Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

De zieke omroep
Opinie

De zieke omroep

Nausicaa Marbe 02 december 2023, 08:00
De zieke omroep

Elke keer als de Gazaoorlog een nieuwe fase ingaat, vraag ik me af hoe de NOS de plank zal misslaan in de verslaggeving. Wat zullen ze nu weer verzinnen om Israël zo misdadig mogelijk af te schilderen? Helaas zijn dit de verwachtingen na de bevooroordeelde verslaggeving sinds 7 oktober: soms je reinste nepnieuws. Dat krijg je als je de propaganda van Hamas klakkeloos overneemt en het Israëlische verhaal constant als ‘niet te verifiëren’ bestempelt. Dat virulente ongeloof dat Joden de waarheid zouden spreken is een anti-semitisch vooroordeel, maar in Hilversum geldt dat als gezonde journalistieke scepsis. De moordenaars van Hamas geloven ze daar op hun erewoord. 

Nu er druppelsgewijs gijzelaars vrijkomen, heet het ineens dat beide partijen ‘vrouwen en kinderen’ vrijlaten. De foutieve indruk wordt gewekt dat de Israëlische gevangenissen uitpuilen van de Palestijnse moeders met kleine kinderen, van onschuldige jonge vrouwen die de bloei van hun leven achter vijandelijke tralies zien verwelken en argeloze bejaarde dames die van de zionisten geen rustige oude dag mogen genieten. 

Emoties

Vrouwen en kinderen … echt, NOS? Uit de Israëlische gevangenissen komen volwassenen vrij en jongeren die nog geen achttien zijn, die gearresteerd zijn voor terreurdaden en andere wetsovertredingen. De omroep maakt daarvan: ‘ze zouden stenen hebben gegooid’. Feiten doen er niet meer toe, in het hoofd van de kijker is het zaadje van de manipulatieve gelijkstelling geplant: beide partijen houden kwetsbare onschuldigen vast, de Joden zijn geen haar beter dan Hamas. Erg hè, dat er zomaar vrouwen en kinderen in Israëlische gevangenissen zitten. 

Om deze schaamteloos geveinsde gelijkwaardigheid compleet te maken, toonde de NOS ‘emoties’ van de andere kant. De thuiskomst van de Palestijnse terroristen werd gevierd met omhelzingen, tafels vol lekkernijen, huilende moeders. Geen enkele reflectie over de gepleegde misdaden werd vereist. Geen enkel commentaar van de journalisten daarover. Uiteraard liet de NOS niet de hysterische weerziensdansen zien waarbij de intifada wordt uitgeroepen, de Joden meer pogroms worden beloofd en de net vrijgelatene verklaart opnieuw ten strijde te trekken, terwijl de eigen moeder haar eigen kind het liefst ziet als martelaar. Het heden wordt door de redactie van het journaal gecensureerd waar je bij staat.

Als journalist krijg je last van plaatsvervangende schaamte bij zoveel kwaadaardigheid

De Jood als onmens, dat beeld laat de NOS graag zien. Daarom waren er journaalitems over het vermeende gebrek aan empathie van Joden voor de Palestijnen. Correspondente Nasrah Habiballah, het studiomeubelstuk uit Tel Aviv dat zelden buiten komt en doorgaans persberichten opdreunt, kwam eindelijk in beweging om selectief cafébezoekers te spreken. Die gaven eerlijk toe bang te zijn voor Palestijnen, ze maakten zich zorgen over hun lot en dat van de gijzelaars. Vind je het gek, na een pogrom? De NOS vond van wel en vroeg een psycholoog deze onmenselijkheid te duiden. 

Insinuatie

De dag daarna kwam de volgende schoffering. De journaalpresentatrice vroeg zich af of ‘een uitgebalanceerde berichtgeving’ over deze oorlog mogelijk was. Eindelijk zelfreflectie, dacht ik. Maar neen, het ging over de Israëlische media: die toonden onvoldoende Palestijns leed, vond Hilversum. Dat deden ze om mensen te sensibiliseren voor het doden van Palestijnen. Als journalist krijg je last van plaatsvervangende schaamte bij zoveel kwaadaardigheid. Dit was dus het antwoord van de NOS op de beschuldiging dat zijzelf Israëlisch leed negeerden. Een kwalijke insinuatie, vond de NOS dat. Maar het bewijs lag voor het oprapen. Op NOS Stories, het Instagramkanaal voor de jeugd, waren in de twee weken voorafgaande aan de ‘insinuatie’ 23 berichten geplaatst over de oorlog, waarvan slechts één over families van de gijzelaars. Vrijwel alle andere berichten gingen over Palestijns leed en gevoelens van Nederlandse moslims. 

Een redactie die partij kiest in een buitenlandse oorlog bedrijft al kreupele journalistiek. Als er ook nog partij wordt gekozen voor terroristen die Joden afslachten, door het leed van de slachtoffers nauwelijks te tonen en de nabestaanden als onmensen te portretteren, is er meer mis dan bevooroordeeldheid. Dan is er sprake van haat die diep zit, bij de redactie en bij iedereen in Hilversum die niet ingrijpt. Dit komt niet meer goed.

Opmerkingen (16)
tiki 02 december 2023, 09:41
Eenzelfde reactie als Naucicaa Marbe kwam van Melanie Philips, de gerenomeerde Britse journaliste met koffers vol ervaring. **Het méést efficiente wapen van Hamas is de Internationale media**. Zij doen het vuile werk voor Hamas & friends. Het stadium van Useful Idiot zijn ze allang voorbij want ze hebben een bewuste keuze gemaakt. Het steunen van het kwaad! Vastberaden eenzijdig word er gelogen, gemanipuleerd, geminimaliseerd (Hamas wandaden), gemaximaliseerd (Israel's 'wandaden'), verzwegen, weggekeken (Hamas), uitvergroot (Israel), feiten verdraait of weggelaten, gefotoshopte foto's/beelden als bewijs en bewust onbeschofte & agressieve vragen van Journalisten aan Israelische politici/representanten....allemaal doen ze eraan mee van Associated press, CNN, ITV, BBC, NYT, NOS,VRT, kranten etc.etc.etc. Behalve de menselijke slachtoffers is de JOURNALISTIEK de grootste verliezer.......''''behalve de Duitse media want die zijn, als een van de weinigen, zéér objectief met mensen met historische kennis , die feiten van fictie kunnen & 'willen onderscheiden.
Bas Fortuin 02 december 2023, 09:57
De NOS? Uit de Israëlische gevangenissen komen volwassenen vrij en jongeren die nog geen achttien zijn, die gearresteerd zijn voor terreurdaden en andere wetsovertredingen. De omroep maakt daarvan: ‘ze zouden stenen hebben gegooid’." Weet de NOS dan niet dat Stenen even dodelijke wapens zijn als Kogels? Vergeten dat David de reus Goliath velde met zijn Slinger en een Steen? 1 Samuel 17. De NOS maakt wel meer grote Bloopers. Ongehoord Nederland moest ook van TV verdwijnen. De Rechtbank oordeelde anders: Eiseres [NOS] is gevallen aan de zijde van Gedaagde! [Ongehoord Nederland]. De Waarheid overwint altijd, je moet er wel voor strijden. Hoe zal het met de zeer omstreden premier Banjamin Natanyahu en regering aflopen als de kruitdampen tussen Hamas en Israel zijn opgetrokken? Hoop dat dan ook in Israel de Waarheid zal Zegevieren! 1 Kronieken 28 en 29.
tiki 02 december 2023, 10:25
Maar gelukkig is daar onze politieke duider & zelfbenoemde expert voor Human Rights & het Israel Palestina conflict, of juister uitgedrukt, het conflict van palestina met Israel, onze 'assistent professor' Peter Malcontent van de Universiteit Utrecht. Volgens mijn weten ben je of professor of assistent van de professor maar géén assistent professor...wat dan weer een bewijs is voor de “kennis & geloofwaardigheid” van deze expert. Op de vraag waarom volgens hem de oorlog weer was begonnen nadat het allemaal zo honky dory ging met de uitwisseling & wapenpauze, was het antwoord...””volgens mij heeft de Israelische legerleiding met de vuist op tafel geslagen om de strijd voort te zetten””. Nee beste assistent professor, de wapenpauze werd door geregelde Hamas schermutselingen verstoord, maar Israel prefereerde deze te negeren om maar zoveel mogelijk gijzelaars vrij te krijgen. Toen Hamas échter voor de zovéélste keer met zijn cynische spelletjes begon en tegen alle gemaakte verdragen verstootte, was de maat vol. Welke spelletjes? Behalve de dagelijkse vertraag tactieken van lijsten & veranderende lijsten, de humane charades voor Westerse media idioten van schouderklopjes & uitzwaaien door gemaskerde terroristen met kalasjnikov naar vrijgelaten gegijzelden.... ging het de laatste dag helemaal fout. Hamas wilde maar 8 mensen vrijlaten (I.p.v. 10) waarvan 3 doden voor dezelfde 30 terreur gevangenen én er werd een raket richting Israel afgevuurd. Dáárom is de gevechtspauze afgelopen mijnheer de assistent professor. Wat een armoede dat er in Nederland geen bekwamere experts te vinden zijn dan dit soort dilletanten. Mensen die de geschiedenis kennen, begrijpen wat ze zien, de juiste vragen stellen, mentaliteit & taal verstaan en daardoor het publiek op een juiste manier kunnen informeren. In Israel is een waardeloze PR, vooral omdat ze altijd langzaam werken om de échte feiten naar buiten te kunnen brengen en géén meningen of onzin van zelfbenoemde experts die hun kennis halen uit andere ongeinformeerde bronnen, want we weten het allemaal...EERLIJKHEID DUURT HET LANGST.
tiki 02 december 2023, 10:45
Jawel, bij Nieuwuur hebben ze nog een MO analist gevonden. Ditmaal een jonge 'conflict exper't van het gerenomeerde Clingendael instituut. ""Door de acties van Israel ben ik bang dat de vrede verder weg is dan ooit"" orakelde hij. Wow...wat een inzicht. Beste vriend, Hamas/Abbas/ PA/PLO & friends willen géén vrede , niet dichtbij of veraf. Het énige wat ze willen is de VERNIETIGING van de staat Israel. Dit staat duidelijk beschreven in hun handvest en dát is heilig, onbespreekbaar & niet inruilbaar. Misschien moet u dát eens doorlezen en dán pas uw analyse met ons delen. Alléén wanneer het Westen, onder aanvoering van de (sociale) Media de palestijnse gifbekers leeggooien i.p.v. ze stééds bij te vullen met goedkope kletspraatjes & hulp waardoor hun leiders allemaal $$ miljardair zijn geworde en zij in de shit blijven zitten, zal er een oplossing komen voor al die zielige palestijnen. Het Westen heeft een flink pak boter op zijn hoofd in dit etterende conflict & hun lot! Analyseer dat maar eens mijnheer de conflict expert.
G.B. Valkema 03 december 2023, 11:22
Voortreffelijk verwoord door mw. Marbe. Duidelijker en juister kan het niet! Ondertussen weten we het wel en eigenlijk weten we het al heel lang: de NOS is de spreekbuis van Hamas en kan de zusterorganisatie van de o zo betrouwbare "nieuwszender" Al Jazeera worden genoemd Al Jazeera wordt gesponsord door Quatar, de uitvinder van de mensenrechten en tot en met anti-Israël. Hoe onafhankelijk kun je het hebben. Dat de NOS ooit objectief over Israël/Hamas zal gaan berichten is helaas een illusie. Goed dat het NIW de vinger aan de pols houdt.
Andre Haring 03 december 2023, 13:40
Excellent artikel.
Joost 03 december 2023, 15:39
De berichtgeving op de NPO is inderdaad zó opvallend eenzijdig en suggestief dat het - voor wie beter geïnformeerd is - slechts met plaatsvervangende schaamte bekeken kan worden.
Gerda Schrijver 03 december 2023, 17:01
Niet meer kijken naar het NOS-journaal. Dat lijkt mij eigenlijk het beste. Het is te schandelijk voor woorden, wat men voor leugens/verdraaiingen moet incasseren, als je weer eens een keertje naar het achtuurjournaal kijkt. Beiden zijn slachtoffer van de oorlog, zowel "palestijnen" als Israëliërs. Oh,oh, dat wil men toch zo graag elke dag duiden bij de redactie van de NOS. Hoe sympathiek b.v. Rob Trip ook overkomt, je zet na het horen van Nasrallah Habiballah met een wrange nasmaak en ergernis de knop uit, want je voelt je vernaggeld en gepaaid, dat je al geluisterd hebt. Opheffen dit mediakanaal is mijn mening. Het kost de Nederlandse burger alleen maar verspild geld.
Hendrik 04 december 2023, 15:11
Ik walg van die berichtgeving van de NOS. Zo'n NOS uitslagavond van de verkiezingen, wanneer de PVV aan kop gaat. Stoffer uit Elspeet en z'n SGP komt ze ook niet uit. Nee de journalistiek van de NOS denkt links en vooral wanneer er te rechtse politici achter Israël staan moeten ze er niets van hebben. Nee Joods ben ik niet, maar de liefde voor Israël is mij wel met de paplepel ingegeven. Wie Israël zegent zal zelf gezegend worden. Dat is een gigantische waarheid! Ik bid voor de vrede van Jeruzalem en voor allen die binnen haar muren wonen. Israël zij gezegend. Psalm 122
Evelina de Wispelaere 05 december 2023, 03:43
ik kijk al jaren niet meer ze hebben bewust gelogen over of nieuws weggelaten over het hele corona gebeuren en nu liegen ze weer ze zijn niet de enigen .en dan de oorlog rusland oekraine daar is ook over gelogen .dus niet alleen kritisch zijn als het ons aangaat maar ook als het misschien ongemakkelijk wordt mbt eigen narratief de mainstream media is een spreekbuis voor specifieke mening dus niet onderzoekend niet neutraal
tiki 05 december 2023, 08:09
Wel, bij de VTR, jawel alwéér in het programma 'de Afspraak, hadden ze ook een nieuwe verslaggever....Dyab Abou Jahjah, oud Hebollah strijder, vandaag "pedagoog" en een graag geziende gast om het MO & wandaden van Israel te duiden. Hij mocht zijn monologen over Genocide zonder weerwoord verspreiden. Niet dat niemand een weerwoord probeerde in te brengen, maar die werden door hem de mond gesnoerd....ook de presentrice werd gezegd dat wanneer Abou spreekt, zij moet zwijgen...wat ze ook deed. Alleen zijn politieke buurman mocht spreken, maar die was het dan ook met hem eens en nog stééds verbolgen over het feit dat de Belgische PM zo "sceptisch " in Israel werd ontvangen met zijn goede boodschap aan de grens met Gaza ten tijde van de gijzelaars/terroristen ruil, want nee, dat had niets met PR te maken.
tiki 05 december 2023, 09:31
Khaled & Sophie....een groot platform voor her Rode Kruis met hun klaagzang over de arme Gazanen. Wat deze hypocrieten er niet bij vermelden is het abominabele gedrag van het Rode kruis dat zijn werk weigert te doen voor Joodse gijzelaars in Gaza. Familie met medicijnen voor de vastgehouden slachtoffers worden als zeurpieten weggezet & onbeschoft weggestuurd door deze 'humanisten'. Ze proberen niet eens uit te vinden hoe het met de gezondheid van de gijzelaars is...alléén de 'slachtoffers van Gaza' is hun mantra. Gisteren waren ze een uurtje in Gaza, waarna ze besloten om ''''''''volgende week een gesprek aan te gaan met de familieleden. Een andere duider in het programma om WNL kwam ons vertellen dat er al bijna 15000 doden, het merendeel kinderen door Israel zijn vermoord in Gaza....."méér dan alle doden in Oekraine in 1.5 jaar" vertelde hij ons. Waar deze ongeverifieerde cijfers vandaan komen? Van het 'ministerie van gezondheid' uit Gaza van diep onder de grond! Zij kennen de westerse media malloten & weten hoe hen te bespelen. Zonder een enkel bewijs worden er cijfers & getallen de wereld in gesmeten voor ignorante kijkers & luisteraars door een gehersenspoelde media....een media die ''bewijzen wensen te zien van de aangerande, gemolesteerde, & vermoorde Israelische vrouwen door Hamas op 7 october. Iets waarbij het "recht van Hamas voor deze bestialiteit, 60 dagen lang door de media, vrouwen & humanitaire organisaties, United Nazis & friends unaniem genegeerd werd....want ""waar is het bewijs!
Henri 06 december 2023, 11:08
Ik kijk al jaren rond etenstijd naar het journaal van 6 uur. Niet om te kijken wat voor nieuws er is (zoals heel lang geleden), maar om te kijken hoe links ze zijn. De laatste maanden is daar voor mij het wel heel duidelijke anti-Israël nieuwsgeving bijgekomen. En ook ik schaam me kapot, terwijl ik geen journalist ben. Eerlijk gezegd vindt ik dat van die 'journalisten' bij het journaal ook niet. Een van de functies van journalisten is om de democratie te controleren (vandaar bronbescherming enzo), maar dan moet je wel in staat zijn om je eigen mening wat naar de achtergrond te drukken. Dat kunnen ze totaal niet. Ik heb verder een vraag aan ze gesteld over het bekijken van die beelden, maar daar kreeg ik alleen een algemeen antwoord op. Op mijn vervolgvraag kreeg ik geen antwoord. Dus een klacht ingediend bij de ombudsman. Ook niets meer van gehoord.
Shlomo Itai 06 december 2023, 20:38
Kun je een voorstelling maken van hoe de Nederlandse media er over twintig of dertig of veertig jaar uit zullen zien ? Enkele dingen zijn zeker: Ze zullen het niet meer hebben over stikstof, niet over LHBT-rechten en niet over Woke. Die enthousiaste jongens en meiden van de media beseffen helaas nog niet dat zijzelf ondanks hun antisemitisme in het geheel niet passen bij de toekomstige ultra-rechtse en ultra-conservatieve heersers conquista musulmana-stijl, maar als ze geluk hebben en onderweg geen kopje kleiner zijn gemaakt vanwege hun linkse meningen of sexuele geaardheid, dan kunnen ze straks afgedankt achter de geraniums, met weemoed en misschien een beetje bitter, terugdenken aan de belangrijke rol die ze in onze dagen met zoveel overgave hebben gespeeld voor de islamitische kolonisatie van Nederland.
Guido Joris 08 december 2023, 14:11
Nos-journalisten zijn koorknaapjes vergeleken met de VRT "the Voice of Hamas Flanders". Het anti-zionisme is het antisemitisme van stompzinnige intellectuelen die daarmee het jodenhaatbuikgevoel van de ongeletterde Nederlanders en Vlamingen voedt. Wat een doffe ellende om deze onwaardige journalisten bezig te horen. Jean-Paul Sarte schreef al kort na de oorlog dat antisemieten altijd anere antisemieten nodig hebben om hun identiteit in stand te houden. Dat is precies wat er nu gebeurt, ze rollen over de buis heen om elkaar kracht bij te zetten. Op die manier voorkomen ze het fenomeen dat Sartre omschreef als: "zonder andere antisemieten moeten ze naar zichzelf kijken en tot de ontdekking komen dat ze afgunstige gefrustreerde zielepoten zijn.
Theun Woudwijk 09 december 2023, 16:19
Uitstekend verwoord van Nausicaa Marbe. Ben het overigens helemaal eens met de reacties van ‘tiki׳
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *