Brand!
Buitenland

Brand!

Redactie 23 februari 2012, 00:00

Een uitslaande brand heeft vorig week de Nederlandse School in Israël totaal verwoest. Het bestuur van de school in Noord-Tel Aviv is radeloos.

Auteur: Frank Kromer

De plek waar vorige week nog de twee lokalen stonden, is nu een en al zwartgeblakerde balken en hopen puin. Zestig kinderen in de leeftijd van 3 tot 14 jaar kregen hier elke week tweeënhalf uur les in Nederlandse grammatica en geschiedenis. Het enige dat nog doet denken aan die naschoolse lessen zijn bladzijden uit Nijntje-boeken en verbrande Donald Duck’s. Kortsluiting is waarschijnlijk de oorzaak van de brand, alhoewel onderzoek van politie en brandweer daar nog geen zekerheid over geeft. De school, die voorheen bekendstond als Het Kikkerlandje, werd in 2005 opgericht door Nederlandse moeders die hun kinderen graag kennis wilden laten maken met hun erfgoed.

Sprookjes en Sinterklaas 

De Vlaamse juf Sientje de Croock (28) geeft sinds een jaar les aan de kinderen in Tel Aviv en spreekt van ‘een grote ramp’: „Toen ik de resten van onze school zag, kon ik het niet geloven. Alles was weg. We hadden een prachtige bibliotheek met boeken, dvd’s en speelgoed. Alles wat we hebben opgebouwd, was binnen een paar uur verdwenen. We kunnen de kinderen nu onderbrengen in een lokaal van de naastgelegen school, maar alle Nederlandse prikkels zijn weg. De sprookjesboeken, foto’s en ander visueel materiaal die we gebruiken in ons onderwijs moeten we nu achterwege laten. Het ergste is eigenlijk dat de kinderen een plek om te spelen is ontnomen. Je ziet hoe leuk ze het vinden om twee culturen te ervaren. Want Nederland is toch een belangrijk onderdeel van hun leven, ook al zijn de meesten in Israël geboren.” Naast het verzorgen van onderwijs, organiseert de school ook typische Nederlandse evenementen. Zo wordt Koninginnedag gevierd en binden de kinderen in januari hun schaatsen onder om op een kunstijsbaan het Elfstedengevoel te ondervinden. Het hoogtepunt van het jaar is de komst van Sinterklaas. Met zijn stoomboot vol Zwarte Pieten meert hij aan in de haven van Jaffo om daar de kinderen te verwennen met cadeaus en pepernoten. „De meeste kinderen geloven ook in Sinterklaas. De afstand tussen Spanje en Israël is immers makkelijk met de boot te varen,” vertelt bestuurslid Nicolette Rijks. „Het enige verschil met de Nederlandse Sint is het kruis op zijn mijter. Die hebben we weggelaten, want zoals je begrijpt ligt dat gevoelig in Israël.”

Kwalitatief onderwijs 

Voor Rijks, als bestuurslid verantwoordelijk voor de financiën, breekt een onzekere tijd aan: „Onze school is aangesloten bij de stichting Nederlands Onderwijs Buitenland (NOB), een overkoepeld orgaan van de Nederlandse overheid. Wij zijn een professionele Nederlandse Taal en Cultuur-school die kwalitatief hoogwaardig onderwijs biedt. Dat betekent dat er speciale eisen aan ons onderwijs worden gesteld. We moeten gebruikmaken van dure lesboeken, er zijn inspecties en speciaal educatief materiaal. Dat kost veel geld. We krijgen wel subsidie via het Marorfonds, maar we hebben meer nodig. De dag voor de brand hadden we vergaderd over hoe we onze school weer financieel gezond konden krijgen; daar worstelen we al een tijdje mee. We vragen natuurlijk geld aan de ouders, maar we willen de school niet onaantrekkelijk maken door hoge lesgelden te vragen. We zijn daarom dringend op zoek naar financiering van derden, want door de brand staan we weer op nul.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking