CDA verontrust over toekomst van Ziekenhuis Amstelland en CIZ
Nieuws

CDA verontrust over toekomst van Ziekenhuis Amstelland en CIZ

Redactie 29 oktober 2018, 00:00
CDA verontrust over toekomst van Ziekenhuis Amstelland en CIZ

De CDA-fractie in Amstelveen heeft het Amstelveense college van B en W om duidelijkheid gevraagd over de financiële positie van het Ziekenhuis Amstelland Amstelveen. In het ziekenhuis bevindt zich ook de Centrale Israëlietische Ziekenverpleging (CIZ).

Dat schrijft het CDA in een persbericht. De partij vindt het verontrustend dat het ziekenhuis geen financiële cijfers heeft aangeleverd voor een stresstest van accountantsorganisatie BDO.

Het ziekenhuis heeft als enige ziekenhuis van Nederland een Joodse afdeling, de CIZ. In de twee Joodse vleugels van het ziekenhuis worden de Joodse riten nageleefd, koosjere maaltijden geserveerd en de Joodse feestdagen gevierd. Mannen en vrouwen worden op aparte zalen verpleegd. Ook heeft het ziekenhuis een afdeling Joodse Zaken voor patiënten die buiten de Joodse vleugels worden verzorgd.

De onrust heeft te maken met faillissement van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten vorige week. Volgens het CDA zouden meerdere ‘verontruste burgers’ bij de politieke partij hebben aangeklopt over de ‘zorgelijke financiële situatie’ van het Amstelveense ziekenhuis.

Het Ziekenhuis Amstelland laat in een verklaring weten dat er ‘van een dreigend faillissement geen sprake is’. Volgens de organisatie moet de jaarrekening over 2017 nog gepubliceerd worden. “Met de accountants werken we hard samen om de zaken af te ronden.” Daarbij zegt het ziekenhuis ‘goede afspraken’ te hebben gemaakt met de bank en zorgverzekeraars ‘voor de komende jaren’.

Toch noemt het CDA het ‘niet op tijd in orde hebben van cijfers’ een ‘verontrustend gegeven’. Mocht het Ziekenhuis Amstelland daadwerkelijk failliet gaan, dan wil het CDA kijken naar een oplossing voor de CIZ. “Is de wethouder bereid, indien sprake is van een faillissement bij Ziekenhuis Amstelland en dat direct consequenties heeft voor het CIZ te zoeken naar oplossingen waardoor onze Joodse inwoners hun geloofs-specifieke zorg kunnen blijven ontvangen?” schrijft CDA-raadslid Sandra van Engelen.

Het CDA heeft het college van Amstelveen gevraagd om in gesprek te gaan met de leiding van het ziekenhuis.

Reactie VVD
Victor Frequin, VVD-raadslid in Amstelveen, laat aan het NIW weten dat hij zich niet acuut zorgen maakt over het Ziekenhuis Amstelland. “Maar het ziekenhuis is heel belangrijk voor Amstelveen,” benadrukt Frequin. “Mochten er problemen zijn, dan zal de VVD meehelpen en meedenken om deze te verhelpen.” Het raadslid wil daarvoor samenwerken met de Amstelveense CDA-fractie. “Ik ga CDA-raadslid Sandra van Engelen bellen om te overleggen hoe wij dit samen het beste kunnen aanpakken.”

Ook is de VVD’er van mening dat het college in gesprek moet gaan met de leiding van het ziekenhuis. “Wanneer de cijfers voor de stresstest niet worden aangeleverd, is dat een aanleiding om vragen te stellen. Ik vind het belangrijk dat die cijfers alsnog komen.”

Volgens het raadslid is het nu nog te vroeg om te speculeren over wat er met de Joodse vleugels van het ziekenhuis moet gebeuren in het geval van een faillissement. “Dat vinden wij nu nog te kort door de bocht, wij gaan niet uit van een faillissement. Mocht daar ooit sprake van zijn, dan zijn wij uiteraard voor het behouden van de Joodse zorg. Beiden zijn belangrijk, het ziekenhuis moet blijven bestaan en de Joodse afdeling ook,” zegt Frequin.

Daarbij benadrukt hij dat er nog geen reden is voor onrust. “Om enkel op basis van het feit dat de cijfers nog niet zijn ingeleverd er van uit te gaan dat het ziekenhuis failliet gaat, is niet correct. Deze kwestie moet aandacht krijgen, maar we moeten voorzichtig met dat soort uitspraken. Van zulke termen raken mensen verschrikkelijk in de stress,’ aldus Frequin.

Een woordvoerder van de gemeente Amstelveen laat weten dat het college van B en W volgende week de vragen van het CDA zal beantwoorden.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking