Duimen
Binnenland

Duimen

Redactie 21 augustus 2014, 00:00
Duimen

NaamloosYasmina Haifi ziet terreurorganisatie ISIS als ‘een vooropgezet plan van zionisten’ die ‘bewust de islam zwart willen maken’. Nadat ze dit had getwitterd werd Yasmina door het ministerie van Justitie direct geschorst als ambtenaar bij het Nationaal Cyber Security Centrum. Woensdagochtend hadden ruim 6400 mensen hun steun betuigd aan Yasmina via een speciaal daarvoor geopende Facebookpagina. Eerder ging ‘journalist’ Eric Corton tijdens een interview met Yasmina op BNN Radio 1 iedere confrontatie uit de weg. Ze kon onbelemmerd herhalen dat volgens haar sprake was van een zionistisch complot. „Ik zou niet weten waarom ik afstand zou moeten nemen van mijn tweet,” vertelde ze. Aan het eind van het gesprek stak Eric twee duimen in de lucht naar Yasmina, zo was te zien op de oorspronkelijke video-opname van het gesprek.

Gelukkig had ze zich via Facebook al aangesloten bij Salaam-Shalom, de dialooggroep voor Joden en moslims, de opvolger van het door ruzies ten onder gegane Joods-Marokkaans netwerk; daar kan iedereen lekker doorbabbelen over wederzijds respect en over hoe goed Joden het eeuwenlang hadden in Marokko. Anti-westerse en anti-Joodse denkbeelden onder een deel van de moslims vormt intussen een indringend probleem.

Uiteindelijk is onderwijs – naast optreden tegen wetsovertredingen – een belangrijk deel van de weg naar een oplossing, maar het is een lange weg met nogal wat roadblocks. Eigenlijk zijn de tweet van Yasmina en de massale steunbetuigingen een zegen, omdat ze zichtbaar maken welke kloof er gaapt tussen hen en de omringende samenleving. Tijdens de laatste Kamerverkiezingen stond Yasmina voor de PvdA op de Haagse verkiezingslijst. Zelf zegt ze ook ‘talent recruiter en scout’ te zijn voor de PvdA. Kamerlid voor de PvdA Michiel Servaes noemde de tweet ‘volstrekt onacceptabel’ en ‘uitermate schokkend’. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sprak van klassiek antisemitisme en verklaarde: ‘de domheid is bijna onmetelijk’. Intussen wil een aantal PvdA-leden – waarvan het merendeel Joods is – in een brief aan het partijbestuur het royement van Yasmina eisen. Kleine voorspelling: het PvdA-partijbestuur gaat Yasmina niet royeren. En er zullen de komende jaren op de meest uiteenlopende plekken in Nederland Yasmina’s opstaan; zelfverzekerd, verontwaardigd en voluit ‘antizionistisch’. Met binnen handbereik Eric Corton met de duimen in de lucht.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking