Michaël Bloemendal vertrekt met ingang van 1 mei 2012 als directeur van Beth Shalom. Daarmee is het kort geding van het VBV voorlopig van de baan maar de organisatie zegt alert te blijven.
Beth Shalom kondigde het vertrek van de directeur, die ruim tien jaar in dienst was, vorige week aan in een persbericht. „Michaël Bloemendal vertrekt per 1 mei 2012 als directeur/ voorzitter. Dit zijn de Raad van Toezicht en Bloemendal vandaag in goed overleg overeen gekomen,” zo staat in de mededeling. Wel blijft hij voorlopig als bestuurder betrokken bij de bewaking van de Joodse identiteit. Hij zal die gaan ‘documenteren’ en daarover advies geven aan de Raad van Toezicht. Of Bloemendal een gouden handdruk meekrijgt, is niet bekendgemaakt.
Het vertrek van Bloemendal komt niet uit de lucht vallen. Afgelopen zomer werd het Joodse verzorgingshuis verrast door een vernietigend rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarin werd gesteld dat bewoners onvoldoende vocht en voeding kregen, last hadden van doorligplekken en een groot risico liepen op vallen. Ook werd er niet goed omgesprongen met de veiligheid en was er sprake van een slecht personeelsbeleid. Het tehuis kwam onder verscherpt toezicht te staan. Onmisbare kracht Om de crisis te bedwingen werd Jeroen Collette aangetrokken als interim manager, maar directeur Bloemendal zelf bleef op zijn post. Volgens Collette heeft dit te maken met het arbeidscontract: „Hij heeft een opzegtermijn van zes maanden,” zegt Collette, die ook namens de Raad van Toezicht en de heer Bloemendal spreekt. „Voor de resterende periode zal hij verantwoordelijk zijn voor het opstellen van het opleidingsplan Joodse identiteit voor medewerkers, heeft hij een consultfunctie voor de Raad van Toezicht en is hij bezig met het vastleggen van de voor de Joodse identiteit relevante zaken en een algemene overdracht ten behoeve van Beth Shalom.” Het was niet mogelijk om Bloemendal eerder te laten vertrekken, zo stellen Collette en de Raad van Toezicht. „Vanaf augustus is eerst alle aandacht gegaan naar het aanpakken van het verbeterplan voor de IGZ. Pas daarna is breder gekeken naar de organisatie.” Collette heeft als interim inmiddels de functie van directeur overgenomen. Geen rechtszaak Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingslachtoffers (VBV) wierp zich in augustus op als belangenverdediger van de bewoners en hun familieleden. Voorzitter Flory Neter vond het onbegrijpelijk dat Bloemendal aanbleef en wilde een kort geding aanspannen om zijn ontslag af te dwingen. Dat is vooralsnog van de baan, maar: „Via de inspectie en onze bronnen bij Beth Shalom houden wij alles goed in de gaten. Mocht de situatie onvoldoende op de rails komen en mochten de klachten toch aanhouden, dan spannen wij alsnog een kort geding aan tegen Beth Shalom,” aldus Neter. Ze vindt het ‘een wonder’ dat Bloemendal opstapt maar vindt het ‘raar’ dat hij tot 1 mei 2012 aan Beth Shalom verbonden blijft: „Hij heeft er te lang gezeten en heeft veel schade aangericht, maar ik krijg de indruk dat hij in zijn nieuwe functie niet zoveel meer kan,” en: „Wij moeten een vinger aan de pols houden. We houden mede daarom sinds de zomer een eigen zwartboek bij, waarin we alle klachten van bewoners en familieleden registreren. Wij komen op voor ónze ouderen.”
Collette en de Raad van Toezicht zeggen zeer goed op de hoogte te zijn van wat er bij de bewoners speelt en: „Wij begrijpen de emoties van het VBV.” Toch wordt er geen dialoog met Neter gezocht. Ook wordt gesteld dat het vertrek van Bloemendal niets te maken heeft met de druk vanuit het VBV. Bewoners en familieleden met klachten hoeven zich volgens Collette ook niet meer tot die instantie te wenden: „Wij staan open voor elke klacht en zullen die met aandacht behandelen.”
De feiten
Najaar 2010 De IGZ komt met een eerste rapport waarin de beroerde situatie bij Beth Shalom wordt vastgesteld. Directeur Bloemendal en de Raad van Toezicht krijgen een waarschuwing.
Juli 2011 De IGZ concludeert dat de situatie bij Beth Shalom nauwelijks is verbeterd. Het tehuis komt onder verscherpt toezicht te staan.
Augustus 2011 Zorgbestuurder Jeroen Collette wordt aangetrokken als interim-manager om de zaak vlot te trekken. Bloemendal blijft zitten.
September 2011 Het VBV spant een kort geding aan tegen Beth Shalom om het ontslag van Bloemendal af te dwingen. Neter: „Wij komen op voor onze ouderen.”
Oktober 2011 Bloemendal kondigt zijn vertrek aan. Per 1 mei 2012 zal hij niet meer verbonden zijn aan Beth Shalom.