Arabische landen verbieden Exodus
Buitenland

Arabische landen verbieden Exodus

Redactie 12 januari 2015, 00:00
Arabische landen verbieden Exodus

Cartoon NIW13In Egypte, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten mag de film Exodus: Gods and Kings, die is gebaseerd op het Pesachverhaal, niet worden vertoond. De film wordt gecensureerd omdat hij historisch niet correct zou zijn. De actiefilm van regisseur Ridley Scott (Blade Runner, Alien) vertelt het verhaal van Mozes, gespeeld door Christian Bale (The Dark Knight, The Prestige), en de Joden die meer dan drieduizend jaar geleden ontsnapten aan de slavernij in Egypte. De Egyptische minister van Cultuur, Gaber Asfour, verklaarde dat de film ‘een zionistische visie op de geschiedenis’ weergeeft en ‘historische onjuistheden’ bevat. „Dat is waarom we hebben besloten om het te verbieden,” aldus Asfour.
De film zou volgens de drie censurerende landen onterecht de indruk wekken dat de Joden de piramides hebben gebouwd en daarnaast dat de Rode Zee niet werd gescheiden door een wonder van Mozes, maar door een aardbeving.
De ophef komt kort na de controverse rondom de Hollywoodproductie The Interview, waarin de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un wordt vermoord. Hiermee haalde Sony zich de woede van de Noord- Koreaanse leider op de hals, met als gevolg het hack-schandaal bij Sony, waardoor de diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea nog verder onder druk zijn komen te staan.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking