‘Blijkbaar haten zij Joden’
Nieuws

‘Blijkbaar haten zij Joden’

Kamerlid Gidi Markuszower komt met een ongekend felle aanval op ministers Sigrid Kaag en Stef Blok vanwege een affaire rond Nederlands geld dat in de handen van PFLP-terroristen terechtkwam. Ook de Joodse gemeenschap moet het ontgelden. Prominenten uit de politiek reageren: “Dit gaat alle perken te buiten.”

Bart Schut 30 juli 2020, 09:30
‘Blijkbaar haten zij Joden’

Gidi Markuszower neemt geen blad voor de mond wanneer hij wordt gevraagd naar de rol van de ministers van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag: “Dit duo betaalde willens en wetens Palestijnse terroristische beesten. Verantwoordelijk voor de moord op Joodse tienermeisjes.”

Dat Nederlands geld voor een Palestijnse ngo is terechtgekomen bij terroristen van het Volksfront voor Bevrijding van Palestina (PFLP), die verdacht worden van de moord op een 17-jarige Israëlisch meisje, is het Joodse Tweede Kamerlid zo in het verkeerde keelgat geschoten, dat hij in een interview met het NIW alle remmen losgooit.

‘Slijmen en vleien’
“Zij waren gewaarschuwd en bleven toch doorbetalen. Waarom? Blijkbaar houden ze van Palestijnse terroristen en haten ze Joden,” zegt Markuszower, volksvertegenwoordiger namens de PVV. Om eraan toe te voegen: “Zij, maar ook de partijen die zij vertegenwoordigen.”

Markuszower gaat nog een stap verder en geeft ook de Nederlands-Joodse gemeenschap ervan langs. Kaags ‘adoratie’ voor PLO-leider Jasser Arafat ‘zou moeten leiden tot pek en veren van(uit) de Joodse gemeenschap,’ vindt het Kamerlid. “Maar wat doen veel Joden? Die slijmen en vleien. Die blijven als echte goles-Joden kruipen en buigen voor het gezag. Zij hopen op een wit voetje maar uiteindelijk krijgen zij een keiharde trap met een grote zwarte laars. Joden die nog op partijen als D66 en VVD, ChristenUnie en CDA stemmen, faciliteren hun eigen Untergang.”

‘Scheldkanonnade’
Markuszowers beschuldigingen aan het adres van ministers Kaag en Blok zijn vrijwel zonder precedent in de recente Nederlandse politiek. Reden voor het NIW een aantal (oud-)politici en Joodse prominenten om een reactie te vragen. Als eerste komt Uri Rosenthal, oud-minister van Buitenlandse Zaken namens de VVD, aan het woord: “Ik heb niets met deze scheldkanonnade. Markuszowers woorden spreken voor zichzelf, ik zou eigenlijk zeggen: commentaar overbodig. De affaire over Nederlandse subsidies die bij Palestijnse terroristen terechtkomen, aankaarten en daar kritisch op zijn, is natuurlijk een prima zaak. Maar dat hoor je niet te doen op de manier waarop Markuszower dat doet. Zeker niet als je het breder trekt naar ‘de Joodse gemeenschap zus en de Joodse gemeenschap zo’. Dat vind ik alle perken te buiten gaan.”

Lees het hele artikel met meer citaten van Gidi Markuszower en reacties van de Israëlische ambassadeur Naor Gilon, CIDI-directrice Hanna Luden en oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke in het papieren NIW van deze week.

Foto: Julie Blik / Facestories

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking