Compensatie voor kind-overlevenden
Binnenland

Compensatie voor kind-overlevenden

Redactie 15 september 2014, 00:00

child-survivors4De Duitse overheid heeft een nieuw fonds van 250 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor degenen die als kind de Sjoa overleefden.

Al meer dan zestig jaar onderhandelt de Claims Conference – het samenwerkingsverband van diverse Joodse organisaties – met de Duitse overheid over compensatiebetalingen aan Sjoa-overlevenden. Vorige week behaalden zij een nieuw succes in hun restitutiestrijd. Na lange en moeizame onderhandelingen met vertegenwoordigers van de Duitse overheid kreeg de Claims Conference het voor elkaar dat een speciaal fonds van 250 miljoen dollar wordt vrijgemaakt voor mensen die als kind de Sjoa overleefden. Iedereen die op 1 januari 1928 of later geboren is en de oorlog overleefd heeft, kan in de toekomst in aanmerking komen voor een eenmalige uitkering van zo’n 2500 euro.
„Een grote stap,” zegt Flory Neter van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers. Zij was aanwezig bij het symposium in vervolg waarop onderhandelingen met de Claims Conference plaatsvonden. „Ik zie dit als een begin. Want laten we eerlijk zijn, 2500 euro voor een totaal vernietigde jeugd is natuurlijk een schijntje. We hadden ook veel meer geëist, ik kan wel zeggen: het tienvoudige. We hopen nu dat er bij nieuwe onderhandelingen meer uitkomt. Het belangrijkste is echter dat we nu erkenning krijgen voor de kinderen van de Sjoa, voor de trauma’s die zijn veroorzaakt.”

Symposium
Op 27 augustus organiseerde de Claims Conference samen met de World Federation of Jewish Child Survivors of the Holocaust and Descendants en het Center of Organizations of Holocaust Survivors in Israël een symposium over ‘de verloren jeugd’ in Berlijn. Aan de orde kwamen vooral de verstrekkende gevolgen van de onderduik en concentratiekampen voor een generatie van kind-overlevenden. „Joodse kinderen leefden tijdens de Holocaust in constante doodsangst. Zoals je je kunt voorstellen zijn de verschrikkingen van de Sjoa doorgedrongen in vele aspecten van hun leven,” aldus Stuart Eizenstat, de speciale Claims Conference-onderhandelaar op de website van de organisatie. De Duitse overheid was aanvankelijk van mening dat de kind-overlevenden al geld krijgen via eerdere pensioenregelingen. De beschrijving van de blijvende trauma’s van kind-overlevenden was echter de doorslag om tot een nieuw fonds te komen. Het fonds van 250 miljoen dollar zal voor driekwart worden betaald door de Duitse overheid, terwijl het resterende kwart door de Claims Conference zelf zal worden opgebracht. Over de nadere invulling van de regeling is nog weinig bekend. Bovendien moet het Duitse parlement het onderhandelingsresultaat nog accorderen. „Maar mensen kunnen zich in ieder geval vanaf 1 januari 2015 aanmelden bij de Claims Conference. Dat is de startdatum van het fonds,” legt Neter uit. „Ik hoop dat iedereen die al geld van de Claims Conference krijgt en aan de criteria voldoet automatisch de kind-uitkering krijgen. Dat zou een hoop werk en administratie besparen.” Ook het Joods Maatschappelijk Werk is ondertussen aan de slag met het nieuwe fonds. „We gaan binnenkort een advertentie plaatsen in onder andere het NIW, zodat mensen weten dat zij zich bij ons kunnen aanmelden. Wanneer dat precies mogelijk is weten we nog niet,” vertelt Jeannette Buesink van Joods Maatschappelijk Werk. „Zodra we alle informatie hebben, gaan we graag voor de mensen aan de slag.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking