De filosofe als marktkoopvrouw
Opinie

De filosofe als marktkoopvrouw

Frits Barend 06 november 2021, 10:00
De filosofe als marktkoopvrouw

Dat achter covid-19 een Chinese, dan wel Israëlische samenzwering schuilt, is gelukkig nog niet veel verder verspreid dan in de onderwereld van de sociale media. In het verlengde hiervan proberen pseudogeleerden de opvatting te verspreiden dat vaccinatie geen enkel eff ect heeft. Zo willen zij de bestaande angst van veel mensen voor een injectie aanwakkeren. De tegenstanders van vaccinatie lijken soms op irrationele godsdienstwaanzinnigen, bleek eens te meer in het praatprogramma Jinek.

De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute zorg, hoogleraar Ernst Kuipers, en opiniepeiler Gijs Rademakers toonden aan de hand van cijfers en tabellen overtuigend aan dat de zorg overbelast raakt door het aantal ongevaccineerden. Cijfers liegen niet, zou je denken.

Volleerd oplichter
Blijkbaar moet je rechtsfilosofe aan de Universiteit van Leiden zijn om met droge ogen te beweren dat cijfers wel liegen. De Leidse academica Raisa Blommestijn bleef stug volhouden dat het nut van vaccineren nergens is aangetoond, zelfs toen Kuipers en Rademakers nieuwe cijfers lieten zien die haar ongelijk aantoonden: de ziekenhuizen lopen weer vol dankzij ongevaccineerden, 95 van elke honderd ic-patiënten heeft geen prik gehad. Luisteren deed de rechtsfilosofe niet.

In haar kruistocht gaat haar niets te ver: “Gisteren zei iemand in Limburg dat het andersom is, dat acht van de tien mensen in het ziekenhuis gevaccineerd zijn.” Als een volleerd oplichter suggereerde ze dat het alleen coronapatiënten betrof, terwijl het ging om alle patiënten in het ziekenhuis. Ze toonde zich de marktkoopvrouw die garantie biedt tot de voordeur.

Pseudowetenschappers van het niveau Blommestijn zeggen graag ‘laat me even uitpraten’ als ze worden tegengesproken, een retorisch trucje dat zij van mede- FvDsympathisant Paul Cliteur heeft geleerd. Bij Jinek zat Derk Sauer zichtbaar te popelen om Blommestijn van repliek te dienen aan de hand van de dramatische cijfers van niet-gevaccineerden in Rusland. Maar hij kreeg de kans niet, want de geleerde kwekte maar door: “In het Verenigd Koninkrijk is twee derde van de ziekenhuispatiënten gevaccineerd.” Hoe verhoudt die opmerking zich tot het feit dat sinds de start van massale vaccinaties tien keer minder Engelsen in ziekenhuizen zijn opgenomen, dat de ziekenhuizen er nu weer volstromen met ongevaccineerden? De wijsgeer uit Leiden wist het beter, of ze kan niet rekenen en denkt dat tien procent gelijk is aan twee derde. Vervolgens kwaakte ze dat ‘in Israël heel veel gevaccineerden in het ziekenhuis liggen.” Israël is niet alleen op weg met de derde vaccinatie, maar gaat ook dankzij een zeer gericht vaccinatieprogramma op 1 november open voor toeristen.

Eén miljoen
Blommestijn voorziet een tweedeling in onze samenleving, omdat openbare bijeenkomsten alleen toegankelijk zijn met een coronapas. Los van het egoïsme in deze drogredenering vond ik het een veilig idee dat mijn kleinzoon en ik de coronapas moesten tonen voordat we ons mochten mengen tussen de meer dan 50 duizend toeschouwers bij Ajax-Borussia Dortmund. Het stelde me gerust dat we dankzij die maatregel negentig minuten lang redelijk veilig met elkaar konden juichen na weer een goal van Ajax, omdat ongevaccineerde tikkende tijdbommen waren geweigerd.

Blommestijn noemde de eis van de coronapas discriminatie, waarmee ze de devaluatie van dat woord een nieuwe dimensie gaf en zich een waardige wappie toonde. Gelukkig werd de uitzending vlak voor de reclame gered door Derk Sauer, die mevrouw Blommestijn er fijntjes op wees dat Rusland in het afgelopen jaar extra ziekenhuizen moest bouwen, met name omdat een groot deel van de bevolking zich niet wilde laten vaccineren. Als gevolg van die weigering mogen zestigplussers in Rusland vanaf 1 november niet meer de straat op, omdat het virus zich te snel verspreidt. En in oktober wordt in het land het record van één miljoen gevestigd. Sauer doelde op een miljoen doden als gevolg van covid-19.

Eindelijk zweeg de rechtsfilosofe.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking