BDS tegen Asscher
Binnenland

BDS tegen Asscher

Redactie 16 oktober 2016, 00:00

Liesbeth Zegveld, de advocate die activisme tot levensdoel heeft gemaakt, klaagt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan omdat hij AOW-uitkeringen van Nederlanders die buiten de groene lijn van ’67 wonen, blijft uitkeren. 

‘Aangifte tegen Asscher vanwege AOW aan kolonisten in Israël’, kopte Trouw op 29 september boven een artikel geschreven door Monique van Hoogstraten, correspondent voor onder meer de NOS in Israël. Dat de kop een contradictie in zich draagt, werd door de redactie over het hoofd gezien, kolonisten wonen namelijk volgens de gedachtegang van velen niet in Israël, maar op de Westbank. Kolonisten in Israel proper (binnen de bestandslijn van 1967) bestaan niet.
De aanklacht gaat om het feit dat Asscher een aantal mensen (minder dan tien) niet op hun AOW-uitkering wil beknibbelen omdat ze buiten de Groene Lijn van 1967 zijn gaan wonen. Een verdrag tussen Nederland en Israël zorgt ervoor dat AOW’ers in Israël ook belastingtechnisch voordelig van hun uitkering kunnen genieten. Het gaat bijvoorbeeld om overlevenden van de Holocaust die wonen in Modi’in, een stad die zowel binnen als buiten de Groene (bestandslijn)lijn is gebouwd.
Advocate Zegveld, bekend van haar activiteiten voor de BDS-organisatie Al Haq (BDS = Boycot, Divest and Sanctions against Israel), zag haar kans schoon en sprong meteen op de weigering van Asscher in. Zij diepte een oudere ministeriële wet op en er is nu een enquêtecommissie ingesteld om de weigering van Asscher te onderzoeken als niets minder dan een ambtsmisdrijf. Na de uitkomst van deze commissie mag de Kamer beslissen of de minister wordt vervolgd of niet. Of Asscher door de Kamer zal worden vervolgd, valt zeer te betwijfelen. De kosten die met dit activisme gemoeid zijn, ook voor de Nederlandse staat, worden in geen enkele media-uiting genoemd.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking