‘Auswitch’
Opinie

‘Auswitch’

Paul Damen 24 juli 2022, 10:00
‘Auswitch’

Voordat allerlei bijgoochems gaan bellen over die spelling ‘Auswitch’: zo schreven de twee Feyenoordfans het die een muur bekladden met een zwaar antisemitische tekening van de naar Ajax vertrokken voetballer Steven Berghuis. Die trokken ze een concentratiekamppak aan en zetten hem een nepneus op. Die laatste is en blijft een gok, zoals de witz luidt. Dat de voetbalwereld al jaren niet Jodenvriendelijk is, is geen grap.

Maar ik wil het hier niet over voetbal hebben. Ik kan Berghuis, Bergkamp en Bergwijn niet eens uit elkaar houden. Die twee hooligans, Alex van der L. (42) en Rudi M. (47), begingen simpelweg een strafbaar feit: groepsbelediging. Voetbalfans zouden behandeld moeten worden als elke strafbare burger. Maar de rechter vond van niet. Hij veroordeelde hen mild tot een begeleid bezoek aan het Namenmonument in Amsterdam en het schrijven van een opstel daarover.

Tsja. Over die muurschildering van vier bij vier meter op het sportcomplex Schuttersveld in Rotterdam-Crooswijk moet nagedacht zijn. Dat bleek ook uit het gedraai van het duo tijdens het proces. Ze zouden eerst de voetballer in Feyenoordshirt hebben getekend, maar wel met een haakneus. Waarna ‘anderen’ er de ‘kamppyjama’, de Jodenster en het keppeltje overheen tekenden. Wie? Dat wisten ze niet. Het was satire, het had niks met de oorlog te maken, maar uit hun appverkeer blijkt dat ze donders goed wisten wat ze deden en wat hun te wachten stond: “Een gratis trippie Auswitch. Lekker de tyfus kunnen ze allemaal krijgen …”

Nou, dat laatste is ooit wel gelukt – Anne Frank en haar zusje stierven eraan. Dat wisten ze vast niet. Zullen ze zeggen. Maar wél exact weten hoe een concentratiekamppak eruitziet, met de doorgestikte gele ster. Zelfs het aantal verticale strepen op de borst, de revers en de knopen kloppen. Heeft dat duo met al die internetkennis nog bijles nodig?

Huishumor
Geen stadionverbod, geen celstraf, geen boete: enkel een bezoekje en een opstel. Een middagje kijken naar namen die hun niks zeggen en waar ze ongetwijfeld ook ‘de tyfus’ aan hebben. Een voorspelbaar verslagje, met op aanraden van de advocaat ‘indrukwekkend’ en ‘niemand willen kwetsen’ erin.

Typerend was de reactie van ene Gijs van Delft, bestuurslid van supportersvereniging FSV de Feijenoorder, die godbetert een kantoor heeft in het Feyenoord-directiegebouw. Hij vond de gewraakte muurschildering ‘een mooie tekening’. En die Jodenster? “Ach, christenen lopen ook met een kruis. Het is satire.” Wat die huishumor in de praktijk oplevert, zie je aan de hardcore hooligans van Feyenoord, de Rotterdam Jongeren Kern. Een broeinest van georganiseerd geweld: homoseksuele clubfans worden door die RJK in elkaar geslagen en geterroriseerd, bestuursleden en potentiële investeerders bedreigd, hun huizen beklad. Clubdirecteur Mark Koevermans werd zo lang bedreigd dat hij opstapte, het COC Rotterdam werd aangevallen, en bij de coronarellen op de Coolsingel poseerde die RJK in zwarte outfits trots bij een brandende politiewagen met hun zwarte RJK-vlag. Als voetbal al oorlog is, is dit de SA.

En die jongens moeten leren wat Joden overkwam? Holocaust-herdenkingsplaatsen zijn geen heropvoedingsplekken, die namenmuur is geen klaagmuur, pogroms zijn geen pedagogische proefneming, de ovens geen oefenproject. Wie naar Ajaxfans “gas” sist, raakt bewust de open zenuw van Joodse omstanders die er niets aan kunnen doen dat ze ooit slachtoffer waren. Van fanatieke voetbalfans moet je niet verwachten dat ze zich bij die herdenkingsmuur ineens vol spijt met de slachtoffers zullen identificeren. Die hooligans zijn geen slachtoffers. Het zijn daders. Ze wisten wat ze deden, en dan is hard straffen het enige antwoord op Jodenhaat.

Stadionverbod
Voetbal is geen oorlog, al houden die hardcore fans vol van wel. Behandel hen gewoon als de haatzaaiers die ze zijn. Als elke Jodenhater beloond wordt met een busreis en een gratis opstel, begin ik een busbedrijf of een reisbureau. Gevangenisstraf heeft ook geen nut: ze komen er alleen stoer van terug, met drie van die getatoeëerde puntjes op hun hand ten bewijze. En alweer bevestigd in het idee dat Joden overal aan de touwtjes trekken, als je enkel voor wat satire al celstraf krijgt.

Nee, gooi ze die club uit. Geef ze een levens lang stadionverbod. En laat hen een paar maanden in een opvallende oranje overall papiertjes prikken, aan de Schuttersweg bij die muur die ze beschilderden. Zodat iedereen in hun thuisbasis kan zien wat een kansloze domme losers het zijn.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking