Britse antiterreurbaas: ‘Londen niet meer veilig voor Joden’
Nieuws

Britse antiterreurbaas: ‘Londen niet meer veilig voor Joden’

Redactie 08 maart 2024, 16:17
Britse antiterreurbaas: ‘Londen niet meer veilig voor Joden’

Wie er nog aan twijfelde dat we een herhaling van de jaren dertig in Europa beleven, wordt uit de droom geholpen door de Counterterrorism Commissioner van de Britse regering, Robin Simcox. “De straten van het centrum van Londen zijn een no-go area,” schrijft Simcox in de krant The Daily Telegraph. Joden zijn in de Britse hoofdstad niet meer veilig vanwege anti-Israëlische en pro-Palestijnse demonstraties. Het is voor het eerst sinds 1945 dat een West-Europese regering moet toegeven dat antisemitisme zo’n groot probleem is, dat zij de veiligheid van de Joodse bevolking niet langer kan garanderen.

Let wel: nergens heeft Simcox het over ‘Israëlische burgers’, ‘pro-Israëldemonstranten’ of zelfs het onder linkse, rechtse en islamitische antisemieten tegenwoordig zo populaire eufemisme ‘zionisten’. Nee, het zijn gewone Joden die niet langer veilig zijn in Londen. Simcox spreekt van skyrocketing Jodenhaat in het Verenigd Koninkrijk sinds 7 oktober. Zijn woorden komen overeen met de constatering van de veiligheidsorganisatie CST, die constateert dat er nog nooit zoveel antisemitische incidenten in Groot-Brittannië zijn geweest als in de afgelopen maanden.

Robin Simcox

“Opruiende en op de grens van criminele retoriek, breed gedeeld op sociale media,” schrijft Simcox in The Daily Telegraph. “Het gevoel dat de dreiging van terrorisme groeit. Steeds meer verhitte protesten, met ‘From the river to the sea’ geprojecteerd op Big Ben tijdens een stemming over Gaza. Lagerhuisleden die meer dan ooit vrezen voor hun veiligheid.” Simcox pleit voor harder politieoptreden tijdens demonstraties. het verplaatsen van de protesten naar de rand van de stad en ‘statische’ demonstraties, waarbij betogers op één plaats moeten blijven. Al deze maatregelen worden wel al ingezet bij manifestaties van de extreemrechtse English Defense League, maar opvallend genoeg niet bij de veel frequentere en grotere demonstraties met een linkse of islamitische signatuur.

“Wij zullen niet onze democratie verraden hebben als extremisten niet langer toegang hebben tot televisie-uitzendingen,” vindt Simcox. Een tip die ook de Nederlandse publieke omroep en RTL misschien eens ter harte kunnen nemen. Ook wil hij optreden tegen het financieren van Britse scholen en moskeeën door Iran, de Moslimbroederschap en Hamas via zogenaamde liefdadigheidsinstellingen met een islamitische signatuur. “Al deze zaken zijn genormaliseerd in het Verenigd Koninkrijk,” schrijft Simcox, maar: “We zullen geen autoritaire staat zijn geworden als Londen niet langer wordt toegestaan veranderd te worden in een no-go zone voor Joden elk weekend.”

Plaats opmerking