Drew Weissman wint Nobelprijs voor Geneeskunde voor covid-vaccin
Nieuws

Drew Weissman wint Nobelprijs voor Geneeskunde voor covid-vaccin

Redactie 02 oktober 2023, 14:00
Drew Weissman wint Nobelprijs voor Geneeskunde voor covid-vaccin

De Amerikaans-Joodse wetenschapper Drew Weissman en de Hongaarse onderzoekster Katalin Karikó krijgen de Nobelprijs voor geneeskunde. Hun werk maakte de ontwikkeling van mRNA-vaccins tegen covid mogelijk. De prijs wordt toegekend door de Nobelvergadering van het Karolinksa Instituut in het Zweedse Solna.

“Met hun baanbrekende ontdekkingen, die ons begrip van hoe mRNA met ons immuunsysteem werkt volledig hebben veranderd, hebben de prijswinnaars bijgedragen aan de ongeëvenaarde ontwikkeling van vaccins tijdens een van de grootste gevaren voor de menselijke gezondheid in de moderne tijd,” is te lezen in de motivatie van het instituut. mRNA-vaccins hebben mogelijk de levens van miljoenen mensen gered tijdens de covid-pandemie.

Weissman is de zoon van een Joodse vader en een Italiaanse moeder. Hij groeide op in de staat Massachusetts en studeerde aan de Brandeis Universiteit (genoemd naar het eerste Joodse lid van het Amerikaanse hooggerechtshof). Hij behaalde zijn doctortitel aan Boston University en werkte in het Beth Israel Deaconess Medical Center in diezelfde stad, voordat hij overstapte naar de National Institutes of Health in Maryland, een prestigieus ziekenhuis dat is gespecialiseerd in klinisch onderzoek. Daar werkte hij onder meer met Anthony Fauci, de belangrijkste covid-adviseur van de president Trump en Biden.

Op de afbeelding hierboven: Katalin Karikó en Drew Weisman – Nobel Prize Outreach

Plaats opmerking