Bomen
Nieuws

Bomen

Redactie 08 maart 2018, 00:00
Bomen

Slapeloze nachten, vol wikken en wegen, ze zijn er soms. Zoals deze week. Een week waarvan je weet dat wat je ook doet, je het niet goed zal doen.

NRC en De Telegraaf kwamen maandagavond met onthutsend nieuws over het Cheider, over het bestuur dat een leraar, een verdachte zedendelinquent, de hand boven het hoofd zou hebben gehouden. Dat de twee kranten in dezelfde vijver hadden gevist was duidelijk, want sommige delen van de inhoud leken opvallend veel op elkaar. Waarschijnlijk vanwege tijdnood was er vrijwel geen ruimte voor wederhoor.

Na die publicaties begon bij het NIW de telefoon te rinkelen en dat hield niet meer op, tot op dit moment, vlak voor het ter perse gaan van deze editie. Het zijn dan ook zware beschuldigingen. Kinderen en hun ouders horen er blind op te kunnen vertrouwen dat een school een veilige omgeving is. En ik ken weinig misdrijven die ernstiger zijn dan kindermisbruik. Kinderen zijn altijd, zonder uitzondering, de underdog waar we allemaal voor dienen op te komen. Pas in april zullen we meer over de zaak tegen Ephraïm S. horen, maar in de tussentijd heeft de woede van de ouders zich gericht op het Cheiderbestuur, zo viel uitgebreid te lezen. Hoe je het ook wendt of keert, het is geen goede zaak voor Joods Nederland. Héél Joods Nederland.

Het NIW houdt het bij de feiten en recente ontwikkelingen, met zo min mogelijk herhaling van zetten. Eerder vroegen wij de advocaat van de ouders al of wij ze mochten interviewen, daar werd toen negatief op geantwoord. In ieder geval zal het NIW in de rechtbank ook het hele proces tegen Ephraïm S. volgen. Intussen zien ook wij met alle verdachtmakingen, beschuldigingen, bewijzen en contrabewijzen, roddels en behoorlijk wat achterklap, door de bomen het bos niet meer. Het is gemakkelijk je in deze zaak te laten meeslepen door emoties, maar die zijn voor de slapeloze nachten, en niet voor de momenten waarop wij u van feitelijke informatie behoren te voorzien. Enfin, dit is een NIW van uitersten geworden: van ontzettend blije poeriemplaatjes op de fotopagina’s tot zware kost over het Cheider, antisemitisme op de Vrije Universiteit en de worsteling van Duitsland met extreem-rechts.

Maar er is ook positief nieuws, zoals over het Amsterdam Joods Akkoord, dat u leest op pagina 12. Met uw welnemen neem ik vanavond een slaappil.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking