Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Damsaga lijkt eindelijk voorbij

Redactie 07 juli 2020, 13:39
Damsaga lijkt eindelijk voorbij

De gemeente Amsterdam heeft besloten om eenmansprotesten op de Dam te verbieden. De maatregel ging afgelopen zondag in.

Dat zegt een woordvoerder van de politie Amsterdam tegen het NIW. Op Twitter ontstond maandag commotie omdat activist Daniel Gerritsen zondag van de Dam werd weggestuurd omdat hij pro-Israël is. De woordvoerder van de politie bevestigt dat Gerritsen inderdaad is weggestuurd, maar niet omdat hij pro-Israël is, maar omdat hij werd aangemerkt als eenmansprotest.

Ook noemt de politie het filmpje van Gerritsen ‘provocerend’. Volgens de woordvoerder is zondag nog zes andere eenmansprotesten gevraagd de Dam te verlaten.

Met het nieuwe verbod lijkt het saga op de Dam voorbij. Pro-Israël en pro-Palestina activisten vlogen elkaar al jarenlang regelmatig in de haren en de politie moest verscheidende keren op de plek handhaven. Nu de eenmansprotesten verboden zijn, mogen ook pro-Israël activist Michael Jacobs en pro-Palestina activist Simon Vrouwe niet meer alleen demonstreren op de Dam. “Wij mogen niet ingaan op specifieke personen, maar het is nu voor iedereen verboden om als eenmansprotest op de Dam te staan,” aldus de politie. Grotere protesten moeten eerst goedgekeurd worden door de gemeente.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (3)
Hans Versteeg 07 juli 2020, 13:59
De lakmoesproef.
ingrid mary vos 07 juli 2020, 15:31
Schandalig!!!!Zelf verleden jaar met israelische vlag gestaan 72 jr. als weerwoord voor die arabische stands waar schijnbaar WEL vergunning voor is(gemeentebestuur!!!)!!!met boycot-Israel enz... Werd door politie gewaarschuwd ,dat ik UITSLUITEND ALLEEN mocht staan en niet met meerdere!!! Nu verbod voor enkelingen???? Het lijkt wel weer 1939!!!!!! Geloof maar niet,dat wij (de joodse mensen)vergunning krijgen!! Vr.Gr.
Sasha Jacobs 07 juli 2020, 15:58
Op 2 juli jl. hadden mijn broer Michael en ondergetekende een 1,5 uur durend gesprek met vertegenwoordigers van het O.M., waarin ik o.a. mijn verbazing uitsprak over het feit, dat de 'driehoek' (Burgemeester, OvJ en CvP) niet in staat zouden zijn, om middels een Plaatselijke Verordening -behalve de demo's- ook àlle politiek getinte z.g. éénmans-acties een halt toe te roepen. Immers, de Dam moet er bij uitstek nìet het toneelgebied van zijn. Bij monde van het Arrondissementsparket werd dit als een zeer ingewikkelde materie aangeduid, die nog zeker dit jaar niet opgelost zou kunnen worden. Nu lijken onze jarenlange pleidooien bij gemeenteraad en andere overheden toch vruchten af te werpen. De strijd tegen antisemitisme moge dan elders in de hoofdstad en ons land niet voorbij zijn, maar hoera, de Dam wordt nu voor bezoekers en voorbijgangers eindelijk weer gezellig, met louter straat-artiesten en andere vredelievende nering-zoekenden!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *