Diamant blijkt draaikont
Jewcy

Diamant blijkt draaikont

Roel Abraham 13 november 2023, 07:00
Diamant blijkt draaikont
CANNES, FRANCE - MAY 17, 2019: Negin Mirsalehi attends the screening of "Pain And Glory (Dolor Y Gloria/Douleur Et Gloire)" during the 72nd annual Cannes Film Festival

Nou, dat escaleerde rap. In mijn vorige Jewcy verhaalde ik ontroerd over een prachtig vormgegeven influencer, genaamd Negin Mirsalehi, die zo moedig was haar nek uit te steken en haar zeven miljoen volgers op Instagram mededeelde dat ze vierkant achter Israël stond in de strijd tegen het terrorisme van Hamas. Wat fijn! Iemand die niet de NRC leest, maar wél zelf nadenkt, hoewel haar leven bestaat uit heule kleine bikini’s, zelfgemaakte parfums met honing en een rij parelwitte tanden. 

Want veel meer is het niet. Niet geheel onlogisch, want haar ouders verlieten ooit schielijk het door extremistische moslims overgenomen keizerrijk Perzië en verruilden die gribus voor het altoos pittoreske Amsterdam, de stad waar vele vluchtelingen door de eeuwen heen zich veilig voelden. Joden bijvoorbeeld. O … wacht. 

Omzetdaling

Enfin, mijn Jewcy was nog maar net gedrukt of Negin, die uiteraard ook het NIW leest, voelde zich genoodzaakt haar fijne bericht aan de wereld als een te harde keutel in te trekken. De schaars geklede en welriekende dame verklaarde dat ze helemaal niet pro-Israël was, maar neutraal. Dat ze het zielig vond voor mensen aan beide kanten van het conflict en dat ze met haar berichtje helemaal niet één kant koos. Ook zei ze dat het verwijderen van haar verhaal niks, maar dan ook niks te maken had met druk van haar zeven miljoen volgers en dat ze er verder al veel te veel energie aan besteed had. 

Maar natuurlijk! Ze werd door de afnemers van haar gepureerde bloemen met water opeens virtueel gestenigd, met als dreigend gevolg een gevreesde omzetdaling van hier tot Teheran. En dat ze er verder geen energie meer in wilde steken, zagen we ook gelijk. In haar story op Instagram wemelde het namelijk opeens van filmpjes van schattige Palestijnse kindjes die hun toekomstdromen uit de doeken deden, met hun mooie grote bruine ogen. De een wilde voetballer worden, de ander dokter om mensen te kunnen helpen in oorlogstijd. De tranen biggelden haar over de bepoederde wangen. Meid, je mascara loopt uit! 

Negin werd opeens virtueel gestenigd, met als dreigend gevolg een omzetdaling van hier tot Teheran

Negin betekent juweel, vertelde ik de vorige keer al, ik vond dat ze die naam met trots mocht dragen. Soms is een juweel een diamant: het lijkt heel wat, maar het is niet meer dan een stuk steenkool waar flink druk op is gezet. Over Gisou, het eigen merk van de influencer, staat het volgende op haar site: “Het haarparfum van Gisou laat niet alleen je haar prachtig glanzen, het ruikt ook heerlijk. De verrijkende toevoeging van Misalehihoning uit Negins eigen bijentuin voedt het haar en verleent het een glans waarmee je indruk maakt.”  

Kernactiviteiten

Soms is een glanzende diamant niet wat-ie lijkt. Mijn vader zei vroeger wel: het glimt als een keutel in de maneschijn. Met je glans. En we weten allemaal hoe een drol ruikt. Regelmatig vraag ik me de laatste tijd af hoeveel vrienden we überhaupt nog overhouden in de wereld van de influencers. Deze mensen hebben nergens verstand van, maar trekken wel hun opgespoten lippen open en beïnvloeden hele massa’s. Zestig procent van het Hart van Nederland-panel, met 40 duizend leden, vindt dat influencers hun mond moeten houden over politieke kwesties en zich alleen kirrend moeten bezighouden met hun kernactiviteiten: mooi zijn en producten aanprijzen. Zit wat in. Aan de andere kant kunnen we nu zelf ook mooi het kaf van het koren scheiden. Mocht u dus vorige week naar aanleiding van mijn verhaal met tranen in de ogen de veredelde haarsappen met honing van Gisou hebben aangeschaft om op uw inmiddels van ellende grijze kapsel te sprenkelen, dan spijt me dat vreselijk. Wellicht kunt u de kattenbak ermee parfumeren. 

Ook op de christelijke kansels staan influencers overigens. Er is een – helaas geanonimiseerde – enquête gehouden onder 750 predikanten, meldt het Nederlands Dagblad. Daaruit blijkt dat steeds meer dominees partij kiezen tégen Israël. Nog maar een kwart geeft aan onvoorwaardelijk achter de Joodse staat te staan. Zoals een vrouwelijke voorganger van de Protestantse Kerk in Nederland het verwoordt: sinds de pogrom van 7 oktober en de reactie van Israël daarop is ze ‘kritischer geworden op haar ‘Joodse broeders en zusters’. 

Dat zien we wereldwijd, hoe Joden kritischer bekeken worden momenteel, hun vliegtuigen worden zelfs bestormd. Nou, mevrouw de dominee, ik geloof niet dat ik door u ‘Joodse broeder’ genoemd wil worden.

Foto: Negin Mirsalehi in Cannes, 2019. © Tania Volobueva/Shutterstock

Plaats opmerking