D66 en GL: ja tegen IHRA
Nieuws

D66 en GL: ja tegen IHRA

Redactie 04 december 2020, 10:01
D66 en GL: ja tegen IHRA

Wij pleiten er al jaren voor, maar nu is er eindelijk een grote meerderheid in de Tweede Kamer voor de antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). D66 en GroenLinks, twee partijen die zich lang tegen de 38 woorden tellende ‘werkdefinitie’ verzetten, zijn om.

Dit goede nieuws kwam pas dinsdag kort voor onze deadline binnen, waardoor wij er minder aandacht aan kunnen besteden dan gewenst. Alleen Denk, SP en Partij voor de Dieren stemden tegen een motie van Kamerlid Roelof Bisschop (SGP), waarin de regering wordt opgeroepen de IHRA-definitie ‘voortvarend en herkenbaar’ in uitvoering te brengen. Van Denk was dit om voor de hand liggende redenen te verwachten, maar wat de socialisten en de dierenliefebbers tegen antisemitismebestrijding hebben, blijft onduidelijk. Misschien blijven zij stug vasthouden aan het verzinsel dat de antisemitismedefinitie kritiek op de regering van Israël onmogelijk zou maken (hoewel expliciet vermeld wordt dat dit niet zo is).

Tegelijkertijd heeft minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) laten weten dat de positie van Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding – een functie waar met name Gert-Jan Segers (CU) en Dilan Yeșilgöz-Zegerius (VVD) al geruime tijd voor pleiten – ‘op korte termijn’ zal worden gecreëerd. Grapperhaus denkt bij de invulling van de positie aan een oud-rechter of ‘iemand van die statuur’. De minister schrijft dat de coördinator zal ‘adviseren op zaken die betrekking hebben op antisemitisme en de bestrijding ervan’.

Tip van de NIW-redactie: als het per se een oud-rechter moet zijn, waarom niet denken aan Ernst Numann, voormalig vicepresident van de Hoge Raad?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking