Bekende verwijten
Opinie

Bekende verwijten

Nausicaa Marbe 25 augustus 2023, 06:00
Bekende verwijten

Veel kan de langst zittende premier van Nederland verweten worden, maar niet dat hij de verkeerde kant koos in de Oekraïneoorlog. Vanaf dag één was hij de trouwste bondgenoot van Kiev en dat bleef hij. Van meet af aan was het duidelijk dat Nederland de Russische invasie resoluut veroordeelde en alles zou doen om Oekraïne te steunen. 

Met geld en wapenleveranties werd de belofte waargemaakt. Tot en met afgelopen weekeinde, toen president Zelenski een bliksembezoek aan Nederland bracht en van Rutte hoorde dat Nederland en Denemarken als eerste westerse landen F-16’s zullen leveren. Onze toewijding aan de Oekraïense bevrijding is doorlopend gemotiveerd door gemeenschappelijke belangen te benadrukken: Poetin zover mogelijk houden van de NAVO-grenzen, de opmars van Russische troepen blokkeren, Zelenski helpen de oorlog te winnen. Voor vrijheid in heel Europa. 

Rotkind

Zonder westerse steun was Oekraïne nu volledig bezet en vernietigd, een kolonie van een in neofascisme herboren, barbaars oprukkend Rusland. Wie dat niet wil inzien, leeft wellicht met het romantische idee dat vrede vanzelf ontstaat bij eenzijdige ontwapening. Zulke pacifisten zien geen schuldige en onschuldige partijen in een militair conflict, de ellende komt door ‘oorlogsdynamiek’. Ze lijken wel zo’n achteloze juf die op het schoolplein het gepeste kind dat net een bloedneus opliep door een mep even hard tot de orde roept als het rotkind dat sloeg: het doet er niet toe wie er begonnen is, hoor. Een recept om het slachtoffer nog meer onrecht aan te doen. 

Zowel Oekraïne als Israël wordt gezien als wezensvreemd aan Europa: niet onze cultuur, niet onze waarden, niet ons belang

Nog erger zijn de ontkenners van de belangen die vreedzame Europese landen met Oekraïne delen. Zij vinden dat Rusland groot gelijk heeft om Oekraïne te vernietigen. Het zijn de anti-NAVO-heethoofden en Poetinsympathisanten die menen dat Oekraïne een nazistisch land is dat de Tweede Wereldoorlog wil herhalen. Dit complotdenken is niet zelden antisemitisch van aard. Op X, voorheen Twitter, verschenen onvoorstelbare vuile reacties op Ruttes toezegging van straaljagers: ze moesten Zelenski in de Noordzee gooien, zijn vliegtuig zou moeten exploderen, weg met de fascist, zijn oorlog was een woke misdaad tegen Rusland, hij moest voor het vuurpeloton. Dat schreven mensen in alle ernst op. Uit kwaadaardigheid. Want wie de feiten zo bewust verdraait en tot de conclusie komt dat het vermoorden van Zelenski dé oplossing is en dat juist Rusland alle steun verdient, kun je rustig parkeren bij de krankzinnige kwaadwillenden.  

Retoriek

Waar doet deze verwerpelijke houding aan denken? Aan de haat tegen en de vernietigingsdromen over Israël. Dezelfde retoriek, dezelfde verwijten, dezelfde feitenverdraaiingen. Ook Israël wordt verweten dat het de Tweede Wereldoorlog overdoet, met de Palestijnen als slachtoffer. Ook de ‘zionisten’ worden uitgescholden voor nazi’s die niets geleerd hebben van de Holocaust. Ook van Israël wordt geëist dat het vreedzaam toekijkt hoe het aangevallen wordt door raketten en terreuraanslagen. Als het land zich militair verdedigt, wordt dat als de ultieme misdaad aangeduid. Ook de Joden moeten in zee gegooid worden, net als Zelenski: de Joodse president die ervan beschuldigd wordt dat hij komedie speelt, een valserik is, een sluwe misleider die op ons geld uit is. De Jodenhaat druipt van deze woede af. 

En zoals Israël wordt veroordeeld vanwege de ‘Joodse lobby’ in Amerika, wordt Oekraïne de bemoeienis van de Amerikaanse wapenlobby verweten. Zoals de antisemitische activisten elke westerse samenwerking met Israël willen torpederen, zo wensen de Oekraïnehaters de westerse steun aan het aangevallen land te blokkeren. Zowel Oekraïne als Israël wordt als een kwaadaardige entiteit gezien die op destructie uit is en wezensvreemd is aan Europa: niet onze cultuur, niet onze waarden, niet ons belang. Het destructieve egoïsme van deze antiliberalen die bewust onverschillig blijven, is stuitend. 

Geboft

Ineens besef je wat deze afkeer van Oekraïne en de bereidheid dat land op te offeren laten zien: hoe het in de oorlog was, toen de Joden door complotverhalen verdacht werden gemaakt, verraden, opgejaagd, opgepakt, in de dood gedreven. Dankzij soortgelijke mensen, die vandaag roepen dat Zelenski de oorlogshitser is. 

Wat heeft Nederland geboft met een premier die zijn oren niet heeft laten hangen naar dit schoelje.

Plaats opmerking