De banden tussen het Nederlands Verbond voor progressief Jodendom en rabbijn Tamarah Benima zijn verbroken. Dat meldt het Verbond in een verklaring op haar website donderdag. “Op initiatief van en namens het College van Rabbijnen, hebben de rabbijnen Awraham Soetendorp, Joram Rookmaaker en Menno ten Brink op 9 november jl. een gesprek gehad met Rabbijn Tamarah Benima over de ontstane situatie na haar lezing in Friesland,” zo staat er. Het gaat hierbij om de vergelijking die Benima maakte tussen de opmars naar de Holocaust en de coronacrisis. Een paar weken voor Benima’s lezing hadden vijf vooraanstaande Joodse organisaties, ook het CJO waar het Verbond voor progressief jodendom deel van uitmaakt, de Tweede Kamer juist opgeroepen deze vergelijking niet meer te maken. Nu deed een rabbijn, van wie bekend is dat zij aan de verre rechterkant van het politieke spectrum te staan, dat toch. Met algehele verontwaardiging tot gevolg. Het Verbond schorste de rabbijn, maar het gesprek tussen de leidende rabbijnen en Benima heeft dus niet tot een vergelijk geleid, want het Verbond vervolgt: “Tamarah Benima heeft aangegeven met onmiddellijke ingang geen onderdeel meer te willen uitmaken van het College van Rabbijnen/Beth Din.” Een beth din is een rabbinale rechtbank, die beslist over bijvoorbeeld echtscheidingen en gioeriem (bekeringen). “De samenwerking tussen het College van Rabbijnen/Beth Din en Tamarah Benima is dan ook beëindigd met ingang van 9 november,” verklaart het Verbond. Ook is Benima namens het Verbond geen liberale rabbijn voor Noord-Nederland meer. Zij was ook geestelijk leider van de Fries-Joodse gemeenschap Beth haTsafon.
Open brief
Niet alleen heeft Benima’s vertrek bij het Verbond grote gevolgen voor de toekomst van haar gemeenschap Beit Ha’Chidush, ook binnen haar gemeenschap rommelt het. Tien leden van Beit Ha’Chidush hebben stevige kritiek geuit op de woorden van Benima tijdens haar Rede van Fryslân. In een open brief schrijven de leden dat zij die vergelijking van de rabbijn niet alleen ongepast vinden maar ook feitelijk onjuist. Haar kritische woorden naar de ‘woke’-beweging noemen zij zelfs demoniserend. Beit Ha’Chidush staat bekend als een van de meest inclusieve en progressieve kehillot van ons land, waar mensen van allerlei gender en seksuele geaardheden van harte welkom zijn. Daarom is de verbazing groot, aldus de schrijvers: “Met haar uitspraak schoffeert ze willens en wetens.”
Ook stoort de groep zich aan het gebrek aan gevoel voor de effecten van Benima’s woorden op de medemens: “Juist van de rabbijn van onze progressieve Joodse gemeente hadden wij dit niet verwacht.” Daar wordt aan toegevoegd dat naar aanleiding van Benima’s rede al een flink aantal leden hun lidmaatschap heeft opgezegd of van plan is dat te doen. Wie dat vorige week al deed, was vicevoorzitter en penningmeester Marianne Troostwijk. Zij stelde een verklaring op in de hoop dat die op de website van de kehilla zou worden gedeeld. Beit Ha’Chidush staat zich erop voor volledig transparant te zijn en grote waarde te hechten aan de vrijheid van meningsuiting, een recht waar het bestuur de rede van Benima ook onder schaarde. Maar zowel de kritische brief van de leden, als de verklaring van Troostwijk, werden niet op de website van de gemeenschap gedeeld.