Antisemitisme is gelijk het Joodse volk: onuitroeibaar.
Dagboek

Antisemitisme is gelijk het Joodse volk: onuitroeibaar.

Opperrabbijn Jacobs schrijft een dagboek over maatschappelijke en religieuze zaken. Het NIW publiceert deze stukken twee keer per week.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs 28 april 2022, 10:00
Antisemitisme is gelijk het Joodse volk: onuitroeibaar.
Foto: Janita Sassen

Mijn vorige dagboek eindigde ik met een probleem: ik zat klem met mijn dagboek vanwege reacties die veel pastorale aandacht vragen en waardoor ik in tijdnood kom! Voor mijn gevoel dus een beetje onoplosbaar.

Maar gelukkig zijn niet alle problemen onoplosbaar. Zojuist kreeg ik te maken met een  elektrische waterketel die maar niet warm werd op het moment dat ik een bijna chronische behoefte had aan een kop koffie. Wat ik ook probeerde met de ketel, het kreng weigerde z’n taak uit te voeren en mij van heet water te voorzien. Ten einde raad vroeg ik aan Blouma, wiens gevoel voor elektrotechniek niet hoger scoort dan een zes min (tegenover een briljante talenknobbel) of zij wellicht ook gezeur had gehad met onze doorgaans trouwe waterkoker en of we wellicht onze waterkoker moesten vervangen. Ook waterkokers hebben, gelijk de mens, namelijk een beperkte levensduur. Op haar vraag wat er mis was legde ik haar netjes uit dat er wel voldoende water in de ketel zat, maar hoe ik ook het knopje indrukte: het water bleef koud! Omdat ze weet hoe belangrijk voor mij een kop koffie is, schoot ze meteen te hulp en constateerde dat de stekker niet in het stopcontact zat!

Na enig denkwerk begreep ik de aanwijzing: ga niet meteen op zoek naar allerlei ingewikkelde trauma’s en psychologische theorieën wanneer zich een probleem voordoet, maar kijk eerst gewoon naar de meest voor de hand liggende oplossing.

Wat betreft mijn klem zitten met mijn dagboek, kreeg ik een oplossing van een trouwe lezer aangereikt: “was het niet zo dat uw voorganger, ene Moshe Rabeenoe, door zijn schoonvader werd geadviseerd om rechters aan te stellen op verschillende niveaus die van Moshe  de minder ingewikkelde zaken moesten overnemen zodat alleen de meest gecompliceerde kwesties bij Moshe zelf hoefden te komen.

Het advies klinkt logisch, maar toch werkt het niet zo. Natuurlijk stuur ik regelmatig door naar collega’s, maar als iemand zich persoonlijk tot mij richt, is doorverwijzen met een persoonlijk probleem mijns inziens geen oplossing, waarmee mijn probleem gewoon probleem blijft!

Dit neemt overigens niet weg dat ik waar nodig bij collega’s rabbijnen, ook elders in de wereld, te rade ga. Neem bijvoorbeeld het volgende probleem. Op 4 mei aanstaande ben ik uitgenodigd bij een belangrijke herdenking en word ik verzocht om een krans te leggen. Maar is het juist dat ik voor het gezicht van de camera zoiets doe? Bij een Joodse begrafenis worden juist geen bloemen gelegd, maar een steentje. De reden? Bloemen verwelken, steentjes niet! Waarmee we willen aangeven dat gelijk steen niet vergaat, ook de ziel van de overledene onvergankelijk is en ook de nagedachtenis aan de overledene bij ons niet zal vergaan. En dus de vraag: is het juist dat ik een krans leg? Ik meen zelf het antwoord te kennen, maar omdat ik naar mezelf toe partijdig ben, raadpleeg ik een deskundige rabbijn die van een afstand mijn vraag kan overzien zonder door eigenbelang beïnvloed te worden. Het resultaat is dat ik 4 mei aanstaande voor het eerst in mijn rabbinale carrière een krans leg bij een monument. De reden? Respect voor allen die vermoord werden en halagisch, Joods wettelijk, geen bezwaar.  

En toen kwam naadloos volgend de tweede vraag: wat komt er op het lint te staan? Nie wieder, leek me een goed idee. Maar, zo vroeg ik me af, is het verstandig om te herdenken met twee Duitse woorden? En dus kwam mijn tekstvoorstel: “om te voorkomen.”

Dat 4 mei nadert merk ik ook aan verzoeken om artikelen te schrijven. Zo werd ik gevraagd om voor  een christelijke website een column te schrijven met als titel “Hoe kunnen we antisemitisme  voorkomen?” Een schier onmogelijke titel omdat antisemitisme niet voorkomen kan worden. Antisemitisme is gelijk het Joodse volk: onuitroeibaar.

Dit is een persoonlijk dagboek van de opperrabbijn en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking