Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Jewcy

Diamant blijkt draaikont

Roel Abraham 13 november 2023, 07:00
Diamant blijkt draaikont

Nou, dat escaleerde rap. In mijn vorige Jewcy verhaalde ik ontroerd over een prachtig vormgegeven influencer, genaamd Negin Mirsalehi, die zo moedig was haar nek uit te steken en haar zeven miljoen volgers op Instagram mededeelde dat ze vierkant achter Israël stond in de strijd tegen het terrorisme van Hamas. Wat fijn! Iemand die niet de NRC leest, maar wél zelf nadenkt, hoewel haar leven bestaat uit heule kleine bikini’s, zelfgemaakte parfums met honing en een rij parelwitte tanden. 

Want veel meer is het niet. Niet geheel onlogisch, want haar ouders verlieten ooit schielijk het door extremistische moslims overgenomen keizerrijk Perzië en verruilden die gribus voor het altoos pittoreske Amsterdam, de stad waar vele vluchtelingen door de eeuwen heen zich veilig voelden. Joden bijvoorbeeld. O … wacht. 

Omzetdaling

Enfin, mijn Jewcy was nog maar net gedrukt of Negin, die uiteraard ook het NIW leest, voelde zich genoodzaakt haar fijne bericht aan de wereld als een te harde keutel in te trekken. De schaars geklede en welriekende dame verklaarde dat ze helemaal niet pro-Israël was, maar neutraal. Dat ze het zielig vond voor mensen aan beide kanten van het conflict en dat ze met haar berichtje helemaal niet één kant koos. Ook zei ze dat het verwijderen van haar verhaal niks, maar dan ook niks te maken had met druk van haar zeven miljoen volgers en dat ze er verder al veel te veel energie aan besteed had. 

Maar natuurlijk! Ze werd door de afnemers van haar gepureerde bloemen met water opeens virtueel gestenigd, met als dreigend gevolg een gevreesde omzetdaling van hier tot Teheran. En dat ze er verder geen energie meer in wilde steken, zagen we ook gelijk. In haar story op Instagram wemelde het namelijk opeens van filmpjes van schattige Palestijnse kindjes die hun toekomstdromen uit de doeken deden, met hun mooie grote bruine ogen. De een wilde voetballer worden, de ander dokter om mensen te kunnen helpen in oorlogstijd. De tranen biggelden haar over de bepoederde wangen. Meid, je mascara loopt uit! 

Negin werd opeens virtueel gestenigd, met als dreigend gevolg een omzetdaling van hier tot Teheran

Negin betekent juweel, vertelde ik de vorige keer al, ik vond dat ze die naam met trots mocht dragen. Soms is een juweel een diamant: het lijkt heel wat, maar het is niet meer dan een stuk steenkool waar flink druk op is gezet. Over Gisou, het eigen merk van de influencer, staat het volgende op haar site: “Het haarparfum van Gisou laat niet alleen je haar prachtig glanzen, het ruikt ook heerlijk. De verrijkende toevoeging van Misalehihoning uit Negins eigen bijentuin voedt het haar en verleent het een glans waarmee je indruk maakt.”  

Kernactiviteiten

Soms is een glanzende diamant niet wat-ie lijkt. Mijn vader zei vroeger wel: het glimt als een keutel in de maneschijn. Met je glans. En we weten allemaal hoe een drol ruikt. Regelmatig vraag ik me de laatste tijd af hoeveel vrienden we überhaupt nog overhouden in de wereld van de influencers. Deze mensen hebben nergens verstand van, maar trekken wel hun opgespoten lippen open en beïnvloeden hele massa’s. Zestig procent van het Hart van Nederland-panel, met 40 duizend leden, vindt dat influencers hun mond moeten houden over politieke kwesties en zich alleen kirrend moeten bezighouden met hun kernactiviteiten: mooi zijn en producten aanprijzen. Zit wat in. Aan de andere kant kunnen we nu zelf ook mooi het kaf van het koren scheiden. Mocht u dus vorige week naar aanleiding van mijn verhaal met tranen in de ogen de veredelde haarsappen met honing van Gisou hebben aangeschaft om op uw inmiddels van ellende grijze kapsel te sprenkelen, dan spijt me dat vreselijk. Wellicht kunt u de kattenbak ermee parfumeren. 

Ook op de christelijke kansels staan influencers overigens. Er is een – helaas geanonimiseerde – enquête gehouden onder 750 predikanten, meldt het Nederlands Dagblad. Daaruit blijkt dat steeds meer dominees partij kiezen tégen Israël. Nog maar een kwart geeft aan onvoorwaardelijk achter de Joodse staat te staan. Zoals een vrouwelijke voorganger van de Protestantse Kerk in Nederland het verwoordt: sinds de pogrom van 7 oktober en de reactie van Israël daarop is ze ‘kritischer geworden op haar ‘Joodse broeders en zusters’. 

Dat zien we wereldwijd, hoe Joden kritischer bekeken worden momenteel, hun vliegtuigen worden zelfs bestormd. Nou, mevrouw de dominee, ik geloof niet dat ik door u ‘Joodse broeder’ genoemd wil worden.

Foto: Negin Mirsalehi in Cannes, 2019. © Tania Volobueva/Shutterstock

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (3)
jolant luyendijk 13 november 2023, 10:51
Er is de laatste decennia te veel veel te veel genivelleerd in het onderwijs. Veel van de huidige predikanten (uiteraard niet de emeriti en ook niet allen) hebben geen middelbare schoolopleiding genoten, laat staan gymnasium. Zij stromen via MAVO, MBO en 1 jaar HBO in. De resultaten voor Klassieke Talen zijn erbarmelijk slecht. Verder kiezen zij later in hun opleiding voor het NT om zodoende het Hebreeuws te kunnen laten vallen. Vinden zij te moeilijk. En.... zij kunnen niet preken. Vertellen verhaaltjes op de kansel. Verder is de PKN zelfs bezig om zij- instromers klaar te stomen voor deze opleiding. Toe maar. Een gewild baantje om dominee te zijn voor vrouwen met kinderen.
Bas Fortuin 13 november 2023, 12:33
Een toffe trefzekere titel van het artikel van Roel Abraham: Diamant blijkt draaikont. Ja, zo ken ik er ook nog een paar. 750 predikanten, meldt het Nederlands Dagblad, kiezen steeds meer partij tégen Israël." Zie Psalm 129. Nog maar een kwart geeft aan onvoorwaardelijk achter de Joodse staat te staan." Het geloof in de God van Israël en de Bijbel is in alle geloofs-gemeenschappen: Joods, Protestants, RKK en Vrijzinnige Gemeenten aan het verdwijnen. Woorden als van de vroegere Profeten Elia: Zo zegt de Here, de God van Israel worden nog zelden uitgesproken. Het gevolg is massale kerkverlating! Mijn vrouw en ik verlieten 20 jaar geleden dan ook zonder spijt de Ger. Kerk. We lezen dagelijks liever samen de Bijbel hardop en zingen een Psalm of Gezang dan naar het geleuter, verhaaltjes van moderne theologen die de Bijbel laten buikspreken, te moeten luisteren. Wij leerden in Jeruzalem de Bijbel door Joodse ogen te lezen. Schrijvers als Schalom ben Chorin, Prof. Frederik Weinreb en de Joodse schrijfster Maartje van Tijn en Dick Nicolai: Belofte en Catastrofe...De Code van het Oude Testament gebroken, openden voor ons een nieuwe wereld die geen sprookje is. We hebben medelijden met uitspraken gedaan door een allemansvriend zoals de paus of uitspraken gedaan door zeer onbetrouwbare lieden van de Wereldraad van kerken. Een ding maakt ons nog steeds dankbaar: De Bijbel is al eeuwen Ook Nu het meest vertaalde, gedrukte, verkochte, gelezen Boek ter wereld!!! Hoezo? Dat Boek der boeken spreekt altijd in Uitroeptekens!!! Geen wonder...De Bijbel is het Enige Boek uit de Oudheid waarvan de Schrijver nog leeft. Ik adviseer mensen dan ook altijd: Read Three Chapters A Day, It Keeps The Devil [praatjesmakers] Away!
Shlomo Itai 14 november 2023, 13:59
Nog zo één: Suzan Sarandon steunt de pogrom van 7/10 en verklaart dat wij de context niet begrijpen. Er is maar één context voor erger dan beestachtig gedrag en dat is de ideologie van de moslimbroeders. Lijdt Sarandon aan alzheimer, of is ze 9/11 al vergeten ? Of begrijpen we ook dáár de context niet van ? יימח שמה.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *