Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Met z’n allen lekker haten op TikTok
Nieuws

Met z’n allen lekker haten op TikTok

Sinds 7 oktober is het antisemitisme op de sociale media ontploft. Vooral TikTok staat in de belangstelling, omdat dit jonge platform het snelst groeit onder de jeugd. Opvallend: Osama bin Laden is enorm populair.

Ruben Gischler 11 december 2023, 07:00
Met z’n allen lekker haten op TikTok

Op TikTok waren deze zomer de antisemitische filmpjes onder de noemer ‘Dwergenjacht’ een kortstondig, groot succes. Dit najaar was het een brief van terroristenleider Osama bin Laden, verantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september 2001, die de hitlijst aanvoerde. In die brief uit 2002 beschuldigt Bin Laden de Verenigde Staten van alles en nog wat. Hij hanteert volop antisemitische beeldspraak waarin Joden met woeker en uitbuiting Amerika zouden beheersen. 

Een tiktokker vond de brief op de site van de Britse krant The Guardian en presenteerde de tekst alsof die zijn ogen had geopend: “Alles wat wij over het Midden-Oosten, 9/11 en terrorisme hebben geleerd, is een leugen.” Binnen enkele dagen was al 14 miljoen keer gerefereerd aan de hashtag #alettertoamerica. The Guardian haalde de brief offline en ook TikTok zelf verwijderde de video’s. Het platform, eigendom van een Chinees bedrijf dat aantoonbare banden heeft met de communistische partij, staat in Amerika onder grote politieke druk. Sommige politici noemen de populaire app ‘digitale fentanyl’, naar de in China geproduceerde drug met verwoestende gevolgen voor de binnensteden van San Francisco en Philadelphia.  

Zoekmachine

Eerst wat cijfers: TikTok is dit jaar in de VS momenteel het meest gebruikte platform onder generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012). Onderzoeksbureau Ypulse claimt dat bijna alle Amerikanen onder de 40 jaar elke dag TikTok gebruiken. Bijna de helft van de jongeren onder de 26 zou drie uur per dag met de app bezig zijn, bijna 20 procent meer dan vijf uur. De New York Times meldt dat TikTok Google voorbij is gestreefd als meest gebruikte zoekmachine onder jongeren. 

Dat antisemitische inhoud en pro-Palestijnse propaganda om zich heen grijpt, wijten de experts aan het genadeloze algoritme van de app. Inmiddels vindt al meer dan de helft van de jongeren de acties van Hamas gerechtvaardigd, wees een recent onderzoek van Harvard University uit. 

‘Israël heeft de informatieoorlog onder scholieren en studenten allang verloren’

Na een stortvloed van Palestijnse propaganda als reactie op een simpele steunbetuiging voor Israël probeerde Jeff Morris Jr. onlangs het algoritme van TikTok te analyseren. In een online discussie concludeert de voormalige vicepresident van Tinder dat Israël de informatieoorlog onder middelbare scholieren en studenten allang heeft verloren. Veel propaganda wordt volgens hem aangestuurd door een heel leger van betaalde reageerders, supporters en doorstuurders. Pro-Palestinaberichten worden drie miljard keer bekeken, tegenover 200 miljoen voor pro-Israëlteksten. Deze week meldt de Süddeutsche Zeitung dat het kenwoord #FreePalestine inmiddels 10 miljard nieuwsgierigen lokt, terwijl #IstandwithIsrael met maar 70 miljoen is gestegen. 

Almere

Door het massale anti-Israëlsentiment op TikTok is het voor auteurs commercieel aantrekkelijk hun berichten daarop aan te laten sluiten. Wie elke dag minstens een halfuur op de app doorbrengt, heeft 17 procent meer kans op antisemitische en anti-Israëldenkbeelden, leert onderzoek van Generation Lab. Ter vergelijking: op Instagram is dat zes procent, op X maar twee. 

In Nederland is het niet veel anders. Ook hier neemt de populariteit van TikTok toe onder jongeren. Drie weken geleden uitte een leraar op een middelbare school in Almere al zijn zorgen in het NIW over de groeiende invloed van Holocaust-ontkennende filmpjes. Een bericht van influencer Aylin Fakili met beschuldigingen over babymoord en orgaanoogst door ‘zionisten’ leverde razendsnel zoveel steunbetuigingen op dat een politieke partij er drie Kamerzetels mee zou kunnen vullen. 

Na groeiende kritiek en uit angst door de VS in de ban te worden gedaan, verwijdert het Chinese bedrijf al te opzichtige antisemitische video’s. Daaronder die van Fakili, hoewel zij die inmiddels op haar aangepaste account heeft teruggeplaatst. Een definitieve oplossing is nog niet gevonden. Hardcore antisemieten verschuilen zich graag achter zoektermen als ‘1$rael’ of ‘Z10n13ten’. Daarnaast draait TikTok graag de redenering om. Het zou juist de voorkeur van jongeren zijn die trends op de app bepalen, niet het algoritme. De laatste rage is reading the Quran, Koranlezen. Het levert een droeve stoet verdwaasden op die blij kirren over het heilige boek. 

Doet dat niet ergens aan denken? O ja, het was een dringend advies van Osama bin Laden in zijn brief aan Amerika.

Opmerkingen (3)
tiki 11 december 2023, 09:38
We stevenen met open ogen af naar een enorme galactische boem. De wereld is moreel failliet en er is 'iemand daarboven die dit ziet! De verenigde Nazi's, het bloed Rotte Kruis, de manipulerende media, de corrupte/liegende poitici met hun spelletjes, de zakkenvullende 'humanitaire' NGO's die 110 miljoen vluchtelingen laten verrotten in vieze kampen, hypocriete regeringen die hun eigen burgers laten verzuipen, oorlogen die al jaren duren en waar geen mens één nacht van wakker licht, terroristen & politieke oorlogsmisdadigers die weer in aanzien stijgen en wiens daden zijn vergeven. Maar......wanneer Israeli's de wapenen opnemen voor het héle Joodse volk en zeggen NEVER AGAIN, dán reageert de héle getiktokte menigte. Hét slachtoffer symbool van van deze humanisten, de palestijnen, zijnde de heilige koeien van deze tijd, worden 'zomaar & voor niets brutaal aangevallen door agressieve Joden........en dat is niet zoals het moet zijn. .
Shlomo Itai 11 december 2023, 22:32
In de jaren 1970 stuitte ik toevallig op een helemaal niet slecht bedoelende moslim die me deed realiseren hoe diep en hoe ver de ideologie van de moslimbroeders was doorgedrongen. Ik ben me er in gaan verdiepen en kwam tot de conclusie dat de massale aanwezigheid van moslims in het Westen - vooral Europa - móest leiden tot conflict. Wat ik me toen nog niet realiseerde was dat er in de Westerse samenleving - en opnieuw: vooral in Europa - ook een proces van societal collapse was begonnen. Ik begrijp nu dat ik tot voor kort nog veel te optimistisch was: Europa zit vol springstof die wacht op een vonk. Neem in vredesnaam je kinderen en zoek een veiligere plek.
Bas Fortuin 12 december 2023, 12:32
Met z’n allen lekker haten op TikTok. Sinds 7 oktober is het antisemitisme op de sociale media ontploft. Vooral TikTok staat in de belangstelling, omdat dit jonge platform het snelst groeit onder de jeugd. Opvallend: Osama bin Laden is enorm populair." Kan wel zijn maar uitsluitend bij antisemieten en racisten. De moslim Osama bin Laden leerde Jodenhaat vanuit de Koran en werd/is nu enorm populair bij Palestijnen, Hamas en Ongelovigen met zijn opruiende gemene retoriek. Ook het boek Mein Kampf van Adolf Hitler is niet aan te slepen vooral in Moslimlanden. De Bijbel is daar een verboden Boek, nergens te koop in Boekwinkels. Die Jodenhaat die deze mislukte, antisemitische leugenachtige dode leiders verkondigd hebben werkte Goddank als een boemerang. Ze kwamen allen smadelijk aan hun einde. Een lesje geschiedenis: Hoe kwamen Arafat, Nasser, Saddam Hoessein, Marx, Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot aan hun eind? De Waarheid overwint altijd! Plato leerde het al: Niemand is meer gehaat dan hij die de Waarheid spreekt. Israël en Jeruzalem, de stad van de grote Koning wacht straks met de Joodse Masjiach een Gouden Toekomst. Ik ben blij dat ik nog leef en die dag misschien nog mag meemaken als vriend van Israël. Wonderlijk dat de Joodse Masjiach Alle Volken uitnodigt om straks met Hem het Loofhuttenfeest in Jeruzalem mee te vieren. Alle details in de profeet Zacharjah hoofdstuk 14:16-21. Mijn dag kan niet meer stuk. Lest Best! SHALOM.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *