Column: Geert Wilders, geen vriend van de Joden
Nieuws

Column: Geert Wilders, geen vriend van de Joden

Redactie 25 september 2013, 00:00

strache200812_726fb

Een cartoon toont een dikke bankier met haakneus en met davidsterren als manchetknopen. Hij vreet zich zwetend vol terwijl zijn glas wordt volgeschonken door een net geklede man waarboven het woord ‘die Regierung’ staat.

Heinz-Christian Strache, de leider van de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), plaatste deze cartoon op zijn Facebookpagina. Het zorgde voor internationale ophef en de Oostenrijks- Joodse gemeenschap sprak haar afschuw uit. Als een verrassing kwam de cartoon bepaald niet. Van Strache is bekend dat hij zich in zijn jeugd ophield met neonazi’s en meedeed aan paramilitaire oefeningen. Jörg Haider was zijn voorganger. De laatste jaren richt de partij, waar na de oorlog nazi’s hun thuis vonden, zich vooral op moslims.

Met deze man had Geert Wilders onlangs een ontmoeting in Wenen. Hij omschreef Strache op Twitter als een ‘erg indrukwekkende man’ en voegde eraan toe dat de ‘anti-EU-coalitie’ steeds dichterbij komt. Volgens een persverklaring van de FPÖ verklaarde Wilders dat hij ‘met bewondering naar Oostenrijk en de FPÖ kijkt’. Eerder al sprak Wilders na persoonlijke bezoeken lovende woorden over Marine le Pen van het Front National en Filip Dewinter van het Vlaams Belang. Zowel Marine Le Pen als Dewinter hebben nooit antisemitische uitspraken gedaan, maar vanuit hun aanhang klinkt die wel.

NIW-columnist Hans Knoop riep vorige week in NRC Handelsblad minister Opstelten op om de strafbaarheid van een eventuele alliantie met de FPÖ te onderzoeken. Bij een demonstratie van de PVV werden vorige week extreem-rechtse groepen en neonazi’s gespot. Het CIDI riep de PVV-leider op om afstand te nemen van deze groepen, waarop Wilders verklaarde: „De PVV verwerpt uiteraard alles wat riekt naar nationaal- socialisme en extremisme.”

Wilders is geen antisemiet, maar maakt wel vrienden in antisemitische, neonazistische kring. Dat is, zeker nu de PVV virtueel de grootste partij van Nederland is, een schokkend gegeven. Hij profileert zich al jaren als vriend van Israël en bewaker van het ‘Joods-christelijke erfgoed’, maar die verbondenheid met het Joodse volk weerhoudt hem blijkbaar niet van een alliantie in extremistische kring. De vijand van mijn vijand is mijn vriend, denkt Wilders blijkbaar, waarbij de EU en de moslims dan de vijand zijn. Ik beschouw Wilders, zeker door zijn recente liefdesbetuigingen, in ieder geval niet als een vriend van de Joden. Hoe denkt u, de NIW-lezer, erover?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking