Ik ben geen antisemiet. Ik ben antitermiet.”

2019: “De institutionele pedofilie en seksuele perversiteit van Hollywood […] zijn terug te voeren op Talmoedische principes en Joodse invloed. Nee, niet Joodse invloed, maar de invloed van Satan onder Joodse naam.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking