Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Dit was de week

Administrator 09 november 2017, 00:00
Dit was de week

Foto: Claudia Kamergorodski

Deze week herdachten we de 22e sterfdag van Yitzhak Rabin. De broer van Mohammed Merah, Abdelkader, kreeg twintig jaar cel voor medeplichtigheid aan de terroristische slachting in een Joodse school in Toulouse (2012). Het was een week waarin de Libanese premier Hariri uit angst voor een aanslag op zijn leven, aftrad, in de wetenschap dat Hezbollah de teugels in het land heeft overgenomen, waarna Netanyahu verklaarde dat dit een wake-up call voor het Westen zou moeten zijn.

Het was een week waarin de Jerusalem Post met een artikel kwam over Nederlandse technologie die zou hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Iraans nucleaire wapenprogramma. Waarin na Ruut Weissman ook invloedrijk tv- en theaterman Job Gosschalk het veld moest ruimen vanwege seksuele intimidatie. Er verscheen een band waarop te horen zou zijn hoe Joop-hoofdredacteur Fransisco van Jole de aanranding van een 23-jarige vrouw probeerde goed te praten.

Tariq Ramadan, ooit islamitisch ‘bruggenbouwer’ in Rotterdam, werd door diverse slachtoffers beschuldigd van verkrachting. Zelfs van minderjarigen. Maar een collega van hem, ook verbonden aan de universiteit van Oxford, reageerde daarop met de wonderbaarlijke zin: “Voor sommige studenten is het gewoon een andere manier om als Europeanen te hoop te lopen tegen een prominente islamitische intellectueel. Wij moeten islamitische studenten steunen die in hem geloven en hem vertrouwen, en dat vertrouwen beschermen.” Maar een paar dagen later werd Ramadan toch op non-actief gesteld.

Dit was de week waarin treitervlogger Ismail Ilgün, met veel tamtam binnengehaald, na een half jaar door het AD naar huis werd gestuurd, en een week waarin Carry en Geert-Jan Knoops in het tv-programma Onschuldig?! laten zien hoe zij knokken voor de rehabilitatie van onterecht veroordeelden.

Dit was de week waarin een museumdirecteur de ultralinkse, antizionistische activiste Anne Fleur Dekker een goede spreekster vond voor de Kristallnachtherdenking. Ook werd 9 november door BDS-bewegingen uitgeroepen als internationale actiedag tegen ‘muren’. U begrijpt wel welke muur de meeste aandacht kreeg. Maar ook was het de week waarin bleek dat 1492 heel ver achter ons ligt toen de Israëlische president Rivlin met alle egards werd ontvangen door de koning en koningin van Spanje. “Als Isabella en Ferdinand dit eens konden zien,” tweette Avi Mayer, woordvoerder van de Jewish Agency.

Dat was een greep uit de week, op naar de volgende.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *