Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Biden nodigt Netanyahu eindelijk uit voor ontmoeting

Redactie 18 juli 2023, 15:45
Biden nodigt Netanyahu eindelijk uit voor ontmoeting

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitgenodigd voor een ontmoeting. Waar en wanneer die moet plaatsvinden is echter niet bekend. Het stak Netanyahu ontzettend dat hij meer dan een half jaar na zijn inauguratie als minister-president nog steeds geen uitnodiging uit Washington had ontvangen. Normaal gesproken is dat een van de eerste plaatsen die een nieuwe Israëlische premier aandoet.

Dat dit zo lang niet gebeurde schetst hoe zeer de relatie tussen Washington en Jeruzalem is bekoeld, sinds een conservatief-nationalistische, ultrareligieuze en extreemrechtse regeringscoalitie aantrad in de Joodse staat. In de VS, traditioneel Israëls grootste, hechtste en meest betrouwbare bondgenoot, heerste grote wrevel over de onwil van de regering-Netanyahu op te treden tegen gewelddadige kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, die nieuwe illegale nederzettingen beginnen en – vaak als vergelding van Arabische terreur – Palestijnse burgers aanvallen.

Zal Netanyahu wisselgeld in de vorm van concessies betalen in ruil voor de uitnodiging van Biden?

Daar komt bij dat de regering-Biden zich zorgen maakt over de voorstellen van het Israëlische kabinet die bedoeld zijn om gerechtelijk overzicht op het overheidshandelen af te schaffen en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht de nek om te draaien. Washington roept al maanden Netanyahu op de voorgestelde wetgeving niet door te drukken, maar naar consensus over hervormingen te streven. Tot nu toe ligt de regering in Jeruzalem op ramkoers met de oppositie en de meerderheid van de bevolking, die tegen de voorstellen is en al maanden massaal de straat op gaat om tegen de regeringsplannen te demonstreren.

De vraag is of Netanyahu wisselgeld in de vorm van concessies zal betalen in ruil voor de uitnodiging van Biden. Eind maart liet de Amerikaanse president nog weten ‘zeer bezorgd’ te zijn over de toekomst van de democratie in Israël. Maandag spraken de twee leiders elkaar voor het eerst sinds maart in wat woordvoerders omschreven als een ‘warm en lang’ telefoongesprek. Hoewel daarin niet over de aanstaande ontmoeting werd gesproken, maakte een woordvoerder in Washington na afloop bekend dat die er zal komen. Het wachten is nu op details over het waar en wanneer en of Netanyahu inderdaad bereid is water bij de wijn te doen als het gaat om de plannen de rol en onafhankelijkheid van het Hooggerechtshof in te perken.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (7)
Shlomo Itai 20 juli 2023, 23:22
Aangezien Netanyahu ondanks Amerikaanse verzoeken dit niet te doen toch stug doorgaat met zijn inspanningen om Israël te veranderen in een nepdemocratie naar Pools/Hongaars voorbeeld, betwijfel ik of Netanyahu daadwerkelijk uitgenodigd zal worden voor een ontmoeting op het Witte Huis. Interessant trouwens: "Binjamin Netanyahu" is in gematria 683, precies zoals "choerban habayit" - de verwoesting van het Huis (waarin het Huis als "de Tempel", maar ook als "de Joodse Staat" geïnterpreteerd kan worden).
tiki 21 juli 2023, 08:27
Beste Schlomo, oordeel niet over iets wat je niet begrijpt. De reformen zorgen niet voor een verlies van democratie, maar een herstel van democratie, namelijk het inperken van de Justitiele dictatuur (Ingevoerd door Justitie Guru Aharon Barak en gegroeid tot een buitenproportionele moloch van 15 rechters mét veto recht, die het land in feite regeren en die worden gekozen via een nepotisme systeem. Wat er aan de hand is (vanaf dag 1) is niets minder dan een poging tot een politieke putch via het leger, opgehitst door een kleine fanatieke groep linkse anarchisten, gestuurd door enkele ex-politici & generaals (altijd verliezend/opzij geschoven door Netanyahu) en gesteund door linkse media, PR buro's & buitenlandse spelers ($$$) die miljoenen democratische burgers in een wurggreep houden. Na zijn rechtstreekse gesprek met Netanyahu & speech van Herzog in het Congres, weet Biden hoe de vork in de steel zit en heeft zijn fiat gegeven. De justitiele reformen in Israel zullen hem verder worst wezen. Bij Biden draait het maar om 2 dingen (Iran 'deal' & de 2-State Delusion) en hij word hierbij tegengehouden door een rechtse, sterke, puur Zionistische regering , die de geschiedenis van het Jodendom, Israel én 'de palestijnen' kent. De puppetmasters hebben het spel verloren, maar de effecten zijn rampzalig!
Shlomo Itai 21 juli 2023, 11:22
Beste Tiki, Over hoe een democratie eruit moet zien, ben ik het oneens met je. Ik geloof bijvoorbeeld niet dat de visboer op de markt invloed moet hebben op de rechtsspraak - die moet naar mijn mening overgelaten worden aan intelligente mensen die de wet grondig kennen. Ik geloof evenmin dat het juist is dat door gebrek aan een door een grote meerderheid aangenomen grondwet een kleine meerderheid, die ook nog veroordeelde misdadigers omvat, invloed mag hebben op de benoeming van rechters en nog minder als er een premier bij betrokken is die voor verschillende zaken voor de rechter staat. Een ieder van ons mag er (nog steeds) over denken wat hij wil, maar afgezien daarvan - waar bespeur jij in vredesnaam een "oordeel" in mijn reactie ?
tiki 21 juli 2023, 13:05
@Shlomo. Dat je het met mij oneens bent over hoe een democratie eruit moet zien is jou goed recht, maar democratie is opgesteld volgens bepaalde regels en daar zullen we ons aan te houden hebben. Een ieder die tegen die regels verstoot waardoor de balans 'uit balans raakt betaalt de prijs. Zo een voorbeeld is het Justitiele systeem in Israel. Het is (volgens o.a. Chaim Ramon, ooit Justitie minister v.d. Abeiders partij), de énige échte dictatuur in Israel. De visboer op de markt mag géén invloed hebben op de rechtsspraak, omdat hij "minder intelligent" is dan de "intelligente" mensen die de wet kennen? Oeps....beste Schlomo, met intelligentie word je geboren, intellect is aangeleerd! Verder bestaat die 'door een grote meerderheid aangenomen grondwet niet. In Israel is geen grondwet. "De premier die voor de rechter staat". Als je de zaken een béétje volgt zou je weten al al de "zaken" imploderen en een aangenaaid oor blijken....'alweer in elkaar gekonkelt door het openbaar ministerie (Shai Nizan) & politie apparaat (Ronnie Alsheik) & friends.
Tom Jessurun Lobo 25 juli 2023, 03:26
Booboo moet nergens uitgenodigd worden. Hij heeft het joodse volk tot op het bot verdeeld. De tegenstellingen zo aangewakkerd dat die onoverbrugbaar zijn geworden. Ik zal nooit meer een haredi vertrouwen. En hield me altijd in, maar settlers prakktizeren gewoon Apartheid. Enfin, wij hebben onze reisplannen geschrapt. Geen zin meer in Israel. Denk er ook nog over om mijn paspoort te verscheuren.
Shlomo Itai 01 augustus 2023, 20:48
Tiki, dat de schuld van Netanyahu in een bepaalde zaak niet bewezen kon worden, wil nog niet zeggen dat hij onschuldig is. Weliswaar is formeel iemand onschuldig totdat zijn schuld bewezen is, maar als Netanyahu werkelijk onschuldig zou zijn, zou hij als politicus of als mens alles hebben gedaan wat hij kon om de zaak zo snel mogelijk voor te laten komen en zijn naam te laten zuiveren. In plaats daarvan heeft Netanyahu met zijn batterij van advocaten en vijf verkiezingscampagnes alles gedaan wat hij kon om zijn vier rechtszaken zo lang mogelijk uit te stellen, totdat hij in een positie was om de rechters te bedreigen. Of ben je de uitspraak van Rotman ("ze zullen weten wie hier de baas is") al vergeten ? In een rechtsstaat, Tiki, zijn en blijven de machten gescheiden. Dat is één van de pilaren van de democratie. Wie hiertegen handelt, handelt tegen de democratie.
tiki 03 augustus 2023, 09:03
Itai...met één zin uit je betoog ben ik het eens..."In een rechtzaak zijn de machten gescheiden, het is een van de pilaren der democratie. En nu is precies dit principe kapot gemaakt door jawel...'opper rechter Aharon Barak, die eenzijdig deze balans uit elkaar trok met zijn "revolutie in 1992 t.g.v. het Openbaar Ministerie. De hoofdmoot van zijn revolutie was, behalve de 'reasonableness wet, de 'onaantastbare 'BASIC LAW (equivalent van een grondwet), maar iets dat precies op dit moment, door hetzelfde Hooggerechtshof weer geprobeerd word onderuit te halen. a) 'Conflict of Interest' (alleen Netanyahu, niet Mevr. Baharav Miara die er bijna in verdrinkt) 2) In september door een vol ornaat rechters (15) het bespreken over het terug draaien van een door een meerderheid aangenomen wet, de 'reasonableness wet, weer te verwerpen. In vol ornaat stemmen over een BASIC LAW.....dit is NOOIT eerder gebeurt! M.a.w. de slager keurt zijn eigen vlees!! Uw uitleg over Netanyahu's legale/formele schuld/onschuld & het waarom laat ik maar op uw bord liggen, daar u daar zéker meer verstand van heeft dan ik.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *