Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Commotie om naziwrak

Redactie 29 juni 2023, 14:00
Commotie om naziwrak

Voor de kust van de Argentijnse havenplaats Quequen werd in oktober 2022 het wrak ontdekt van een U-boot uit de nazitijd. Volgens de Argentijnse onderzoeksjournalist Abel Basti die het wrak op het spoor kwam, werd de duikboot gebruikt om prominente nazi’s naar Argentinië over te brengen. Hoewel de Argentijnse regering in eerste instantie deelnam aan de expeditie, weigert zij nu het onderzoek vrij te geven, tot grote woede van de oppositie. 

Over de reden blijft het gissen. Volgens de oppositie zou het rapport de huidige peronistische regering in verlegenheid brengen, omdat het de betrokkenheid zou aantonen van Juan en Evita Perón in de nazismokkel. Dat gerucht heeft Argentinië altijd ontkend. Ariel Gelbung van het Simon Wiesenthalcentrum in Buenos Aires, vindt de opstelling van de regering uiterst merkwaardig. “Het is belangrijk dat er openheid van zaken komt, anders voedt het alleen maar speculaties en wantrouwen.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 01 juli 2023, 19:36
Niet alleen Juan en Evita Perón waren betrokken in de nazi-smokkel richting Argentinië, ook paus Pius XII en het Vaticaan. 1* Alle details zijn te lezen in het boek van Dirk Verhofstadt Pius XII en de vernietiging van de Joden. 2* Lees ook het boek van Henk Jurgens: Vluchten via het Vaticaan. 3* Lees vooral ook de twee boeken van John Loftus and Mark Aärons: Unholy Trinity - Vaticaan, The Nazis and Soviet Intelligence. 4* Hun andere boek: The Secret War Against The Jews -How Western Espionage, Betrayed The Jewish People.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *