De ene nederzetting is de andere niet
Achtergrond

De ene nederzetting is de andere niet

Het klinkt als een slechte grap: Palestijnen betalen de bouw van nederzettingen in een bezet gebied met als doel de oorspronkelijke bevolking te verdrijven. De internationale pers zwijgt in alle talen.

Bart Schut 27 november 2022, 17:00
De ene nederzetting is de andere niet

Het land is bezet door een militair oppermachtige buurstaat. Nu worden er met veel geld van religieuze medestanders van de bezetter nederzettingen gebouwd in een poging voldongen feiten te scheppen. De oorspronkelijke bevolking wordt verdreven en nieuwe bewoners worden in de dorpjes gehuisvest, maar die worden niet beschouwd als rechthebbenden op het gebied. 

Het bovenstaande leest misschien als een beschrijving van de situatie op de Westelijke Jordaanoever door een Palestijnse BDS-organisatie of een Israëlische ngo als B’Tselem. Maar nee, de nederzettingen in dit bezette gebied liggen niet in Judea of Samaria, maar in het Syrische Afrin. De bouw is het idee van de Turkse bezetter, een fel tegenstander van het Israëlische nederzettingenbeleid. Betaald worden de huizen met geld uit Qatar, nog zo’n gezworen vijand van Israëls beleid op de Westoever. Maar ook, en hier wordt de werkelijkheid vreemder dan fictie, door Palestijnen.

34 huizen in de provincie Afrin in het noorden van Syrië worden gefinancierd door de inwoners van Al-Zaim, een Palestijns dorp ten noordoosten van Jeruzalem. Het dorp ligt hemelsbreed nog geen tweeënhalve kilometer van de Israëlische nederzetting Maäle Adumim, die vaak wordt gezien als schoolvoorbeeld van het nederzettingenbeleid dat internationaal en zeker door de Palestijnen zelf verketterd wordt. Maar dat weerhoudt de bewoners er blijkbaar niet van bij te dragen aan de demografische oorlogsvoering van Turkije tegen de Koerden. 

Donaties

Het Turkse leger veroverde de Noord-Syrische regio Afrin in maart 2018. Niet op het leger van dictator Bashar al-Assad, maar op de Koerdische YPG-militie. Een groot deel van de bevolking van Afrin is niet van Arabische, maar van Koerdische afkomst. Dat is de Turkse bezetter een doorn in het oog, dus werd in Ankara besloten het gebied te bevolken met Arabische oorlogsvluchtelingen uit andere delen van Syrië. Zo wordt de oorspronkelijke Koerdische bevolking vervangen door Arabieren, die worden geacht trouwe bondgenoten te zijn van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Arabische jihadisten hielpen in 2018 de Turken Afrin te veroveren op de Koerdische zelfverdedigingseenheden YPG, de ruggengraat van de Syrische Democratische Krachten (SDF) die in 2011 het gebied overnamen van terugtrekkende troepen van Assad.

In de internationale pers bestaat nauwelijks belangstelling 

Volgens het Syrian Observatory for Human Rights, een in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie, ligt de door Palestijnen meegefinancierde nederzetting nabij Kafr Safra in het zuiden van Afrin. Zij is gebouwd ‘met donaties van de bevolking van Al-Zaim in de stad Jeruzalem,’ schrijft de in Istanboel gevestigde ngo Wafaa al-Mohsenin, die het project coördineert. De Palestijnen nemen 34 huizen voor hun rekening, andere worden betaald vanuit Qatar en Oman. In totaal moeten er 250 woningen gebouwd worden in de nederzetting. Het bericht werd door het Koerdische persbureau de wereld ingebracht en bevestigd door Syrische mensenrechtenorganisaties. In de nederzettingen worden strijders van verschillende pro-Turkse islamistische milities en hun families gehuisvest. 

Het is opvallend, zij het misschien weinig verrassend, dat er tot nu toe nauwelijks belangstelling bestaat voor dit nieuws in de internationale pers. Die stort zich normaal gesproken grif op berichten over Israëlische huizenbouw op de Westelijke Jordaanoever. Voor de westerse media geldt blijkbaar hetzelfde als voor de Palestijnse bewoners van Al-Zaim: de ene nederzetting is de andere niet.

Plaats opmerking