Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Beth Shalom: 22 doden

Cordaan, de organisatie die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen binnen Joods bejaardentehuis Beth Shalom in Amsterdam Buitenveldert, meldt dat 22 van de 120 bewoners overleden zijn na besmetting met het coronavirus.

Esther Voet 12 april 2020, 14:36
Beth Shalom: 22 doden

22 ouderen, bijna een vijfde van alle bewoners van Beth Shalom, zijn overleden aan covid-19. Dit zei Cordaan-woordvoerder Wolter Knijff zondagochtend tegen het NIW. Op 8 april meldde Het Parool dat er vijftien bewoners van het Joodse bejaardenhuis om het leven waren gekomen.

Op sociale media waart het gerucht rond dat het daadwerkelijke dodental nog hoger ligt, en dat 35 Joodse ouderen in Beth Shalom zouden zijn gestorven. Knijff ontkracht de geruchten en spreekt van 22 overledenen en vijftien bewoners van het bejaardentehuis die besmet zijn of bij wie besmetting wordt vermoed. Zeven personen zouden zijn hersteld. De zieken zijn geïsoleerd van de overige bewoners.

Verschillende medewerkers van Beth Shalom hebben bij het NIW erover geklaagd dat zij zich in de omgang met patiënten onvoldoende beschermd voelen door hun werkgever. Een donatie van speciale, goedgekeurde mondkapjes voor het personeel zou door Beth Shalom zijn geweigerd. Knijff reageert daarop met: “Wij houden ons bij Cordaan aan een centrale verdeling.” En: “Wij hebben genoeg voorraad mondkapjes, mondkapjes die zijn goedgekeurd. Er is voldoende beschermend materiaal voor de medewerkers aanwezig.”

Ingetogen
De vraag is gerezen wanneer de bewoners met het virus zijn besmet. Was dat tijdens de gezamenlijke Poeriem-viering op 9 maart? Knijff: “Bij die ingetogen viering waren dertig bewoners aanwezig.” Maar op dat moment was al lang en breed bekend dat ouderen extra kwetsbaar zijn voor het virus en werden vieringen in grote groepen afgeraden. Was het verantwoordelijk om op dat late moment een kwart van de bewoners van Beth Shalom samen te laten komen?

In ieder geval lijken de 75 bewoners van de 66 aanleunwoningen van Beth Shalom vooralsnog gevrijwaard van het virus. Ondanks het feit dat die bewoners laat werden geïnformeerd dat gezamenlijk in één lift staan niet verstandig was. Knijff: “Mijn eigen moeder woont ook in een bejaardentehuis, en daar zijn ze ook niet gewaarschuwd voor de lift.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (4)
B. Ongerust 13 april 2020, 13:35
Beth Shalom heeft mijns inziens een veel groot risico genomen met het laten doorgaan van de Poeriem-viering. Beth Shalom zegt nu dat er sprake is van 22 doden maar de inside info die ons bereikt spreekt toch echt van minimaal 35 doden en 8 mensen die op sterven liggen. Wie moeten we nu nog geloven?
A.A. Pattij 14 april 2020, 07:08
Beth Shalom is ook zeer nalatig geweest. Op 31 maart wisten zij al dat mijn tante en nog 3 andere bewoners besmet waren. De eerste contactpersonen van de andere 3 bewoners werden meteen van op de hoogte gebracht. Mijn zus kreeg het 2 dagen later pas te horen, en zo ook wij. Volgens hun was door de drukte vergeten om familie op de hoogte te brengen. Donderdag kregen wij het te horen en zondag was zij overleden. Afgelopen donderdag hebben wij haar naar haar laatste rustplaats moeten brengen. Zo ga je niet met mensen om. Geen enkele respect naar familie/ nabestaanden. Op de etage waar mijn tante verbleef zijn er meerderen besmet en overleden. Op de deuren staat corona en waar een hand op afgebeeld is, is iemand overleden. hygiene is ver te zoeken. Overal muizenkeutels in de kamer van mijn tante. Zij houden zich niet aan de HACCP.
A.A. Pattij 14 april 2020, 07:12
Dit is te erg voor woorden. 2 jaar geleden ook al veel sterfgevallen door de Norovirus.
Gerust 15 april 2020, 15:42
Wi je moet geloven?God natuurlijk.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *