BNR slaat modderfiguur met nep-expert Malcontent
Nieuws

BNR slaat modderfiguur met nep-expert Malcontent

Redactie 13 maart 2024, 17:40
BNR slaat modderfiguur met nep-expert Malcontent
Peter Malcontent (rechts) bij EenVandaag op 8 oktober, waar de zelfverklaarde 'Israëlexpert' de grootst mogelijke flauwekul verkondigde

Het was veel luisteraars van BNR nieuwradio al opgevallen door zijn gebrek aan feitenkennis en anti-Israëlische partijdigheid, maar nu weten we ook waarom Peter Malcontent zo ongeloofwaardig is als duider van het conflict tussen Hamas en de Joodse staat. Malcontent geeft toe nog nooit in Israël of de gebieden van de Palestijnse Autoriteit te zijn geweest!

Sterker nog, de onderzoeker van de Universiteit Utrecht wil niet eens naar het gebied, omdat hij ‘afstand wil houden’. Voormalig verslaggever in het gebied Jan Franke noemt Malcontents houding ‘om te huilen’ op socialmediaplatform X. Als zelfverklaarde expert – maar blijkbaar niet meer dan dat – is Malcontent ook een graag geziene gast bij de publieke omroep.

‘Veel mensen weten dit niet, maar Gaza heeft ongeveer de grootte van Vlieland’

Echte kenners – u weet wel: journalisten en onderzoekers die wel ter plaatse zijn geweest om het conflict van dichtbij te bestuderen – was Malcontents gebrek aan kennis al op 8 oktober, de dag na het Hamasbloedbad, opgevallen dat de man van toeten nog blazen weet. Malcontent verkondigde die dag bij EenVandaag doodleuk: “Veel mensen weten dit niet, maar Gaza heeft ongeveer de grootte van Vlieland.”

Het is logisch dat veel mensen dat niet weten, want wat de ook door EenVandaag als ‘Israëlexpert’ aangekondigde Malcontent beweerde, is de grootst mogelijke flauwekul. In werkelijkheid is de Gazastrook met zijn 360 vierkante kilometer bijna tienmaal zo groot als het 39 km2 grote Vlieland. Ook verkondigde Malcontent die dag doodleuk dat Gaza ‘hermetisch’ door Israël zou zijn afgesloten.

Propaganda kun je prima vanuit je werkkamer op de universiteit verspreiden

Ook dat was baarlijke nonsens. Voor 7 oktober trokken dagelijks vijftienduizend Palestijnen van Gaza Israël in om daar te werken. Bovendien zijn bijna alle geïmporteerde goederen die Gaza bereiken afkomstig uit Israël, inclusief voedsel, water en energie. Om nog maar te zwijgen over het feit dat Gaza ook nog aan Egypte grenst, waar Israël al helemaal niets over te zeggen had.

Waarom dan toch zo’n dilettant als expert presenteren? Waarschijnlijk omdat hij politiek de lijn van de meeste Nederlandse media volgt. Lees: fel anti-Israëlisch en bijzonder begripvol voor Palestijnse terreur. In dat opzicht heeft Peter Malcontent groot gelijk dat hij niet naar het gebied vertrekt om er polshoogte op te nemen. Propaganda kun je immers prima vanuit je werkkamer op de universiteit verspreiden.

Opmerkingen (8)
Geert ter Horst 13 maart 2024, 18:03
Lijkt een beetje op Nabokovs anekdote over een student die een mondeling literatuur tentamen moest doen. Toen dit niet te best ging vroeg de examinator of de student het boek eigenlijk gelezen had. "Gedeeltelijk", antwoordde deze. "Gedeeltelijk? Hoezo?" Antwoord van de student: "Ik niet wilde niet teveel beïnvloed worden door de auteur, omdat ik ook mijn eigen ideeën over het boek wilde uitwerken". Zoiets dus. Overigens doet Malcontent zijn naam eer aan. Hij zal het nog ver brengen in de woke wereld van degenen die ontevreden zijn over de feiten.
Awi Cohen 13 maart 2024, 20:13
Wat nog ontbreekt is dat hij in dienst is van de fel anti-Israëlische Woltjer stichting. Een stichting die met dat doel is opgericht. Over objectief gesproken.
Shlomo itai 14 maart 2024, 07:55
Wat weinig wordt genoemd is het feit dat tot de intifada’s bijna geheel mannelijk Gaza in overvolle auto’s elke morgen naar Israël trok om daar geld te verdienen, iets waar door Hamas met eindeloze bloedige aanslagen doelbewust een einde is gemaakt. En wie legt er een verband tussen de grote bevolkingstoename in Gaza, de grote investeringen in oorlogsmiddelen en de armoede ? Wie herinnert eraan dat Egypte de grens met Gaza regelmatig hermetisch sloot omdat Hamas in de Sinaï IS steunde dat terreur pleegde tegen Egypte ? Wie herinnert eraan dat Hamas in alle oorlogen tot deze zelf de grensovergangen aanviel waarlangs hulpgoederen de Gazastrook bereikten ? Hopelijk gaat de nieuwe Nederlandse regering iets doen aan de politisatie van het onderwijs en aan het journalistieke niveau van de media, zodat we weer objectieve wetenschap en berichtgeving krijgen.
tiki 14 maart 2024, 08:48
Dr. Peter Malcontent. Officiele titel: *Docent onderzoeker & erkend specialist v.h. Israel - "palestina" conflict*. Onofficiele titel: Een malle man zonder content die nog onderzoekt waarom hij stééds als erkend specialist word gevraagd over een onderwerp waar hij 0% kennis over heeft. Via dit soort "experts" worden we dus op de hoogte gehouden. Logisch dat fake news & media manipulaties schering & inslag zijn! Ik ken nog wel een paar zenders, landen & gebieden waar dit zo werkt!
Ruud 14 maart 2024, 10:04
Dit geeft heel nauwkeurig de stand van zaken van het huidige media circus aan. Zo lang je maar een links geluid laat horen, of een anti-israel standpunt inneemt maakt het helemaal niet uit of je verstand van zaken hebt, of ook maar een greintje begrip hebt van de realiteit en een zandkorreltje feitenkennis laat staan een grammetje objectiviteit. Je zult van de presentator geen weerwoord krijgen, bovendien krijg je alle gelegenheid om jouw foute standpunten te verwoorden zonder interruptie. Maar O wee als je een Pro-Israël standpunt vertegenwoordigd of een rechts geluid....je krijgt geen kans om je zin af te maken want je wordt meteen onderbroken en al jouw argumenten worden te niet gedaan met de dooddoener: ja, maar hamas zegt iets anders en je moet hun acties in de context zien....zie de video van Huub Stapel bij Groenteman bij de NPO!! Verkondig je een links geluid, geheel gebaseerd op de gefabriceerde leugen uit de pijplijn van de palestijnen, dan kun je dat doen zonder dat je aangevallen wordt op jouw eigen opleidingsniveau en achtergrond. Laat je echter een rechts standpunt horen zul je meteen de grond ingeboord worden omdat je er niet voor gestudeerd hebt onder het mom dat jij geen autoriteit hebt om die mening te mogen vormen. Dit land is al decennia lang intellectueel gekidnapped door de socialisten, die zichzelf lekkere functies op cruciale sleutelposities toewijzen. Zie de huidige gang van zaken bij de kabinetsformatie...wie moet het ene compromis na het andere accepteren? De CDA-kloon drukt haar eigen socialistische onderbuikgevoelens door zonder protest van de andere partijen....het cordon sanitair is nog altijd in stand.
Marlou 14 maart 2024, 11:03
Scherp artikel. Zeg het voort. Het kennis- en integriteitsnivo terzake van de meeste MS-media in NL is al jaren door de bodem gezakt. Maar het kan lager als het om Israel en de Palestijnen gaat. Uitblinkers hierin zijn NPO, BNR (op een enkel na) NRC, Volkskrant. Het is pijnlijk om te zien hoe misleidend, leugenachtig, en gewillig idioot een half verhaal wordt neergezet. Betrokken reporters kampen blijkbaar met een zwart gat als het om journalistiek moraal gaat. Blijkbaar bang om niet “geliked” te worden in de “happy woke scene”, danwel bang hun job te verliezen. Dit mag je geen nieuwsgeving noemen maar indoctrinatie resp propaganda. Onze existentiele vijanden lachen zich kapot. Het moderne westen bezig met kamikaze. En dat gaat steeds vlotter. Wie echt het toppunt van woke wil zien moet het uitgebreide artikel/interview van Halsema in de Volkskrant van twee/drie weken lezen. “Preutsheid onder jongeren neemt toe” . Ook zij was weer eens “geschokt” . Die heeft een nieuwe formulering uitgevonden voor onder moslimjongeren levende opvattingen van minachting , ernstige vrouwenonderdrukkiing en seksualiteit . Mijn conclusie: weer vals spel met de discriminatiekaart! Nee, geen “preutsheid” als het zo (Islam) uitkomt, maar “intimidatie/onderdrukking en alg seksuele frustratie en achterlijkheid “ zijn de juiste woorden! Hoe laag, leugenachtig en laf kun je gaan!
Gerda Schrijver 17 maart 2024, 11:38
De tong van wijzen maakt kennis goed, MAAR DE MOND VAN DWAZEN VLOEIT OVER VAN DWAASHEID. (Spreuken 15:2).
Ferdinand H. 05 april 2024, 10:12
Ik luisterde altijd veel naar BNR. Helaas is BNR tegenwoordig steeds meer aan het veranderen in een linkse 'woke' en 'klimaat' zender, waarbij onafhankelijke journalistiek en nieuws ver te zoeken zijn. BNR heeft voor mij inmiddels afgedaan als nieuwszender.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *