Duitse rechter: besnijdenis is mishandeling
Binnenland

Duitse rechter: besnijdenis is mishandeling

Redactie 29 juni 2012, 00:00

Een Duitse rechtbank heeft tot grote woede van Joden en moslims geoordeeld dat besnijdenis illegaal is en als zware mishandeling geldt. Een vierjarig jongetje, besneden door een islamitische arts, kwam twee dagen na zijn besnijdenis in het ziekenhuis met bloedingen.

Duitse autoriteiten besloten de dokter aan te klagen, maar een lagere rechtbank achtte de klacht niet gegrond. Pas in een hoger beroep oordeelde de rechtbank dat dokters alleen besnijdenissen mogen uitvoeren om gezondheidsredenen. „Het fundamentele recht van een kind op lichamelijke onschendbaarheid weegt zwaarder dan fundamentele rechten van de ouders,” aldus de Keulse rechter. De rechter is van mening dat de vrijheid van godsdienst niet wordt geschonden omdat een man ook op volwassen leeftijd kan beslissen zich te laten besnijden. 

Volgens de Financial Times Deutschland is het de eerste keer dat in Duitsland een religieus gebruik als crimineel beoordeeld wordt. Tot nu toe was de besnijdenis een juridisch grijs gebied. De Joodse gemeenschap reageerde woedend. Dieter Graumann, voorzitter van de Duitse Centrale Joodse Raad sprak van een ‘schandalige en ongevoelige daad’ en vindt het een dramatische inmenging in het zelfbeschikkingsrecht van religieuze gemeenschappen. Rabbijn Aryeh Goldberg van het Rabbinnical Center of Europe heeft scherpe kritiek op de uitspraak. Volgens hem is de uitspraak ‘een fatale klap voor de godsdienstvrijheid’ en druist de beslissing in tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Menachem Margolin, baas van het Rabbinical Centre of Europe, voegde daar aan toe dat ‘een pr-campagne in samenwerking met de moslimgemeenschap misverstanden uit de weg kan ruimen, en dat zo voorkomen kan worden dat religieuze vrijheid in Europa aan banden wordt gelegd’.

Ook in Nederland ligt de besnijdenis onder vuur. Vorig jaar riep het KNMG artsen op besnijdenis actief te ontmoedigen. Afgelopen woensdag vond er in Rotterdam een symposium plaats, georganiseerd door het KNMG, onder de titel Circumcision: forbid, deter or encourage?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking