EAJG: neem afstand van akkoord tegen antisemitisme
Nieuws

EAJG: neem afstand van akkoord tegen antisemitisme

Redactie 16 maart 2018, 00:00

Een Ander Joods Geluid vraagt in een brief gericht aan de lijsttrekkers van de partijen die in Amsterdam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, afstand te nemen van het Amsterdam Joods Akkoord, dat kortgeleden door vrijwel alle partijen werd ondertekend.

Uit de brief (hieronder integraal afgedrukt) die het NIW vrijdagmiddag in bezit kreeg, blijkt dat Een Ander Joods Geluid zich achter de partijen Bij1 en Denk schaart, die weigerden het akkoord dat erop gericht is alles in het werk te stellen antisemitisme in de hoofdstad tegen te gaan, te ondertekenen. Buiten Bij1 en Denk werkten alle partijen, van de SP tot SGP, mee.

Hamburger en Wieselmann zeggen de bestrijding van antisemitisme weliswaar toe te juichen, maar waarschuwen met klem voor gebruik van een definitie van antisemitisme zoals die in het akkoord is overeengekomen. “Onderschat de definitie niet” staat vetgedrukt te lezen in de brief. EAJG is bang dat elke kritiek op Israël taboe of zelfs strafbaar wordt. Dit is echter absoluut niet de strekking van de door de meeste EU-lidstaten geaccepteerde definitie en dus ook niet van het Amsterdam Joods Akkoord.

“Selectiviteit”

Hamburger en Wieselmann schrijven: “[Partijen mogen] zich niet voor het karretje laten spannen van organisaties en personen die de Israëlische bezetting van Palestina gedogen en de vrijheid van meningsuiting willen beknotten.” Ook – en dat is bijzonder opvallend voor een Joodse organisatie – vindt EAJG het niet nodig dat er een speciaal akkoord voor bescherming van de Joodse gemeenschap komt: “Wij voelen groot onbehagen bij de constatering dat het akkoord van exclusiviteit en selectiviteit getuigt, door slechts één Amsterdamse bevolkingsgroep te bedienen: joden.”

De brief wordt besloten met een klemmende oproep ‘afstand te nemen en te houden’ van de definitie antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance en ‘haar geestverwanten met politieke bijbedoelingen’: “De bestrijding van antisemitisme moet zuiver blijven en mag niet ontaarden in een strijd tegen de vrijheid van meningsuiting, vooral niet als die strijd ertoe dient om onrecht te bestendigen.”

Marjan Sax, al jaren verbonden aan Een Ander Joods Geluid en naar verluidt een van de geldschieters van de organisatie, is ook lijstduwer op de lijst van Bij1, de groep die onder leiding van Sylvana Simons hoopt in de gemeenteraad te komen en het akkoord weigerde te ondertekenen. Overigens rechtvaardigde Bij1 dat besluit in bijna letterlijk dezelfde bewoordingen als Een Ander Joods Geluid.

 

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking