Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Antisemitismetest voor nieuwkomers

Redactie 19 maart 2023, 08:00
Antisemitismetest voor nieuwkomers

De FDP, de liberale partij in de huidige Duitse ‘verkeerslichtcoalitie’, wil een antisemitismetest invoeren als onderdeel van het inburgeringsexamen voor immigranten. “Wie onze waarden niet accepteert, kan niet ingeburgeren”, stelt partijvoorzitter Bijan Djir-Sarai. “Het moet een oprechte loyaliteitsverklaring zijn aan onze grondwet”. Ook de antisemitismecoördinator van de EU, Katharina von Schnurbein, sprak zich deze week in het Oostenrijkse parlement in dergelijke bewoordingen uit. 

Migranten die in Europa een nieuw thuis zoeken, moeten de geschiedenis van de Shoa kennen om de westerse waarden te kunnen begrijpen. De Palestijns-Duitse migratie-expert Ahmad Mansour pleit er al langer voor het bestaansrecht van Israël, naast seksuele zelfbeschikking en vrijheid van meningsuiting, onderdeel te maken van de inburgering. “Maar het internaliseren van deze basiswaarden en dat opvatten als een verrijking, is een langdurig proces”   

Foto: Bijan Djir-Sarai in de Bondsdag in 2019, © Olaf Kosinsky

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Geert ter Horst 20 maart 2023, 11:59
Hoogst ironisch dat naast de antisemitisme test ook seksuele zelfbeschikking als criterium wordt genoemd. Aan dit laatste criterium kunnen orthodoxe Joden uiteraard nimmer hun instemming geven. Wat de Duitse staat met de ene hand geeft, neemt ze met de andere. Het komt er simpelweg op neer dat je enerzijds geen antisemiet mag zijn om Duitsland binnen te komen, terwijl je aan de andere kant niet traditioneel religieus mag zijn. Want de afwijzing van sexuele zelfbeschikking is nu juist gemeenschappelijk aan de traditionele vormen van Jodendom, Christendom en Islam.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *