Brandstichter Baudet
Opinie

Brandstichter Baudet

Is Thierry Baudet gestoord, kwaadaardig, of beide? Nausicaa Marbe vraagt zich af wat Nederland met een antisemitische partijleider aan moet. Waar blijft de oppositie in de Kamer?

Nausicaa Marbe 26 augustus 2022, 08:00
Brandstichter Baudet

Wat moet er gebeuren met Kamerleden die dermate ontsporen dat ze doorlopend antisemitische theorieën ventileren? Waarom blijven ze eigenlijk zitten in het parlement? Thierry Baudet blijft tappen uit het antisemitische vaatje. Vorige week publiceerde de desinformatie- en opruiingssite Smashleft.com een interview met hem. Hij kon ’t weer niet laten: “Oekraïne is een bolwerk van een deep state. Oekraïne is zoals Israël. Het is het center van een geheim systeem achter de hele machtsstructuur in de wereld.”

De context van de uitspraken: Baudets verering van Poetin. De leider van het Forum is maar al te blij met de oorlog en de slachtpartijen onder burgers door Poetin, die hij een ‘geweldige held’ vindt. Dat je zulke oorlogspropaganda spuit, terwijl het getroffen land in puin ligt en de soldaten van je ‘held’ de bewoners martelen en afslachten, is weerzinwekkend, maar niet ongekend. Het doet denken aan de bewonderaars van IS en hun lofzangen op het kalifaat. Maar dat was radicaliserend rapaille, terwijl Baudet volksvertegenwoordiger is.

Vergif

De speculaties over de motieven en de geestelijke gesteldheid van Baudet zijn niet van de lucht. Hij is ziek, anders roep je niet zulke idiote dingen, wordt gezegd. Mogelijk, maar dat maakt het gezegde niet minder erg en effectief. Wat ook kan: dat hij niet gek is, maar kwaadaardig en uit op destructie. Alle uitspraken over Joden die hij over het coronabeleid en Oekraïne deed, zijn zorgvuldig gekozen, gewogen en vormgegeven. Zodat ze doel treffen, zonder dat hij meteen opgepakt wordt.

Waarom doet hij dat? Misschien om zijn eigen vergif juridisch voorzichtig, maar wel steeds overvloediger te openbaren. Zal me niets verbazen als ze bij het Forum geloven in ‘zuiver arisch bloed’ dat het ‘omgevolkte’ Europa moet redden. Maar Baudets taal is ook een hondenfluitje voor de extreemrechtse hordes die klaarstaan om hun Jodenhaat actief te belijden, electoraal nuttig voor het Forum. Misschien vindt de partijleider dat meer mensen in de samenleving door hetzes en desinformatie een hekel aan Joden en Israël moeten krijgen, zodat hij als omvolkingsalarmist meer macht krijgt. Mogelijk wil hij het antisemitisme in moslimkringen politiek emanciperen en electoraal uitbuiten. Houd er rekening mee dat zijn hele partij een antisemitisch bolwerk kan zijn, waarin de drek die hij soms publiekelijk uitspreekt dagelijkse kost is. Voor bovenstaande hoef je niet gek te zijn, wel een perverse politicus en een intens slecht mens.

Zal me niets verbazen als ze bij het Forum geloven in zuiver arisch bloed dat het omgevolkte Europa moet redden.

Zonderlingen in de politiek zijn geen uitzondering. Maar in deze tijd is een kwaadwillende politicus gevaarlijk bezig. Omdat internet zijn denkbeelden eindeloos verspreidt en de rattenvanger met elke klik beet heeft. Maar ook omdat de samenleving nu extra ontvankelijk is: het vertrouwen in de gevestigde partijen is dramatisch gekelderd en de haat daartegen rijst de pan uit. Dan hunkert de verdwaasde, complotgevoelige meute naar een brandstichter.

Statement

Het is nu reces. Maar als de Kamer terugkomt, moet er iets gebeuren. Baudets partij roept hem niet tot de orde, daar kun je niets van verwachten. Zijn uitspraken zijn niet in de Kamer gedaan, dus lijkt hij in het Haagse vrijuit te gaan. Al zou een kordate Kamervoorzitter een partijleider moeten aanspreken op het racisme dat hij op de samenleving loslaat. Ook andere partijen zouden hun krachten moeten bundelen om een statement te maken. Waar blijft de linkse oppositie? Is die het soms eens met de antisemitische theorie dat Israël een geheim internationaal machtsbolwerk is, dat de hele wereld controleert? Zo nee, dan is het tijd in te grijpen. Zo ja, dan zijn Kamer en samenleving verloren.

En waar blijft het Openbaar Ministerie? Wilders is berecht en veroordeeld voor uitspraken die hij buiten het parlement deed. Kansloos, zei het OM in eerste instantie, maar de rechter dwong een proces af. Als dat al zo gaat, dan zou Baudet inmiddels ook aan de beurt kunnen komen. De Forumleider verder laten opruien is geen optie. Hij gaat tenslotte eigen scholen stichten, nadat hij al hectoliters benzine heeft gegoten over de antisemitische lont die diep in extreemrechts wortelt.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking