Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Beste Geert, beste Thierry

Esther Voet 27 februari 2020, 09:11
Beste Geert, beste Thierry

Jullie werpen je vaak op als hoeders van het Joodse volk. Immers, wij maken deel uit van de Joods-christelijke cultuur, nietwaar? Wij zijn een minderheidsgroepering waar jullie trots op willen zijn. De Joodse staat wordt door jullie gezien als een vooruitgeschoven post in de strijd tegen het islamisme. Als Joden uit extreemlinkse of moslimhoek worden aangevallen of bedreigd, staan jullie vooraan om je walging uit te spreken. Dat sterkt velen van ons: we staan niet alleen.

Dat pleit jullie echter niet vrij. Want antisemitisme uit álle hoeken hoort te worden afgekeurd, ook als die uit extreemrechtse hoek komt, of wanneer er sprake is van onversneden, klassiek antisemitisme.

Kijk wat er deze week in Aalst gebeurde, hoe het daar weer de kop opstak. Filip De winter dronk er zelfs een pilsje op. Sam van Rooy, de bij het CIDI graag geziene politicus van het Vlaams Belang die achter iedere boom een Jodenbedreigende moslimterrorist ziet, haastte zich te zeggen dat het in Aalst echt niet om Jodenhaat ging. Zelfs de Joodse N-VA-politicus Michael Freilich uitte zich in opportunistische woorden dat het niet om Jodenhaat ging.

Morele kompassen van likmevestje. Beste Geert en Thierry, als jullie een moreel kompas zouden hebben, hadden jullie deze aperte uiting van antisemitisme in Aalst veroordeeld. Uit alle andere politieke hoeken werd schande gesproken van wat daar gaande was. Maar jullie bleven stil. Er was voor jullie immers niets te winnen, omdat dit soort sentimenten ook welig tieren in de achterbannen van de PVV en FvD. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Joodse Nederlanders door jullie worden ingezet als een stok om politieke opponenten mee te slaan. Worden Joden gepakt door jullie politieke medestanders, dan blijven de kaken op elkaar. En verschuil je niet achter hun vrijheid van meningsuiting, want jullie hadden, gebruikmakend van diezelfde vrijheid, ook je walging kunnen uitspreken.

Het was PVV-Kamerlid Gidi Markuszower die iets tegen de wantoestand in Aalst wilde doen. Hij schreef eenieder die er in de Joodse gemeenschap toe doet aan om tegen Aalst in het verweer te komen. Hij kreeg in onze verdeelde gemeenschap opvallend veel jobo’s mee. Van jullie: geen woord.

Kijk, je kunt Joden veel verwijten, maar dom zijn we niet. Dit is gezien. Of beter: niet gezien. Daar zullen conclusies uit worden getrokken.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (12)
J A van Casteren 27 februari 2020, 11:16
Ik heb de oorlog nog net meegemaakt (1942). Herinner me nog vage dingen, de V1's die overvlogen. Wij woonden in Antwerpen stad, Een Joods echtpaar, (die beneden ons woonden) werd hardhandig door de Duitser meegenomen, Er was honger, niets meer te eten) Ik was (3 a 4 jr.) (1945/46) we zijn naar Nld gevlucht, naar ouders van mijn Moeder. (Zeeland) Dat was 't Begin v/d honger-winter. Wij leden gelukkig geen honger. Er zaten nog Duitsers in de Kerktoren, die er net afgeschoten was. De mensen hielpen elkaar, men kenden nog dankbaarheid..
Gjalt van der Meij 27 februari 2020, 12:10
Tja, is er nog even geworsteld over vrije meningsuiting bij mij, en waar is de grens van antisemitisme. Ik heb het dan over Aalst,.......maar toen kwam gisteren de foto binnen vanuit Spanje met een concentratiekamp op de carnavalswagen met verbrandingsoven.Wat moet ik er nu nog van zeggen, het is zo erg en gevoelloos! Ik ben de woorden even kwijt, ik zit met mijn "bek vol tanden".Geen boosheid, alleen maar verdriet.Er moet kennelijk heel veel gebeuren met opvoeding en normen-waarden en, ja zeg het maar.
arjan lammerdin 27 februari 2020, 12:14
Als dat waar is, en daar ga ik bij u van uit, dan is dat dom en schandelijk. De beelden uit Aalst waren walgelijk. Niet iets om te verbieden maar wel om heel nadrukkelijk te veroordelen.
Chris 27 februari 2020, 17:02
Of het smaakvol is valt over te twisten. Maar als de intentie er niet is hoef je het ook niet zo te bestempelen.
Kristiaan Vanmeert. 28 februari 2020, 08:39
Christus zei, oordeel niet en ge zult niet geoordeeld worden!
D. Prins 28 februari 2020, 15:51
Ach mw. Voet, het is maar één zin, maar hij maakt verdrietig: "Kijk, je kunt Joden veel verwijten, maar dom zijn we niet." Daarin schrijft u twee keer een bevolkingsgroep karaktertrekken toe. Dat we Joden veel kunnen verwijten. En dat Joden niet dom zijn. Waarom doet u dat nou? Het is onwaar: Joden als groep is niets te verwijten. En Joden zijn niet slimmer of dommer dan andere mensen. Soms beter opgeleid, maar da's wat anders. Behalve onjuist is het ook heel, heel onhandig. Hiermee ondermijnt u wat van u in uw functie wordt verwacht: vooroordelen aankaarten, groepsdenken blootleggen...
Frans Lavell 29 februari 2020, 12:27
Carnaval is "volkseigen" , van "eigen bloed en bodem" daar zullen Geert en Thierry niets van zeggen want dat is het doel waarnaar zij streven en waar zij de verkiezingsstemmen mee willen winnen. Grappig is dat Carnaval een door de katholieken bedacht feestje is dat Poerim moest vervangen. Zo ontmoetten Jodendom en Katholicisme elkaar toch weer in Aalst.
M. Schettini 29 februari 2020, 14:40
mevrouw Voet heeft gelijk. zowel bij PVV als het FvD bleef het oorverdovend stil. ikzelf beschouw het als achteloosheid en niet een ‘wegkijken’ van de heren Wilders en Baudet. overigens zijn het wel deze twee partijen geweest, die telkens voorstemden bij moties om Israël niet constant in het verdomhoekje te zetten en om de invloed van de Islam in Nederland te beperken. ik dacht - indien niet, mijn verontschuldigingen - dat mevrouw Voet een overtuigd aanhanger is van het linkse gedachtegoed zoals dat in de gelederen van de PvdA heerst. als er moties, zoals hiervoor omschreven, in stemming werden gebracht stemde de PvdA altijd tegen. Daarover verneem ik niets van mevrouw Voet en ook dat beschouw ik dan als tamelijk bizar. Iets van ‘de pot verwijt de ketel...’. Wij Joden, ja ook ik ben - ondanks mijn Italiaanse naam - een Jood - zullen ook dat niet vergeten mevrouw Voet. Overigens vraag ik mij af of deze reactie geplaatst wordt.
Leen 02 maart 2020, 06:50
Esther , haarscherp leg je als een kundig arts de goed-verborgen 'tumor' bloot en benoem je precies de plek waar het pijnlijke politieke gezwel zit. Vooral de laatste alinea van je artikel spreekt voor zich ! Aan Wilders en Baudet om die pijnlijke waarheid eerlijk onder ogen te willen en durven zien...
Bert Huisman 02 maart 2020, 10:01
Jelle, Bedankt voor het doorsturen en ik ben het helemaal met de schrijfster eens Bert
Jan 05 maart 2020, 10:01
Jammer Mw Voet, u verwijt beide politici een eenzijdige, politiek gekleurde reactie op antisemitisme in dit artikel, maar doet u nu niet hetzelfde door enkel hen de maat te nemen ?, terwijl - behalve de CU en SGP en de partijen van beide heren - Israël op steeds minder steun kan rekenen in het huidige Nederlandse politiek landschap. Voor zover ik kan beoordelen zijn genoemde vier partijen - hoe verschillend van achtergrond en motieven ook - nagenoeg de enige 4 die consequent en consistent de Nederlandse regering en de EU kritisch bevragen over de veel te eenzijdige en asymmetrische kritiek op de enige democratie en fatsoenlijke rechtsstaat in het Midden Oosten. Voor de duidelijkheid; ik walg ook van iedere vorm van antisemitisme, zoals recent weer in Aalst, maar ook in Spanje, maar ook door BDS!. Mijn vader heeft als lid van het ondergrondse verzet in WO2 gevangen gezeten in concentratiekamp Erica omdat zijn joodse buren en vrienden opgepakt werden en liet zich niet leiden door met een politiek gekleurde blik naar dit stuitende onrecht te kijken, maar door op te komen voor wat juist is en zich actief te verzetten tegen onrecht. Ook ik vind regelmatig iets van allerlei politici en ook van beide heren en bevind mijzelf niet in hun achterban, maar de eerlijkheid gebiedt me te erkennen dat ze zich - voor wat betreft opkomen voor Israël - positief onderscheiden van de overige niet-confessionele partijen. Dat zie en waardeer ik, ook al zijn mijn politieke brillenglazen andersgekleurd. Misschien ook een tip voor u?
Eduard 05 juni 2021, 17:47
Als ik Amerikanen verteld dat het in NL heel gewoon is dat tijdens voetbalwedstrijden met zingt: Hamas, de Joden aan het gas, dan geloven ze het niet. Dat als Palestijnen de vlag van de Israëlische ambassade verscheuren, de politie ernaar staat te kijken en niets doet. Dat als de het koosjere restaurant in Amsterdam wordt beschadigd, de Moslim geen terrorist is, maar in de war. In Frankrijk wordt een Joodse vrouw gemarteld en vermoord en de Moslim dader is niet schuldig omdat hij had geblowd. De meeste Europeanen zijn achterbaks en blij als de Joden er niet meer zijn, maar ze staan natuurlijk wel vooraan bij de Shoah herdenkingen. Ze zijn allemaal hypocriet en achterbaks. Beaudet en Wilders hebben Israel nodig voor hun eigen belang natuurlijk.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *