Biden neemt steeds meer afstand van (rechts) Israël
Nieuws

Biden neemt steeds meer afstand van (rechts) Israël

Redactie NIW 28 februari 2024, 15:37
Biden neemt steeds meer afstand van (rechts) Israël
Biden met Netanyahu tijdens het solidariteitsbezoek dat de Amerikaanse president op 18 oktober aan Israël bracht - Foto: Miriam Alster/Flash90

De Amerikaanse president Joe Biden is fel van leer getrokken tegen de in zijn woorden ‘ongelooflijk conservatieve regering’ in Jeruzalem. Biden denkt dat de religieus-nationalistische lijn van de regering-Netanyahu internationale steun kost. Intussen heeft de president zijn eigen problemen: bij de voorverkiezingen in de cruciale staat Michigan gaf de grote Arabische gemeenschap daar het signaal de Amerikaanse steun aan Israël niet te accepteren.

Dat de Amerikaanse president geen fan is van Benjamin Netanyahu, is niets nieuws. Anonieme bronnen in het Witte Huis wisten een paar weken terug al te melden dat Biden de Israëlische premier een ‘asshole’ (klootzak) en een ‘fucking bad guy’ heeft genoemd. Bij zijn optreden in de talkshow van komiek Seth Meyers deed de president daar nog een schepje bovenop, zij het in beschaafdere bewoordingen.

Biden: ‘Saoedi-Arabië staat te trappen om de relatie met Israël te normaliseren’

Biden blijft een fervent aanhanger van de tweestatenoplossing en noemde deze ‘de enige manier waarop Israël uiteindelijk kan overleven’. De president is optimistisch over een spoedig staakt-het-vuren in Gaza. Dat vindt hij niet alleen belangrijk uit humanitaire overwegingen, maar ook omdat het een cruciale stap is op weg naar een normalisering van de relatie met verschillende Arabische landen, die volgens Biden staan te trappelen officiële banden met de Joodse staat aan te knopen. Daarbij noemde de president met name Saoedi-Arabië.

Maar dan zal Netanyahu moeten ophouden te luisteren naar zijn extreemrechtse coalitiepartners, vindt Biden: “Israël heeft een ongelooflijk conservatieve regering.” De president noemde de ultranationalistische en racistische minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir als voorbeeld. Als Netanyahu zo doorgaat ‘zal hij over de hele wereld steun verliezen, en dat is niet in het belang van Israël’.

Biden heeft de stem van de moslimbevolking in zijn land hard nodig

Al noemt Biden zich no steeds een ‘zionist’, zijn steun voorde Joodse staat is lang niet meer zo onvoorwaardelijk als direct na het bloedbad van 7 oktober. De president ligt fors achter op Donald Trump in de peilingen voor de verkiezingen op 5 november van dit jaar. Om meer steun vanuit de eigen, Democratische gelederen te krijgen, trekt Biden naar links, wat ook in Amerika betekent: de anti-Israëlbeweging. Die dreigt op 5 november het af te laten weten en niet naar de stembus te gaan.

Ook heeft Biden de stem van de moslimbevolking in zijn land nodig, met name in de belangrijke ‘swing state’, waar honderdduizenden Arabieren de doorslag kunnen geven. Die gaven gisteren een duidelijk signaal af door in de voorverkiezingen massaal blanco in plaats van voor Biden te stemmen. De enige staat waar de Joodse stem voor Biden van belang zal zijn, is Florida (en mogelijk Pennsylvania). In de staten waar Joden een belangrijk electoraal blok vormen – New York, New Jersey en Californië – heeft Biden hun stem nauwelijks nodig, de Democraten winnen daar toch wel. Zo’n driekwart van de Amerikaanse Joden stemt normaal gesproken Democratisch en zelfs al lijkt de Republikeinse partij op dit moment meer pro-Israël, is er geen reden aan te nemen dat dit in november anders zal zijn.

Opmerkingen (6)
Geert ter Horst 28 februari 2024, 17:39
Grosso modo genomen gaan Joden in de VS al decennia lang tegen hun eigen belangen in door voornamelijk op de Democraten te stemmen, met uitzondering van vrijwel alleen de orthodoxen. Als ze nu maar eens één keertje verstandig zouden zijn door a.s. november op Trump te stemmen, zou dat al een hoop schelen — mits Trump wint uiteraard. In werkelijkheid heeft de koers van Biden jegens Israel niets te maken met de soort regering die Israel nu heeft, want heel Israel steunt de operatie tegen Hamas. Biden heeft de draad weer opgepakt van de buitenlandse politiek van Obama, die erop gericht was op een hegemonie van Iran in het Midden Oosten. Zo'n hegemonie zou namelijk de regionale conflicten onder controle houden. Een idioter idee is haast niet denkbaar, maar daar zitten we dus mee. Een linkse of rechtse regering in Israel maakt daarbij niet uit.
Bas Fortuin 28 februari 2024, 18:28
Het is een teken aan de wand dat de VS President Biden de stem van de moslim-bevolking in zijn land hard nodig heeft." Nog erger is dat ondanks alle Islamitische Hamas Terreur President Biden een fervent aanhanger blijft van de Tweestatenoplossing en noemde deze ‘de enige manier waarop Israël uiteindelijk kan overleven. Een doodgeboren kindje dus! Scanderen alle Palestijnen niet dagelijks in en buiten Israel soms niet hard genoeg...From the river to the Sea.... Palestine will be free? Vrij van Joden dus. 75 jaar Palestijnse/Islamitische terreur richting Israel bewijst nu toch dat een Tweestatenoplossing Israel/Palestina tot het rijk der fabelen hoort? Waar Arabieren en Palestijnen nu echt naar uitzien. is de Tempelberg in Jerusalem. met die twee moskeeën waar geen Jood geduld zal worden. Biden zegt: ‘Saoedi-Arabië staat te trappelen om de relatie met Israël te normaliseren’. Geen wonder: Ramadan staat voor de deur, en daarvoor moeten Israelische wapens, tanks en vliegtuigen zwijgen? Buigen voor terreur? Nooit! Hield Hamas dan rekening met burgers in Israel die het Joodse feest Simchat Torah vierden op 7/10/23..?
Shlomo Itai 28 februari 2024, 19:40
Zijn er nog steeds mensen die volhouden dat Netanyahu geen ramp is voor Israël ? Of de wraakzuchtige clown Trump de volgende president wordt, of vriend Biden met zijn levensgevaarlijke twee-staten plan, we hadden nooit in deze toestand mogen geraken.
Ruud 28 februari 2024, 21:21
Ik lees zo tussen de regels door dat Biden als spreekbuis van de Arabische wereld het bericht van hun heeft gekregen dat de oorlog tijdens hun heilige Ramadan gepauzeerd moet zijn. Waarom zou je anders weer aan het dode paard, wat de tweestaten oplossing is, blijven trekken? Waarschijnlijk is het zeer belangrijk om in die maand geen beelden op de televisie getoond te krijgen van mede-moslims die ook na zonsondergang door moeten gaan met vasten. Zodat ze overige moslims in de rest van de Arabische buurlanden zich kunnen concentreren op hun beleving van hun reiniging en belijdenis van hun geloof. Die moslims willen na zonsondergang kunnen genieten van hun maaltijd en drinken zonder een Gaza bijsmaakje. Het feit dat ze zelf geen enkel respect opbrengen voor de heilige dagen van het Jodendom blijkt uit de laffe aanvallen op Yom Kippur in 1973, en in 2023 op Simchat Thorah. Maar Israël moet dat respect wel opbrengen voor hun Ramadan. Over meten met dubbele maten gesproken. Nee, Israël moet nu volop doorzetten en pas de wapens laten zwijgen nadat de laatste hamas lafaard is gedood en alle gijzelaars thuis zijn. De verraderlijke Biden regering wil nu ook voorwaarden verbinden aan het gebruik van Amerikaanse wapens door Israël. Wat een ridicule gedachtengang: je mag wel onze bommen en kogels kopen maar wij bepalen in welke situatie je deze mag gebruiken om jezelf te verdedigen. Deze voorwaarde is bij geen enkele andere wapenlevering, waar ook ter wereld, ooit geëist! Enkel de Joodse staat dient zich weer aan een veel hogere moraal te houden. God, wat duurt het nog lang voordat we van deze Farizeeër zijn bevrijd. Pas in november zijn de verkiezingen in Amerika en daarna duurt het nog tot in januari 2025 voordat een nieuwe president het stokje van de stamelende haspelende seniele Biden zal overnemen. Of het nou Trump wordt of een andere republikein maakt in wezen niet uit. Het was wel Trump die meteen na zijn aantreden in 2016 zijn ambassade naar Jeruzalem verplaatste en daarbij aangaf dat Jeruzalem de onverdeelde hoofdstad van Israël is. Totdat het zover is kan Biden nog enorm veel schade aanrichten in Israël met zijn twijfelachtige en weifelende zwabberende beleid.
tiki 02 maart 2024, 08:24
Hoe Biden vind, denkt & spreekt, daar mogen we allemaal geregeld van meegenieten. Het is een bewijs van armoede dat in een land met 350 miljoen burgers er géén alternatief is voor deze half seniele man als democratische president en machtigste leider v.d. vrije Westerse wereld, waarbij vermeld moet worden dat de huidige Democratische partij niets met de échte centrum Democraten partij uit het verleden van doen heeft. Deze Democratische partij is een WOKE partij, waar ultra linkse extremisten, mét steun van Obama, de linkse koers bepalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat na 7 october + de huidige flipflop politiek van Biden, (niet van min. v. Defensie of Congres/Senaat of bevolking waar 75% nog stééds ferm achter Israel staat in dit conflict) een groot deel van Joods Amerika (ja zelfs in New York) het schip heeft verlaten om een andere koers te gaan varen (volgens de laatste peilingen) . 7 October was blijkbaar nodig om links Joods Amerika de ogen te doen openen.........en daar niet alléén, al blijven de die-hards natuurlijk niet te overtuigen. Het zij zo. Israel neemt de woorden, politiek & inzichten van Biden beleefd in ontvangst, maar doet ditmaal precies wat gedaan moet worden. Zij moeten met de resultaten van deze oorlog leven.........Biden & friends niet en dan is het makkelijk om een andere mening te te hebben & raad te geven. Israel wéét dat ze nog even moet volhouden en deze president beleefd naar de mond moet praten tot ze (90% kans) geen gebruik meer moet maken van deze US-Zionist .....alhoewel ik er bijna van overtuigd ben dat hij als afscheids kado ""palestina" zal erkennen en Israel zonder pardon onder de bus zal vegen als het hem & zijn partij beter uitkomt. That's the American way.
Hendrik E.M. 02 maart 2024, 09:07
De Verenigde Staten zouden, als ze toen al bestond, heel veel problemen hebben met Jozua toen hij met zijn volk de Israëlieten in opdracht van G'd de opdracht kreeg het land Kanaän te veroveren.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *