Anti-Israëlclubs stappen naar de rechter
Nieuws

Anti-Israëlclubs stappen naar de rechter

Redactie 14 november 2023, 17:45
Anti-Israëlclubs stappen naar de rechter
www.montecruzfoto.org

Een viertal anti-Israëlische organisaties heeft de handen ineengeslagen en spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. het gaat om Oxfam-Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum. De vier vinden dat Nederland medeverantwoordelijk is voor ‘schendingen van het oorlogsrecht en collectieve bestraffing van de Gazaanse burgerbevolking’, schrijft het Algemeen Dagblad.

Waarnemers zien het kort geding vooral als een publiciteitsstunt. De Nederlandse rechter gaat in kort geding niet over schendingen van het oorlogsrecht, los van het feit dat daarvan volgens experts helemaal geen sprake is, laat staan van ‘collectieve bestraffing’. Zonder diepgravend onderzoek zijn dit vooral loze kreten van politieke organisaties. Daarnaast is het afdwingen van regeringsbeleid bij de rechter door lobbyclubs zeer omstreden binnen een parlementaire democratie.

Amnesty International wordt door velen al jaren beschouwd als een met Israël geobsedeerde lobbyclub, waar het vroeger een mensenrechtenorganisatie was. Dat ook omstreden ‘hulporganisaties’ als Oxfam Novib en PAX zich voor het antizionistische karretje laten spannen, is evenmin een verrassing. Oxfam Novib wordt geleid door het fel anti-Israëlische ex-Kamerlid Michiel Servaes (PvdA). Eerder al probeerde Oxfam seksuele uitspattingen medewerkers met minderjarigen in rampgebieden in de doofpot te stoppen. ‘Vredesbeweging’ PAX komt voort uit de anti-Joodse traditie die de katholieke kerk al eeuwen kenmerkt.

Dat deze drie (enkel) in naam neutrale organisaties de handen ineen slaan met de BDS-lobbyclub The Rights Forum van de openlijk antisemitische Dries van Agt, zegt alles over hoe de zelfbenoemde mensenrechten- en hulporganisaties in de wedstrijd staan. Geen van deze organisaties zet zich in of toont zelfs maar interesse voor de Israëlische slachtoffers van het bloedbad op 7 oktober of de 240 gijzelaars in handen van de terreurbeweging Hamas. De vier organisaties hebben nu openlijk de zijde van Hamas gekozen in het conflict en proberen via de rechter te bewerkstelligen dat de Nederlandse regering hetzelfde doet.

Op de foto hierboven een demonstratie in Berlijn waar de door de Duitse Bondsdag als antisemitisch veroordeelde BDS-beweging oproept de Joodse staat te boycotten – Montecruz Foto

Plaats opmerking