CJO hekelt Rutte
Nieuws

CJO hekelt Rutte

Redactie 09 september 2011, 00:00

Het CJO laat in een persbericht weten verbaasd te zijn over de stellingname van premier Rutte aangaande de oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber. De premier zegt het juridisch proces aangaande Faber niet te willen verstoren, en daarom niet zijn ambtgenoot Merkel over het uitblijven van diens uitlevering of Duitse vervolging aan te spreken. De 89-jarige gezochte oorlogsmisdadiger woont in Duitsland. Hij wordt niet aan Nederland uitgeleverd omdat de in Nederland veroordeelde oorlogsmisdadiger de Duitse nationaliteit heeft. De Bondsrepubliek hanteert een regel dat het eigen staatsburgers niet uitlevert.
Faber verwierf het Duits staatsburgerschap echter omdat hij in de oorlogsjaren de Duitse bezetter diende. Nazi-Duitsland heeft gedurende de oorlogsjaren een wet ingesteld die bepaalt dat in Duitse krijgsdienst getreden niet-Duitsers werden beloond met een automatisch Duits staatsburgerschap. CJO-voorzitter Willem Koster: „In tegenstelling tot andere perfide nazi-wetgeving is deze regel nooit ongedaan gemaakt. Met als consequentie dat tot op de dag van vandaag en waarschijnlijk tot de dood van de laatste niet van oorsprong Duitse oorlogsmisdadiger, deze wet van het nazi-regime in stand wordt gehouden.”
Ondanks dat het nu nog maar om een enkele oorlogsmisdadiger gaat, bepleit het Centraal Joods Overleg dat de Nederlandse regering zich bij bondskanselier Merkel hard maakt voor het afschaffen van deze nazi-wet. Koster: „Daarmee wordt de weg geopend om de veroordeelde oorlogsmisdadiger Faber weer achter tralies te krijgen en, niet minder belangrijk, aldus zou de Bondsrepubliek een restant nazi-ballast van zich afwerpen.” De Duitse overheid zou Faber moeten uitleveren, dan wel zelf de hem in Nederland opgelegde straf alsnog ten uitvoer moeten leggen, vindt het CJO.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking